IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

3 maj, 2024

100 matcher för Sofia – som vill vara mer än målvakt

Division 1, Elitettan och OBOS Damallsvenskan. Sofia Hjern räknar in sin 100:e seriestart för IFK Norrköping. “En milstolpe”, säger 21-åringen – som vill vara mer än målvakt.

En 21-årig veteran som inte backar ansvar.

Sofia Hjern har varit med under IFK Norrköpings stegrande utveckling, delar lagkaptensuppdraget med My Cato och Fanny Andersson och iklär sig gärna i rollen som ambassadör för flickfotboll och föreningen.

  • När jag själv ser tillbaka så hade inte jag så många förebilder inom damfotbollen. Jag gick på matcher, men damlag och damfotboll fanns inte med i bilden riktigt. När jag själv är ute och träffar unga tjejer så märker jag att det gör väldigt mycket att kunna föreställa sig att man kan leva på sin fotboll, att man kan bli fotbollsproffs om man ser någon som lyckats, säger Sofia.

Vem såg du upp till?

  • Min storasyster (Lovisa Hjern, guard i Dolphins och landslaget). Hon har gjort det jag gör – fast tre år tidigare. Hon har visat vad som krävs och vad man kan få ut av det.

Hade du önskat att du hade fler förebilder?

  • Ja, jag tror att det hade skapat ett annat intresse. Det intresset hade kunnat landa i mycket annat som hade kunnat gynna min karriär. Kanske att jag hade tittat mer på fotboll och spelat mer. Kanske att det hade funnits en målsättning att sträva mot tidigare. Som ung hade jag inte riktigt det.

U23-landslagsmålvakten är gärna ute bland IFK Norrköpings samarbetsklubbar, tar sig tid för kidsen i samband med IFK:s matcher och är en uppskattad profil.

  • Det värmer när man ser att man gör någonting som betyder något. Det finns mening i det jag gör. På något sätt kan jag bidra och ge drömmar till en liten flicka. Jag försöker bara vara mig själv, fortsätter Sofia.

Det är väsensskilda världar från starten i division 1 fram till idag.

  • Det är en helt annan klubb och förening. Det är som natt och dag. Förutsättningar, träningstider. Allt. Det var en breddförening och ingen elitförening på damsidan då. Tanken på att spela för IFK i allsvenskan växte fram med tiden. Jag ville komma dit, men såg nog inte och trodde nog inte att det skulle bli med IFK. Jag trodde att jag skulle komma till allsvenskan före IFK. Med tanke på hur det såg ut då, säger Sofia som gör sin 100:e seriematch mot AIK på Skytteholm.
  • Det är en milstolpe. Framför allt en stolthet att representera den här klubben i så många matcher. Det som värmer extra är att ha varit med hela vägen från division 1 till allsvenskan. Norrköping är min hemstad och som jag sagt i tidigare intervjuer – att få göra det för andra flickor i Norrköping. Det är viktigt för mig.

Hur ser det perfekta scenariot ut på lördag?

  • Att vi tar tre poäng. Jag håller nollan, får stänga igen och att vi gör en bra prestation som vi är nöjda med, svarar Sofia bestämt.

Bästa minnet från dina 99 spelade seriematcher?

  • Båda avancemangen. Från division 1 till Elitettan och såklart när vi gick upp i Allsvenskan. Det gick inte att föreställa sig. Jag hade inte tänkt en tanke på att vi skulle gå upp då. Stödet vi hade från Curvan, supportarna som sprang in och firade med oss. Det var alla känslor på samma gång. Man svävade på moln. Hela dagen var fantastisk.

IFK:s satsning, 100 procent by 2027, har fått stor uppskattning och lovordats. Att tjejer och killar ska få samma förutsättningar att utöva sin fotboll i IFK Norrköping är ett mål Sofia Hjern backar helhjärtat.

  • Med tanke på att det gick så snabbt upp i allsvenskan så tror jag att man behöver bygga långsiktigt. Som IFK gör nu, vilket är rätt att satsa på en ungdomsakademi. Att när man är 15 så ska det finnas samma förutsättningar för flickorna som för pojkarna. Ha ett F15, ett F17-lag och ett F19-lag så vi kan ha spelare som kommer underifrån. 100 procent 2027, att ha heltidsanställda fotbollsspelare är ett mål men vi måste börja i rätt ände och jobba rätt.

 

AIK

Nykomlingen som kommer från ett starkt 2023 väntar på att spräcka poängnollan. Efter två raka bortamatcher kommer nu Gnaget hem till Skytteholm.

Tabelläget: 14:e plats. 0 poäng. 1 mål/8 insläppta. 0-0-3

Enda målskytt: Silja Sofia Jaatinen.

 

IFK Norrköping

En efterlängtad första trepoängare när nyförvärvet Vesna Milivojevic satte matchens enda mål i förra omgången hemma mot Trelleborgs FF.

Tabelläget: Sjua. 4 poäng. 6 gjorda mål/6 insläppta. 1-1-1.

Målskyttar: Sara Kanutte Fornes 3, Wilma Leidhammar 2, Vesna Milivojevic 1.

Flest framspelningar: Elin Rombing 2.

IFK Norrköping – AIK 4/5 13:00, OBOS Damallsvenskan, Skytteholms IP, Viaplay

Annonser