IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

15 januari, 2022

125 IFK-are: Antti Sumiala

Han kom till en stukad klubb och ingöt nytt hopp med sina mål och sin kompromisslösa inställning. Under hans tid i Norrköping åkte dock IFK ur Allsvenskan och själv lämnade han efter ett år. Ändå är han en stor kultfigur bland många IFK:are.

Det var en mörk period i IFK Norrköpings historia. 2001 hade IFK lyckats kvala sig kvar i Allsvenskan med ett nödrop. Året därefter såg det inte bättre ut. Efter 14 spelade omgångar hade klubben bara lyckats vinna tre matcher. ”Panikvärvning” tänkte nog många när klubben presenterade den 28-årige finländaren Antti Sumiala i augusti 2002. Å ena sidan hade han både landslagsmeriter och varit skyttekung i finska ligan. Å andra sidan hade han tillhört tio klubbar på lika många år och senast gått skadad i turkiska Yozgatspor.

Men succén lät inte vänta på sig. I debutmatchen mot Kalmar FF hemma på Idrottsparken slog han till med ett hattrick och spelade även fram Kristian Bergström till ett mål. En klubb som hade sett Superettans avgrund öppna sig började hoppas igen.

  • Han blev vår frälsare direkt, vi la mycket förhoppningar på honom, minns IFK-profilen Pontus Franzén.

Finländaren var en rivig anfallare med funktionell teknik. Kanske var han den bästa anfallaren IFK hade mellan skyttekungen Niclas Kindvall 1994 och målsprutan Gunnar Heidar Thorvaldsson 2012. Till slut blev det 11 mål på 10 allsvenska matcher för Sumiala. Men laget hade fortsatt svårt att vinna och släppte in för mycket mål. Efter 1-1 borta mot Gif Sundsvall i den sista omgången stod det klart att IFK Norrköping åkt ur allsvenskan för första gången på 20 år.

  • Vi nådde verkligen botten där. Men ändå minns man hans tid som lyckad på något sätt, säger Pontus Franzén.

Ja, för även om IFK åkte ur Allsvenskan fortsatte Antti att göra mål i Superettan. Det blev 10 mål på 13 matcher innan han återvände till Turkiet och Sebatspor.

Den sista matchen i IFK-tröjan blev en stark kontrast till premiären. IFK Norrköping förlorade med 5-0 på bortaplan i Boden och en frustrerad bortasupporter kastade sitt årskort på Antti Sumiala.

Under sin karriär representerade Antti Sumiala klubbar i Finland, Belgien, Danmark, Nederländerna, Tyskland, Turkiet, Sverige, Liechtenstein och USA. Bäst målsnitt hade han i FC Jazz i hemstaden Björneborg – och i IFK Norrköping.

  • Personligen hade jag en fantastisk tid i Norrköping. Det var lite av en comeback för mig efter skador. Jag har fortfarande starka känslor för både laget och staden och har vänner kvar i stan, säger Antti Sumiala.

Han minns ett lag som spelade rätt så bra emellanåt men som också vek ner sig. Och en klubb som inte riktigt insåg att man faktiskt riskerade att åka ur Allsvenskan.

  • Hade vi inte åkt ur hade jag nog skrivit på ett längre kontrakt.

Efter Norrköping fortsatte Sumiala ett kringflackande liv några år innan han landade i hemstaden Björneborg och FC PoPa. Men han skulle dra på sig IFK:s tröja ytterligare några gånger.

Under flera år anordnades Metallsvenskan – en kombinerad hårdrocksfestival och fotbollsturnering. IFK Norrköping representerades av några av stadens musikprofiler, förstärkta av den hängivne hårdrockaren Antti Sumiala. Laget vann hela turneringen såväl 2015 som 2016.

  • Det var ett otroligt kul, jag njöt verkligen. När man drar på sig IFK-tröjan, då vill man vinna.

MÅRTEN MELLBERG

Tidigare delar av 125 IFK-are.

Foton: Bildbyrån och Örebronyheter.se
1. Antti Sumiala firar ett mål på Örjans Vall 2002.
2. Nick Bosevski, Antti Sumiala och supportrar firar seger borta mot Helsingborgs IF.
3. Antti Sumiala och Mikkey Dee (legendarisk trummis i Motörhead) i Metallsvenskan.

Annonser