IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

26 januari, 2022

125 IFK-are: Nils Liedholm

Hans meriter som spelare kan få svenska fotbollsspelare matcha. Men det är som tränare Nils Liedholm gjort avtryck som ingen annan svensk. Världsfotbollen hade inte varit densamma utan greven från Valdemarsvik.

Nils Liedholm föddes 1922 och växte upp i Valdemarsvik. Redan som ung gick han en tränarkurs och blev spelande tränare som tonåring i Järnvägsgatans IF.  Som 21-åring kom han till Norrköping för att spela för IK Sleipner. På hösten 1946 skulle de nyblivna svenska mästarna IFK Norrköping åka på englandsturné för att spela uppvisningsmatcher. Efter att ha lånats in till turnén värvades snart Nils Liedholm av IFK.

Nils Liedholm spelade bara knappt tre år i IFK Norrköping men det var minst sagt framgångsrika år för både klubben och honom själv.  Han var med och tog två SM-guld, debuterade för landslaget och togs ut till sommarspelen i London 1948 där Sverige vann OS-guld och Liedholm spelade samtliga matcher.

IFK Norrköping tränades under den här tiden av ungraren Lajos Czeizler, som gjorde starkt intryck på Liedholm. Under 1949 värvade AC Milan både Czeizler, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm från IFK.

I Milan bildade de bägge spelarna tillsammans med Gunnar Gren den klassiska trion Gre-No-Li. Främst spelade Liedholm mittfältare och agerade spelfördelare, hårt arbetande men också en fantastisk passningsspelare. En elegant grovjobbare.

  • Han var en tränare på planen, med spelförståelsen som främsta egenskap, säger Malena Johansson, journalist som bevakat italiensk fotboll under mer än 15 år.
  • Till en början var Liedholm den mest anonyme i Gre-No-Li. Men med tiden blev han den store legendaren.

Liedholm kom att spela över 350 matcher för klubben och vann ligan fyra gånger mellan 1949 och 1961, två av gångerna som lagkapten.

I slutet av 1950-talet var Nils Liedholm lagkapten även i landslaget. 1958 ledde hade Sverige till silver vid VM på hemmaplan. Liedholm inledde målskyttet i VM-finalen på Råsunda, men Brasilien vände och vann med 5-2.

Efter 12 år i Italien avslutade Nils Liedholm 1961 spelarkarriären för att istället satsa på tränaryrket. Men till skillnad från Gunnar Nordahl valde han att stanna kvar i Italien.

  • I Italien brukar de säga att Liedholm var som en Napolitanare från Sverige. Då syftar de på hans vidskeplighet men också hur han hittade hem i den italienska livsstilen. Han hade en karisma, charm och en känsla för ironi, säger Malena Johansson.

Nils Liedholm tränade en rad italienska klubbar och vann ligan två gånger – med Milan 1979 och med Roma 1983. Han ledde även Roma till tre titlar i italienska cupen.

  • Det brukar sägas att Nils Liedholm var den som introducerade zonförsvar i Italien. Men framför allt hade han idéer om en offensiv fotboll, att man skulle vilja ha bollen och göra någonting med den, i stället för att bara försöka förhindra att motståndarna gör mål, säger Johansson.

Nils Liedholm ville också att anfallsspelet skulle börja redan i backlinjen. Tidigare hade försvararna mer lämnat över bollen till en mittfältare som skulle starta anfallet. Det ville Liedholm förändra.

“Vill du att dina barn ska få höra att deras pappa ägnade hela spelarkarriären åt att springa och jaga motståndare? Nej, fotboll måste spelas på ett annat sätt“, brukade han säga till sina spelare.

Flera av de spelarna som Liedholm tränade skulle med tiden bli både världsspelare och världstränare. Giovanni Trapattoni, Fabio Capello, Carlo Ancelotti och Paolo Maldini är bara några av dem som har Nils Liedholm att tacka för mycket. 

  • I Italien håller man honom högt som spelare, men det är som tränare han nämns först och främst. Jag tycker inte alls att hans tränarkarriär är tillräckligt högt värderad i Sverige, säger Malena Johansson.

Nils Liedholm skrev även ett antal böcker där han redogör för sina teorier om fotboll, psykologi och ledarskap.

  • Liedholm var en fotbollstänkare, han tillförde så mycket. Man såg upp till honom som en fotbollsintellektuell som kom med nya idéer, ungefär som Jürgen Klopp eller Pep Guardiola idag, menar Malena Johansson.

Som tränare nådde Nils Liedholm kanske sin främsta topp med AS Roma i början av 1980-talet. Säsongen 1982/1983 var speciell för Nils Liedholm. På hösten var han för första gången tillbaka på Idrottsparken som motståndare. Roma slog ut IFK Norrköping på straffar i Uefa-cupen. På våren vann han Serie A med Roma, lagets första ligatitel på mer än 40 år.  Någon vecka efter guldet fick laget audiens hos påven. “Nils Liedholm är ett föredöme för den italienska nationen”, inledde Johannes Paulus II sitt anförande.

Säsongen 1983/1984 gick Roma hela vägen till final i Europacupen (nuvarande Champions League) men förlorade finalen mot Liverpool på straffar.

  • Det laget är nog det främsta uttrycket för Liedholm-fotbollen, så som han ville att den skulle se ut, säger Malena Johansson.

Själv påpekade Liedholm gärna att det var han som tränare i mitten av 1980-talet lade grunden för det Milan som några år senare skulle bli världens bästa lag med spelare som Marco Van Basten, Ruud Gullit, Paolo Maldini och Carlo Ancelotti. Just Carlo Ancelotti är en av dem som prisat Liedholm och intygat hur mycket han betytt. Hur Liedholm gav ansvar till spelarna i stället för att skrika på dem.

Under hela sitt liv återvände Nils Liedholm till Östergötland och Valdemarsvik, men också till Idrottsparken. Han följde IFK med intresse och brukade försöka se nån match på plats varje sommar.

Nils Liedholm var, som många idrottsmän, vidskeplig. Men han gick längre än så när han använde sig av astrologi i sitt arbete.

  • Liedholm var ofta ironisk, så det var svårt att veta exakt när han menade allvar och inte. Men jag har intervjuat spelare som inte varit så nöjda med att han låtit astrologi påverka laguttagningar, säger Malena Johansson.

Under en kort period på 1990-talet hoppade Nils Liedholm in som tränare i AS Roma, och tränade en ung Francesco Totti. Liedholm sade förtjust att han var övertygad om att Totti skulle bli en spelare som liknade honom själv. De var ju födda i samma stjärntecken.

MÅRTEN MELLBERG

Tidigare delar av 125 IFK-are.

Foton: IFK Norrköpings arkiv och Bildbyrån.
1. Som tränare för Milan 1985. Liedholm fick på grund av sin personlighet smeknamnet “Greven” i Italien.  “Il Conte” (främst i Norditalien) och “Il Barone” (i Syditalien).
2. På Idrottsparkens hedersläktare med sonen Carlo.
3.
Nils Liedholm mot Charlton under englandsturnén 1946, i en av sina allra första matcher för IFK.
4. IFK:s femmannakedja 1947/1948: Nils Liedholm, Halvar “Smälla” Carlbom, Gunnar Nordahl, Sven Persson och Erik “Mulle” Holmqvist.

Annonser