IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

2 februari, 2022

125 IFK-are: Vilmos Varszegi

Han flydde Ungernrevolten 1956 och upptäcktes av IFK Norrköping på en flyktingförläggning. Med sina ungerska fotbollsböcker och ideer om fysisk träning blev Vilmos Varszegi IFK:s tredje guldtränare.

Det var enligt uppgifter de två IFK-spelarna och dito poliserna Einar Steen och Knut Nordahl som stötte på Vilmos Varszegi i ett flyktingläger i Söderköping 1957. Året innan hade han med hustru och son flytt Ungern under upproret mot Sovjetunionen och dess lydregering i landet. Efter ett halvår i Österrike hamnade de i Sverige.

  • De ville till USA, men där var flyktingkvoten fylld. De valde mellan Kanada, Australien och Sverige. Det blev Sverige för att det skulle vara lättare att hälsa på i Ungern igen, berättar sonen Villy Varszegi som bara var ett år gammal när de lämnade hemlandet.

Varför IFK Norrköping valde att satsa på Vilmos Varszegi som tränare är idag lite svårt att förstå. Visst hade han spelat på hyfsat hög nivå i Ungern, men han var ingen stjärna. Han hade tränarerfarenhet, men inte från högstadivisionen. Kanske spelade det faktum att han kom från Ungern – under en tid på 1950-talet världens främsta fotbollsnation – en viss roll.

  • Han kände Nandor Hidegkuti och Ferenc Puskas, det var hans kompisar. Och så hade han mycket ungerska böcker om fotboll och träning, säger Villy Varszegi.

IFK anställde alltså Vilmos Varszegi, först på prov, och han kompletterade lagledaren Georg ”Åby” Ericson väl. På den tiden var det lagledaren som tog ut laget och la upp taktiken. Vilmos hade ansvar för övningar och la stort fokus på fysisk träning och konditionsträning vilket inte var så vanligt på den här tiden.

Det gav hur som helst resultat. Första säsongen med Vilmos som tränare blev IFK tvåa, på samma poäng men med sämre målskillnad än IFK Göteborg. Med spelare som Örjan Martinsson, Harry Bild, ”Bajdoff” och ”Zamora” var IFK Norrköping Sveriges mest framgångsrika lag under den här tiden. Under Vilmos och ”Åbys” ledning var man aldrig sämre än tvåa och tog SM-guld två gånger.

Inför säsongen 1963 tog tjecken Vilém Lugr över som tränare i IFK och Vilmos Varszegi gick vidare i sin karriär. Efter några år i Örebro och Degerfors värvades han av Östers IF, som då höll till i andradivisionen. Under Vilmos ledning tog laget sig upp i Allsvenskan och vann sedan SM-guld 1968 under sin debutsäsong i serien.

Östers IF var sedan klubben som Vilmos Varszegi – förutom några år i Gais på 1970-talet – skulle vara trogen resten av livet. Han var huvudtränare, assisterande tränare, tränare för damlaget och för juniorerna och aktiv i Öster ända fram till sin död.

  • Fotbollen var inget jobb för honom. Det var hans liv, säger Villy Varszegi.

Vilmos Varszegi avled den 1 december 2002, 80 år gammal.

MÅRTEN MELLBERG

Tidigare delar av 125 IFK-are.

Foton: IFK Norrköpings arkiv och Privat.
1. IFK:s guldlag 1960. Övre raden: Vilmos Varszegi, Ulf Jansson, Harry Bild, Örjan Martinsson, Åke “Bajdoff” Johansson, Gösta Löfgren, Hans Rosander, Keith Pettersson, Gösta ”Gösen” Persson, Georg Ericson. Nedre raden: Stig ”Vammar” Gustafsson, Rune Lind, Bengt “Zamora” Nyholm, Sven Axbom, Torbjörn Jonsson.
2. Vilmos Varszegi spelade en tid i Vöres Meteor Egyetértés SK. Klubben gick senare upp i MTK Budapest.
3. IFK-profilen Eine Fredriksson hade Vilmos Varszegi som tränare i GAIS: “Med sitt ödmjuka, lättsamma sätt lyckades han få oss spelare att göra sitt yttersta”

Annonser