IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

5 februari, 2022

125 IFK-are: Daniel Sjölund

Han var över 30 år gammal, karriären tycktes ha passerat zenit och han förde en undanskymd tillvaro i Åtvidaberg. Men Janne Andersson såg någonting i ålänningen som andra missade. Daniel Sjölund blev den sista pusselbiten i guldlaget 2015 och är en ständig vitblå hjälte.

Sommaren 2014. IFK hade inte fått spelet att stämma under säsongen, framförallt hade laget släppt in för mycket mål. Efter 20 omgångar befann sig laget på kvalplats, och värre skulle det bli.

Men i slutet på juli hade i alla fall en positiv nyhet kommit. Daniel Sjölund, som hade spelat mer än tio år i Allsvenskan och vunnit SM-guld med Djurgården, satt på ett utgående kontrakt i Åtvidaberg. Manager Janne Andersson lyckades övertyga honom att skriva på för IFK Norrköping till säsongen 2015. IFK hade dock en uttalad ambition att övergången skulle ske redan i sommarfönstret 2014.

  • Janne hade känt länge att det var en fantastiskt bra spelare, som med sin erfarenhet skulle passa väldigt bra till vårt unga lag, säger Stefan Hellberg, assisterande tränare i IFK under många år.

Men IFK skulle få vänta på sin pusselbit. Klubbarna kunde inte komma överens och “Daja” blev kvar i ÅFF året ut. Samtidigt blev IFK alltmer inblandade i bottenstriden. Den absoluta botten nåddes under en bortamatch mot Falkenberg i slutet av september. FFF vann med 4-2 och IFK Norrköping var näst sist i tabellen med fyra omgångar kvar.

Där och då gjordes förändringar som senare skulle visa sig vara otroligt betydelsefulla för IFK Norrköping. Både Andreas Johansson och Christopher Telo flyttades ner från mittfältet till backlinjen. På de fyra återstående matcherna vann IFK tre och spelade en oavgjord. Kontraktet var säkrat.

Vintern 2015 var så Daniel Sjölund äntligen på plats i Norrköping. Och från första stund började han och Andreas Johansson jobba på sitt samarbete.

  • Om Ante slog en hård passning visste Daniel att han kunde vända upp med bollen. Om det kom en lös passning skulle han passa tillbaka bollen, säger Stefan Hellberg.

Säsongen som följde är redan klassisk. Efter en trevande inledning blev IFK en vinstmaskin som mot alla odds kunde höja Lennart Johanssons pokal mot himlen den 31 oktober 2015. Janne Andersson hade, som han själv uttryckte det, “en kapten i varje lagdel”. I försvaret Andreas “Ante” Johansson, i anfallet Emir Kujovic. På mittfältet: Daniel Sjölund.

  • Jag tror han [Daniel Sjölund] var den mest varnade spelaren i laget det året. Fast vi som lag vann fair play-priset, säger Stefan Hellberg roat.

Under flera säsonger var Daniel Sjölund ett självklart nav på IFK Norrköpings mittfält. Han tycktes ha ögon i nacken och spred ett lugn med sin klokhet, speluppfattning och passningsfot. Han stoppade motståndarna i kritiska lägen och lyckades få frisparkar när det som bäst behövdes.

  • Han använde alltid sin rutin och erfarenhet för lagets bästa. Både Ante och Daniel la grund för miljön som vi hade. När de bästa och äldsta spelarna gör allt för lagets bästa så sprider det sig, säger Stefan Hellberg.
  • Ante var mer verbal men Daniel visade ledarskap i sitt sätt att vara på planen, fortsätter Stefan Hellberg och påpekar att många av de spelare som senare blev proffs har Ante och Sjölund att tacka för mycket.

2018 blev Daniel Sjölunds sista säsong i IFK Norrköping. Klubben satsade på yngre spelare på mittfältet och han flaggade tidigt för att han vid årets slut skulle flytta hem till Åland igen. Men han skulle få ett avsked som ingen som var där skulle kunna glömma.

Ett guldjagande IFK Norrköping tog emot Örebro SK hemma på Parken i den näst sista omgången. Vid ordinarie tid stod det 2-2 och IFK behövde ett mål för att utmana AIK ända in i kaklet. I sin allra sista hemmamatch byttes Daniel Sjölund in på övertid och med mindre än minuten kvar att spela tåaade han in Lars Krogh Gersons inspel inför ett kokande Curva Nordahl.

  • Ett fantastiskt avslut. Och lite typiskt, han hade ju rutin som forward och kunde nosa upp de där lägena, säger Stefan Hellberg.

MÅRTEN MELLBERG

Tidigare delar av 125 IFK-are.

Foton: Bildbyrån
1. Ante och Daja – ett av IFKs klassiska radarpar genom historien.
2. Dagerstål, Sjölund och Kujovic efter vinsten i Supercupen 2015.
3. Firar seger i Falkenberg 2015.

Annonser