IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

14 februari, 2022

125 IFK-are: Birger “Bian” Rosengren

När han debuterade i A-laget var IFK Norrköping inte ens nummer ett i stan. När han avslutade karriären var IFK bäst i Sverige och ett storlag i Europa. Birger ”Bian” Rosengren var grabben från stan som ledde såväl IFK som landslaget till framgångar utan motstycke.

Fem SM-guld med IFK Norrköping. Lagkapten för det lag som vann OS-guld i London 1948. Ändå nämns inte Birger Rosengren med samma självklarhet som Nordahl, Liedholm, Zamora, Bajdoff eller Kindvall när det pratas om gamla IFK-spelare.

 

Kanske var han helt enkelt aktiv lite för tidigt. När Gunnar Nordahl blev Sveriges första fotbollsproffs 1949 var ”Bian” redan 31 år gammal. Han var också aktiv innan det fanns TV i Sverige, till skillnad från spelarna i VM 1958-laget som fängslade en hel nation framför TV-apparaterna.

 

Dessutom var han kanske inte den mest uppseendeväckande spelaren. En defensiv mittfältare och pådrivare som såg till att lagkamraterna gjorde sitt jobb. Men som inte ville stå i centrum själv.

  • Jag tror inte att han ville synas. I alla fall inte utanför planen, säger sonen Lars Rosengren.

 

Birger Rosengren föddes 1917 i Norrköping. Han kom till IFK från Sylvia och debuterade i den vita tröjan i mitten av 1930-talet. Under hans ungdomsår var det IK Sleipner som var bäst i stan och ”Randigt” vann även SM-guld 1937/1938. IFK Norrköping spelade i andradivisionen nästan hela 1930-talet. Men “Bian” hamnade ändå i IFK och klubben skulle snart göra en svåröverträffad resa.

 

Säsongen 1939/1940 vann IFK Norrköping Division 2 Östra och via kval mot Reymersholm nådde man Allsvenskan. Det var starten på ett decennium av otroliga framgångar för IFK Norrköping. Det blev fem SM-guld under 1940-talet och laget var så bra att man inbjöds till uppvisningsmatcher utomlands. 

 

Under i princip hela 1940-talet var Birger Rosengren kapten för laget. Det var IFK:s tidigare lagkaptenen och senare ordförande Torsten Johansson som såg en värdig efterträdare i “Bian”.

 

Birger Rosengren spelade med nummer 4 på planen och på den här tiden var det synonymt med en defensiv position. Men även fast han var lagkapten i landets bästa klubb så fick han få chanser i landslaget. Han spelade sin första landskamp några veckor innan han skulle fylla 28 och skulle få vänta tills han var över 30 tills han fick chansen nästa gång.

 

På den här tiden togs landslagsspelarna ut av en uttagningskommitté (UK). Men media kunde då som nu driva opinion om vilka spelare man ville se i blågult. Stockholmspressen tog ut ”Pressens lag” bland de spelare som ratades av UK. Ibland kunde till och med landslaget möta Pressens lag i träningsmatcher. Och tack vare det fick ”Bian” igen chansen i landslaget. 

 

Sommaren 1948 gjorde Birger Rosengren sin blott andra landskamp, 30 år gammal. Han utsågs till lagkapten direkt. En månad senare startade han i OS-premiären i London mot Österrike. Sverige vann med 3-0, städade av Korea i matchen efter med hela 12-0 innan man ställdes mot Danmark i semifinalen. Danmark tog ledningen i den tredje minuten men Sverige gjorde därefter fyra mål redan i första halvlek och matchen slutade 4-2.

 

Den 13:e augusti 1948 ställdes Sverige mot Jugoslavien i OS-finalen. Fem IFK:are fanns i startelvan – förutom ”Bian” även Torsten Lindberg, Knut Nordahl, Nils Liedholm och Gunnar Nordahl. De 60 000 åskådarna på Wembley fick se Gunnar Gren göra två mål och Gunnar Nordahl ett när Sverige vann med 3-1. Birger Rosengren tog som lagkapten emot guldmedaljen på prispallen.

 

Säsongen 1948/1949 blev Birger Rosengrens sista i IFK Norrköping och då hade han också gjort sitt i landslaget. Karriären fortsatte i Junsele IF där han blev spelande tränare samtidigt som han jobbade på ett kraftverk. Han var även tränare i Simonstorps IF, Växjö BK och andra småklubbar runtom i landet.

 

IFK-hjärtat hade han kvar hela livet, men han gillade inte uppmärksamhet kring sin person.

  • Det värsta han visste var när vi gick på Parken och folk kände igen honom och ville prata. Han ville vara ifred och hålla sig för sig själv, berättar svärdottern Carina Rosengren.

Birger Rosengren gick bort i cancer 1977, 59 år gammal.

 

MÅRTEN MELLBERG

 

Tidigare texter om 125 IFK:are finns här. 

 

Foton: Bildbyrån
  1. “Bian” Rosengren (tvåa från vänster på övre raden) togs ut i presslaget för första gången redan 1939. Det skulle dröja sex år tills han fick chansen i riktiga landslaget. På bilden även bl a Curt Hjelm (Sleipner).
  2. Landslaget mot presslaget i juni 1944. Fem IFK:are på planen: Gösta Malm,  “Bian”, Erik “Mulle” Holmqvist, Gunnar Nordahl och Oscar “Masse” Holmqvist.
  3. Inför match mot Dynamo Moskva, Råsunda 1947.
  4. Birger Rosengren hissas av lagkamraterna efter OS-guldet. Under OS brukade “Bian” spela Bridge med UK:s ordförande “Putte” Kock mellan matcherna.

Annonser