IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

20 januari, 2022

125 IFK-are: Kent “Drutten” Lundqvist

Han var linköpingsgrabben som blev norrköpingspublikens gunstling i slutet av 1970-talet. –Jag gillade att klacka och trixa. Man skulle spela för publiken.

Kent Lundqvist föddes 1957 och växte upp i Åbylund i Linköping. Som pojk ratades han av Gottfridsbergs IF eftersom de tyckte att han var för liten till växten. I stället hamnade han i BK Derby, där hans pappa Arne blev tränare för laget. I slutet av 1960-talet och början av 1970-talet utvecklades Derbys pojklag till ett av landets bästa, vilket de fick svart på vitt då laget vann Pojk-SM 1972.

Han kom upp tidigt i Derbys A-lag som i mitten av 1970-talet nådde den näst högsta divisionen. Ungefär samtidigt fick IFK Norrköping och dåvarande tränaren ”Julle” Gustavsson upp ögonen för den unge yttermittfältaren.

  • Det var inget att tveka om när IFK hörde av sig. Att spela i Norrköping var stort, säger Kent Lundqvist.

1976 debuterade Lundqvist för IFK Norrköping i Allsvenskan där han gjorde 13 mål under sin debutsäsong. Han var en snabb och kreativ spelare som snabbt blev en publikfavorit. Smeknamnet ”Drutten” fick han av sin lagkamrat Per-Olof Eek efter en docka i ett barnprogram som Eek brukade se med sina barn.  

  • För mig blev smeknamnet bara positivt. Säger man Kent Lundqvist idag vet inte många vem det är. Men säger du ”Drutten”, då kanske de minns.

Lundqvists styrka var bland annat snabbheten, bollbehandlingen och spelsinnet.

  • Jag gillade att klacka och trixa. Det skulle vara kul på planen och man skulle spela lite för publiken.

”Drutten” spelade i IFK under en tid i klubbens historia som inte hör till de mest framgångsrika. Men i Östergötland i stort var fotbollen het i slutet på 1970-talet. Under många år spelade både IFK och ÅFF i Allsvenskan och 1977 var BK Derby uppe och vände. 

  • Matcherna mot ÅFF var höjdpunkter, inte bara för mig utan alla tände vi nog till lite extra.

Eine Fredriksson var lagkamrat med ”Drutten” under många år. Han minns en kreativ och teknisk spelare med låg tyngdpunkt som försvararna inte kom åt och som ofta var som bäst i de stora matcherna.

  • Jag minns särskilt matcherna mot Malmö FF och deras försvarare, ”Drutten” retade dem till vansinne. Han kunde slå bollen på ena sidan om försvararen och sprang sen på andra sidan, ut över löparbanorna och hann upp bollen igen, säger Eine Fredriksson.

”Drutten” spelade i IFK ända fram till 1983. Han var med om både spel i UEFA-cupen, degradering från Allsvenskan och att spela upp laget igen innan han lämnade för då satsande Linköpings FF.

Det blev sammanlagt åtta säsonger med många matcher och mål i IFK-tröjan. Men han framhåller själv gärna sina framspelningar till andra spelare.

  • Tänk på dem jag spelade fram: Janne Svensson, Stefan Pettersson och Janne Hellström.

Han säger det inte rätt ut, men ändå: vem vet hur bra de hade lyckats om det inte vore för Kent ”Drutten” Lundqvist?

MÅRTEN MELLBERG

Tidigare delar av 125 IFK-are.

Foto: Bildbyrån och 100 års-boken “IFK Norrköping – En klubbhistoria 1897-1997”.
1. I dribblingstagen mot Östers Greger Hallén 1980.
2. “Drutten” firar ett mål för IFK på Kopparvallen våren 1976. Kent Karlsson och Thomas Wernerson i bakgrunden. IFK vann matchen med 2-1.

Annonser