15 January, 2019

”Vi bestämde oss för att göra någonting bra av det här”

Anna Eriksson och Christin Lilja blir huvudansvariga för IFK Dam.

 

Efter en speciell vinter har IFK Norrköpings damer landat i en lösning på ledarsidan och arbetet inför säsongen fortskrider.

   I lördags träffades truppen för att kicka igång fotbollsåret 2019.

   –Det ska bli jäkligt kul att dra igång ordentligt, säger tränare Anna Eriksson.


De delar på ansvaret där Anna blir huvudansvarig och Christin Lilja blir assisterande.

   Förra säsongen var de båda assisterande tränare.

   Efter att Anders Gahnström under hösten klev av och Mohammed Omar Jama inte fick ihop livspusslet blir det duon som ska leda laget i division 1.

   –Vi har redan i dag ett bra samarbete så vi diskuterar alltid tillsammans. Dessutom bollar jag med andra i föreningen som kan de här tjejerna – exempelvis Tony Martinsson, säger Anna Eriksson.


IFK Norrköping dam har under lördagsförmiddagen gått igenom försäsongsplaneringen.

   På tavlan i hemkunskapssalen på Jönsbergska Idrottsskola sitter en mängd post it-lappar i olika färger.

   En färg per grupp där spelarna fått skriva ner förbättringar, förändringar och hur de vill att truppen ska agera för att nå sina mål i olika områden.

   –Tanken är att de ska diskutera i grupper hur de vill ha det hos oss. I dag har de chans att diskutera och hur det blir i slutet kommer vi fram till tillsammans. Det är också en chans för de nya tjejerna att lära känna varandra och börja team-arbetet som mitt ledarskap står för – 1+1 ska gärna bli tre.

   Hur ser arbetet kring truppen ut just nu?

   –Vi ska få in en trupp på 18 spelare och två målvakter. Nu har vi två långtidsskador (Alma Ekberg och Vanessa Karagöl) så jag hoppas att vi blir det och räknar med de som är skadade i den truppen. Det är målet när serien drar igång.

   De tre nyförvärven är Ebba Sjögren, Ronja Karlsson och Lisa Flisell.

   –Det är det vi jobbar med, med de spelarna vi vill ha in – det ska inte vara en färdig fotbollsspelare utan hon ska också passa in i gruppen, säger Anna.

   Det ledarstaben nu eftersöker är spelare med lite mer erfarenhet. Gärna spelare med Norrköpings-anknytning.

   –Genom att synas mycket i Norrköping tror jag att det växer ett intresse för tjejerna och om de syns i media så blir det en relation till staden och fler spelare som vill spela här, det kommer ge mer effekt.

 

Grupparbetet och förmiddagens mellanmål är klart. På eftermiddagen väntar ett fyspass lett av Marcus Linnér innan en gemensam matlagning där respektive grupp står för förrätt, varmrätt och dessert.

   Det har varit en speciell vinter för Anna och Christin – de var båda inställda på att fortsätta som assisterande tränare och jobba med personlig spelarutveckling.

   När frågan kom till dem om att leda laget så valde de att köra på.

  –Vi bestämde oss för att göra någonting bra av det här. Samtidigt är det en nystart med många som slutar och en ganska ny trupp – nu får vi chansen att forma ett IFK och därigenom kommer vi att ta det, säger Anna.

   I och med att IFK dam bara kommer ha ett lag i år (jämfört med två lag 2018) är truppen något mindre. Det har utifrån det också planerats in färre träningsmatcher för att undvika överbelastning.

   Några konkreta fotbollsmål finns inte ännu och försäsongen handlar mer om beteendet snarare än resultaten.

   –Vi kommer att ta det klassiska en match i taget och det kommer säkert också synas i träningsmatcher att vi jobbar i ett längre perspektiv i hur vi vill att det ska vara och se ut.

 

Det är en ung och talangfull trupp som duon basar över som det till trots innehar en hel del erfarenhet av division 1-spel.

   –Jag är övertygad om att många av de här spelarna kommer att spela i allsvenska lag fram igenom. Sedan ska vi utbilda dem för att de ska nå dit tillsammans. Förhoppningsvis kan IFK på sikt kliva upp i divisionerna och det behöver inte ske i år. Men vi ska ändå vara redo att göra det, säger Anna Eriksson.

 

Jimmy Åkesson

jimmy.a.akesson@gmail.com