IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

1 januari, 2022

125 IFK-are: Lasse Eriksson

I landslaget var han den ständiga tvåan. Men i Snoka var han nummer 1. Med sina straffräddningar på Malmö Stadion har han för evigt skrivit in sig i IFK-historien.

Lasse Eriksson föddes i Stockholm 1965. Moderklubben var Vendelsö IK söder om stan, men redan som elvaåring tog han steget till Hammarby IF.

Som 15-åring flyttade familjen Eriksson till Saudi-Arabien. Under två års tid spelade Lasse knappt någon fotboll alls, förutom när han var hemma i Sverige på somrarna.

Tillbaka i Sverige blev det först internatskola i Gränna och senare lumpen. Då hade Lasse Eriksson återupptagit fotbollskarriären, först i Husqvarna FF och senare på Gotland, där han gjorde militärtjänst. Vid samma tid hade Hammarby behov av en målvakt till B-laget. Det föll sig så att Lasse tränade med ett lag på Gotland i veckorna, men spelade med Hammarby på helgerna.

1986, tjugo år gammal, debuterade Lasse Eriksson för Hammarby i Allsvenskan. Han tog platsen som förstamålvakt under säsongen och behöll den under de kommande åren. Snart drog han till sig intresse från andra allsvenskan klubbar.

  • 1987 hade jag ett bud från IFK Göteborg. Men då hade jag kontrakt med Hammarby, berättar Lasse Eriksson.

Året efter var läget annorlunda. Hösten 1988 åkte Hammarby ur Allsvenskan och Lasse Eriksson stod med ett utgående avtal. Då kom IFK Norrköping med ett kontraktsförslag.

  • Det kändes väldigt rätt med Norrköping. Man hade vunnit cupen året innan. Klubben satsade, hade bra träningsmöjligheter och visade att man ville vara en toppklubb.

Lasse Eriksson fick också en flygande start på sin karriär i Norrköping. Han blev direkt förstemålvakt i ett av seriens topplag. När Allsvenskan 1989 var slutspelad stod Malmö FF som seriesegrare, två poäng före IFK. Men under den här tiden utsågs svenska mästarna genom slutspel.

  • Jag hade en jäkla bra form den hösten. Och lyckades toppa den i slutspelet, säger Lasse Eriksson.

IFK slog först ut Örebro SK i två semifinalmatcher för att ställas mot Malmö FF i final. Lagen vann varsin match i finalserien, och en tredje direkt avgörande match skulle spelas på Malmö Stadion. Efter 0-0 under både ordinarie tid och förlängning gick det till straffsparkar. Lasse räddade två straffar och när Jan Kalén rullade in den sista straffen var IFK svenska mästare.

  • Lasses insats var grym. Han var sjukt bra i hela serien. Utan honom hade det aldrig fixat sig, minns lagkamraten Göran Holter.

Lasse Eriksson blev den trygga sista utposten i ett IFK som fortsatte skörda framgångar. Utöver SM-guldet 1989 radade klubben upp topplaceringar i Allsvenskan. Man spelade i Europa och tog även två cupguld under Lasses år i Norrköping.

  • Det var otroligt roliga och framgångsrika år både för mig och för klubben. Alla spelare var ju toppkvalitet. Det enda som känns tråkigt var att publikintresset var så lågt för Allsvenskan på den här tiden.

Varför lyckades då IFK så bra under de här åren? Lasse Eriksson nämner både förmåga att få fram egna spelare och att man var duktiga på att värva in spelare som var landslagsmässiga.

  • Men också att det var några ledare som hade en vision och en styrelse som arbetade stenhårt.

Lasses framgångar i IFK ledde också till spel i landslaget, även om han allt som oftast fick vara reserv bakom Thomas Ravelli. Han var given i landslagstrupperna under flera år och var uttagen i tre raka mästerskap, bland annat det magiska VM-94.

Det var också 1994 som Lasse Eriksson äntligen fick testa på proffslivet utomlands när han skrev på för belgiska Charleroi. Proffslivet var något som var extremt ovanligt bland svenska målvakter vid den här tiden. Sejouren i Charleroi blev dock bara ettårig innan flyttlasset gick till Porto. I Portugal stannade han i tre år, men även där blev det skralt med speltid.

1998, 33 år gammal, var det dags för Lasse Eriksson att vända åter till Sverige igen, och då till Stockholm och Hammarby. 2001 gjorde han sin sista säsong som aktiv. Och året slutade på samma sätt som det första i IFK – med SM-guld inför segerrusiga supportrar. Hammarbys första och hittills enda.

Lasse Eriksson fortsatte senare karriären som målvaktstränare och fotbollschef i Hammarby.  Och även om Bajen nog är laget i hans hjärta finns känslor kvar för Snoka.

  • Jag känner mig alltid hemma på Parken.

MÅRTEN MELLBERG

Foton: Bildbyrån
1. Tredje SM-finalen mot Malmö FF, 15 november 1989. Lasse Eriksson har just räddat en straff i straffsparksläggningen.
2. Niclas Kindvall, Göran Holter, Patrik Andersson och Lasse Eriksson firar segern i Svenska cupen, 7 april 1991. Finalen slutade 4-1 mot Östers IF på Råsunda fotbollsstadion.

Annonser