2 oktober, 2023

1-0 förlust mot BK Häcken

IFK Norrköping genomför en stark första halvlek mot BK Häcken men får se sig snuvade på alla poäng efter straffmål. Sofia Hjern ger sin syn på de två halvlekarna och deras skillnader samt prestationens betydelse.

IFK öppnar matchen starkt och skapar matchens första bra läge.  Elin Landström vinner en boll åt My Cato som kan vika in, Falk får sträcka sig för att rädda kaptenens avslut. Häcken kontrar med ett eget bra läge när Rosa Kafaji kan avsluta på volley men bollen går rätt på mål där Hjern enkelt kan rädda avslutet. Kamraterna fortsätter att skapa och Leidhammar hittar My med sitt inlägg från yttre korridor, Falk är ute och blockerar skottet som går på direkt tillslag från Cato. Matchbilden blir lite mer kontrollerad och Häcken som har något mer bollinnehav försöker länge att ta sig igenom hemmalagets defensiv. IFK klarar sig utan större problem. Sabina Ravnell kommer loss på sin högerkant och vinner en duell, när hon närmar sig målet testar hon eget avslut mot närmsta stolpe men Falk är återigen med på noterna och räddar. I den trettiosjunde minuten får Häcken sitt bästa läge. Rosa Kafaji faller när Irma Cajlakovic kommer upp i rygg och Elin Rubensson förvaltar den straff hennes lag tilldelas. 1-0 till Häcken och matchen kontrolleras in i pausvila.

Efter paus förändras matchbilden och Häcken håller IFK lågt ner vilket ger dem bra kontroll över spelet. Häcken får en hel del halvchanser och får till och med en boll i nät men domaren tecknar för offside. Kamraterna har stora svårigheter att skapa några chanser. Matchen närmar sig slutet och IFK trycker på rejält och får i slutet lite press på gästerna som samtidigt kan skapa farligheter på kontring. Hjern står får en vass räddning när en anfallare kommer loss på kanten och lägger en boll snett inåt bakåt till en medspelare men Hjern är framme och blockerar avslutet på nära håll. Några fasta situationer får hemmapubliken att hoppas men Häcken klarar av anstormningen och tar med sig samtliga poäng från Platinumcars Arena.

Sofia Hjern efter slutsignal om första halvlek…

• Vi ligger bra i pressen, är offensiva, går stundtals högt, vinner boll, utnyttjar deras svagheter, kontrar och skapar många lägen. I första halvlek har vi fler målchanser än vad de har men sen är det det lilla sista. Passningen och avslutet som inte är tillräckligt bra.

Vad är din teori av vad som händer i andra halvlek?

• Vi går ut och säger att vi ska fortsätta som vi gjorde i första men vi blir låga, får inte riktigt grepp om bollen utan bara flyttar och då blir vi passiva. De är duktiga, skickliga individuella spelare som skapar många lägen.

Återigen en 1-0 förlust mot Häcken, men matchbilden är väldigt annorlunda, går det att plocka med sig prestationen här och nu?

• Vi tar med oss prestationen men det är alltid surt att denna match liknar de andra matcherna där vi har gör prestationer men inte får med oss poäng. Det är poängen som räknas, vi måste plocka poäng.

IFK Norrköping – BK Häcken 0-1 (0-1): OBOS Damallsvenskan omgång 21, måndag 2/10 klockan 19.00, Platinumcars Arena.

Mål: 0-1 Elin Rubensson (straff 39′)

Varningar:

Startelvan: Sofia Hjern – Irma Cajlakovic, Shannon Woeller, Ebba Handfast, Elin Landström (74′) – Azumah Bugre (74′), Vilma Koivisto (81′) – Sabina Ravnell (60′), Wilma Leidhammar, My Cato (K) – Lovisa Gustafsson (60′)

Ersättare: Emma Lind, Lisa Johansson (60′), Viktoria Veber (81′), Elsa Burvall, Chelsie Dawber (74′), Svea Rehnberg (74′),  Nicole Robertson (60′)