17 mars, 2024

1-1 lika i träningsmatchen mot Malmö FF

Tuff träningsmatch med tävlingsmatchens karaktär. Så var dagens batalj mellan IFK Norrköping och Malmö FF nere i Spanien. Wilma Leidhammar gjorde tidigt 1-0 men i andra halvlek fick Malmö sin kvittering till 1-1 som de försvarade till slutvissla.

IFK Norrköping tog omgående kommandot över matchen och hade efter några minuter två avslut på mål. My Cato hittade ut till Sam Cary som tog plats på kanten och slog inlägget till Wilma Leidhammars volleyskott till 1-0. Matchen var inte ens sju minuter gammal. Malmö FF kom tillbaka även om det fortsatt var IFK som hade vassast chanser. Ema Paljevic stack ut i de himmelsblå och ställde flera gånger frågor till IFK:s försvar som hittills hållit undan.

I andra halvlek får Paljevic sin replik. Hon snappar upp en svagt slagen hemåtpassning och går omkull i straffområdet i duellen med Ebba Handfast, domaren blåser i pipan och pekar på straffpunkten. Emma Lind är nära att rädda Paljevic straff men bollen går precis in till 1-1. Kamraterna tuggar på och desto längre matchen lider desto närmre känns det andra ledningsmålet. Matchen, som varit tuff rakt igenom blir en riktig fight mot slutminuterna men den spanska domartrion visar inte upp ett enda kort. I slutändan räcker inte IFK:s forcering riktigt till utan matchen slutar 1-1.

Sam Cary, IFK:s nyförvärv från USA, spelade hela matchen. Först som vänsterback och i slutet som mittback bredvid Maja Regnås Valcic efter att Jennie Egeriis äntrat planen. Amerikanskan spelade fint fram till Leidhammars mål och syntes och hördes matchen igenom.

• Nu i efterhand känns det som att matchen blev ett väldigt bra test för oss att få ut det vi tränat på. Vi hade flera saker vi ville få ut på planen idag, när man är i en sådan här försäsongsmatch och spelar mot ett lag som du inte riktigt känner, så får man en bra bild av var man står. Det såg bra ut idag i stort, men det finns mycket att jobba på vilket jag vet att vi i laget är ivriga på att förbättra, säger Sam sittandes på gräsplanen i solen.

Du har fått en intensiv start i IFK-tröjan, hur har den första tiden varit?

• Det har varit så kul att vara här och jag ser det här som en stor möjlighet, varje dag får mina lagkamrater och staben mig att känna mig så taggad på att träna och vara en del av gruppen. Fotbollen känns lätt, för det är så fantastiska människor runt mig, jag har kunnat vara mig själv och blivit en del av gemenskapen. Jag känner att det omvandlas till prestationerna på planen.

Du har nu spelat två matcher, en mot norskt och en mot svenskt lag, vad är dina intryck hittills?

• Amerikaner kan se ner på allt som inte är amerikansk fotboll, det är långt ifrån sanningen i mitt fall kan jag glatt meddela. Skandinavisk fotboll är intensiv, snabb, teknisk och modig. Det är väldigt hög nivå vad gäller teknik och taktik, att som amerikan vara i denna miljö kommer addera till mitt spel samt att lära mig från de bästa av de bästa i serien och IFK.

Vad har varit de största skillnaderna?

• De största skillnaderna är hur man värderar bollen och hur man förstår sig på ögonblick och momentum i en match. Fotboll är 90 minuter, så det finns olika flöden i matchen. Amerikansk fotboll är väldigt attackorienterad och aggressiv, jag uppfattar det som att förståelsen för momentum och takten över 90 minuter är större här. Det är en skillnad i tankesättet men samtidigt läggs samma vikt vad gäller atleticism, snabbhet och aggressivitet. Det har varit intressant att ta mitt amerikanska tankegods hit och växa i en mer skandinavisk inriktning.

Du slog in assisten till Wilmas 1-0 mål idag, hur kändes det?

• Det var väldigt kul att få göra sin första assist på professionell nivå. För mig är det så skönt att ha friheten att spela den spelstil jag älskar att spela som ytterback. Jag älskar att hänga med i anfallet och att få se det vi övat på i träning i två veckor komma till liv i matchen var skönt. Jag känner att laget har fått en bild av vad jag kan bidra med. Wilma i boxen, My med sin blick för spelet, att vi tillsammans skapade chansen och målet kändes som att allting ramlade på plats. När man har en spelare som Wilma framför mål så är det bara att slå in de bollar hon vill ha så löser hon det.

Videointervju med målskytten Wilma Leidhammar och manager Tor-Arne Fredheim.

Vålerenga – Malmö 1-1 (0-1): Träningsmatch, Santa Maria Polo Club

Mål: 1-0 Wilma Leidhammar (7′), 1-1 Ema Paljevic (62′)

Startelvan: Sofia Hjern (46′) – Elin Rombing, Ebba Handfast (72′), Maja Regnås Valcic, Sam Cary – My Cato (K), Fanny Andersson (78′) – Sabina Ravnell (32′), Wilma Leidhammar, Alexandra Hellekant (60′) – Sara Kanutte Fornes (60′)

Avbytare: Emma Lind (46′), Filippa Fransson, Maya Antoine, Jennie Egeriis (72′), Elsa Burvall (78′), Agnes Karlsson, Viktoria Veber (60′), Svea Rehnberg (60′), Molly Wiklander (32′)

IFK Norrköpings träningsläger i Marbella möjliggörs av Holmen och Lundbergs Fastigheter.