IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

13 januari, 2022

125 IFK-are: Harry Bild

Han vann fyra SM-guld med IFK, skytteligan och Guldbollen. Ändå är han kanske ännu större i en annan allsvensk klubb. Harry Bild är en av allsvenskans främsta målskyttar genom tiderna – och legendar i två klubbar.

Harry Bild föddes 1936 i Nöbbele utanför Växjö och växte upp under en tid då ingen av smålandsklubbarna hade några större framgångar. IFK Norrköping hade dock scouter i Småland och hade fått upp ögonen för Bild. Våren 1956 bjöds han in av IFK till provspel och klubben värvade sedan den då 19-årige anfallaren till Östergötland.

Harry Bild kom till ett IFK som hade dominerat svensk fotboll under 1940- och början på 1950-talet – i konkurrens med Malmö FF.  När IFK den 7 juni 1956 tog hem seriesegern genom att vinna en helt avgörande match mot just MFF satt Bild på läktaren.

Hösten därpå debuterade han i laget. Han vann SM-guld under sin debutsäsong 1956/1957 och även skytteligan med 19 gjorda mål på 22 matcher, ett mål mer än lagkamraten Henry “Putte” Källgren.

Björn Nordqvist var försvarare i IFK och spelade både med och mot Harry Bild under många säsonger.

  • Harry var tjurig och enveten och sköt på det mesta. Han hade ett bra skott och ett kort tillslag. Snabb och en duktig dribbler.

Envisheten skulle bära honom långt. För även om han hade bränt några chanser fortsatte han alltid att försöka.

  • Så fort han fick tag i bollen sökte han skott. Han kunde skjuta fem skott upp på Berget. Andra kanske skulle dragit sig för att skjuta igen och passat en medspelare nästa gång. Inte Harry.

Så Harry fortsatte skjuta. Och han gjorde mål. Många mål. Sammanlagt blev det en bra bit över hundra mål under åtta säsonger i IFK. Han vann Guldbollen 1963 och var med om att bärga hela fyra SM-guld till Snoka innan det kom ett bud på honom från Schweiz och FC Zürich.

  • Jag missade inte en match på åtta år i IFK. Inte en enda. Så Zürich trodde väl att jag inte kunde bli skadad. Men där bröt jag vadbenet två gånger på en säsong, minns Harry Bild.

Sejouren i Schweiz blev alltså ingen succé. Istället värvades han som 28-åring till Feyenoord, en av Europas absoluta storklubbar på den här tiden.

Även under de två säsongerna i Holland visade sig Harry Bild vara en pålitlig målskytt. Dessutom fick han under en säsong bilda anfallspar tillsammans med Ove Kindvall, som anlände till klubben 1966. Två IFK:are på topp i en av Europas främsta klubbar – det har inte skådats vare sig förr eller senare.

Harry Bild gjorde även 28 landskamper mellan 1958 och 1967. Men ändå hade han fortfarande en av karriärens absoluta höjdpunkter framåt slutet av karriären. För hösten 1967 var det dags att vända hemåt från Holland – men inte till Norrköping utan till sina hemtrakter i Småland.

Under 1960-talet hade Östers IF etablerat sig som ett topplag i Div II Södra Götaland (näst högsta divisionen) men hade aldrig nått ända fram till Allsvenskan. Hösten 1967 återförenades Harry Bild med sin gamla IFK-tränare Vilmos Varszegi i Växjöklubben och man lyckades genom en kvalserie ta sig upp till högsta serien.

Men inte nog med det. 1968 lyckades Öster med Harry Bild i spetsen som första lag någonsin vinna SM-guld under sin debutsäsong i Allsvenskan. En bedrift som ingen annan klubb har gjort varken förr eller senare.

  • Jag skulle hem och trappa ner, trodde jag. Men så blev det inte, skrattar Harry Bild

Målen fortsatte att rulla in även i Östers IF. Med alla mål i Öster och IFK sammanräknade är Harry Bild en av Allsvenskans allra främsta målskyttar genom tiderna – före andra IFK-ikoner som Henry ”Putte” Källgren och Gunnar Nordahl. Inte så illa för en spelare som kunde inleda en match med att skjuta fem skott högt upp på gamla Berget.

MÅRTEN MELLBERG

Tidigare delar av 125 IFK-are.

Foton: IFK Norrköpings arkiv och Bildbyrån.
1. Harry Bild på Idrottsparken mot Partizan Tirana i Europacupen 26 augusti 1962. IFK vann mot albanerna med 2-0 och Harry gjorde det första målet.
2. I badkaret efter att Östers IF mött AIK borta 1968. Säsongen skulle sluta med ett historiskt guld för Öster och Harry Bild.

Annonser