IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

8 januari, 2022

125 IFK-are: Brynolf Ekelin

Han hade en brokig bana, både på och utanför planen. Men som IFK:s första målkung i Allsvenskan har han för evigt skrivit in sig i historieböckerna.

Joel Brynolf Ekelin föddes 1897 och delar alltså födelseår med IFK Norrköping. Han växte upp i en arbetarfamilj i Ängelholm som nummer fyra av tio syskon. Redan som ung hamnade han i klammeri med rättvisan och liksom andra ynglingar vid denna tid hamnade han på Bona uppfostringsanstalt utanför Motala.

På Bona upptäcktes hans talang för idrott och han fick förtroendet att vara materialförvaltare på anstalten. Duktiga lärare fick honom att satsa på fotboll.

Liksom andra ungdomar på Bona fick Brynolf också en yrkesutbildning. När han lämnade anstalten som 20-åring 1917 var det som utbildad målare. Då hade han redan praktiserat hos målarmästaren Niklas Johansson i Mjölby under sina villkorliga permissioner.

Under praktiktiden kom han också i kontakt med Mjölby AIF och där upptäckte man snabbt hans talang för fotboll.

I samma veva fick IFK Norrköping upp ögonen för Brynolf Ekelin. I oktober 1916 spelade han två matcher för IFK i Svenska Serien – föregångaren till Allsvenskan – och gjorde två mål. Men Ekelin var trogen Mjölby AIF några år till, även om han en kort period var utesluten ur klubben. Han hade nämligen spelat för IFK utan Mjölbys tillstånd.

Eller trogen är kanske inte rätt ord. För när Ekelin skulle göra lumpen i Kristianstad spelade han då och då för Ängelholms IF. Det var i Ängelholm han kallade sig för Brynolf, eller ibland Joel. I Mjölby gick han under namnet Erik. I Norrköping och senare i Motala blev det Brynolf. Exakt varför han växlade namn på detta sätt är idag okänt.

Hursomhelst, 1919 var Brynolf Ekelin tillbaka i Mjölby och bidrog starkt till klubbens framgångar. Mjölby AIF spelade 28 matcher, vann 25 av dem och hade målskillnaden 105-23.

Ekelins framgångar gick inte spårlöst förbi. Flera klubbar uttryckte intresse för att värva honom, men det blev Motala AIF som drog längsta strået. En bidragande orsak är att en av hans gamla idrottslärare på Bona också var engagerad i klubben.

Inte heller i Motala klarar Brynolf Ekelin att hålla sig till en klubb, utan spelar parallellt i Ängelholms IF där han fortfarande var mantalsskriven.

När Allsvenskan startar 1924 med IFK Norrköping som ett av tolv lag inser IFK att man måste förstärka laget. Då ansluter Brynolf Ekelin till klubben.

Ekelin gör succé direkt och är IFK s främste målgörare de två första säsongerna i Allsvenskan, mycket tack vare sitt huvudspel och det faktum att han skjuter bra med bägge fötterna.

Säsongen 1925/1926 är Brynolf IFK:s främste målskytt. Han gör 25 allsvenska mål på 22 matcher. Så många mål har bara en handfull IFK-spelare lyckats göra på en säsong.

Därmed slutar han på tredje plats i skytteligan, bakom allsvenska storspelare som Carl-Erik Holmberg (Örgryte) och Filip “Svarte Filip” Johansson (IFK Göteborg).

Därefter drabbas Brynolf Ekelin av skador och spelar endast sporadiskt i Allsvenskan. 1927 spelar han sin sista match för IFK. Då har han på 44 allsvenska matcher gjort 38 mål.

Artikeln baseras på Tomas Junglanders efterforskningar. För mer info se www.tomasjunglander.se

Tidigare delar av 125 IFK-are.

Foto: 100 års-boken “IFK Norrköping – En klubbhistoria 1897-1997”.
IFK Norrköping hösten 1925. Brynolf Ekelin är tredje man från vänster.

Annonser