IFK Norrköping

Nyhetsarkiv

18 oktober, 2024

Leskinen hittade räddningen i idrotten: “Fotbollen blev min way out”

Dana Leskinen nådde proffsdrömmen. Vägen var kantad av prövningar men på planen har finskan hittat sin plats på jorden. “Fotboll, sport i början, är det jag är satt på jorden att göra”, säger Leskinen.

Dana Leskinen har precis fullföljt arbetsdagen på PlatinumCars Arena. Videogenomgång, 1,5h fotbollspass för att sen avsluta i gymmet. Bortamatchen mot KIF Örebro är två dagar bort när Dana sätter sig i delegatrummet i hemmaarenans katakomber för att intervjuas.

Likt flera unga finska fotbollsspelare sökte sig Dana tidigt utomlands för att nå drömmen om att bli professionell fotbollsspelare. TSG Hoffenheim i Bundesliga ville värva den femtonåriga finskan – Dana nappade på möjligheten.

  • En stor möjlighet för mig att utvecklas som spelare och fotbollen är så viktig för mig. Jag såg möjligheten och tog den. Att flytta från mamma och pappa var ett stort steg men jag visste samtidigt att hemma finns kvar. Det går alltid att komma hem igen, säger Dana.

Dana var inte orolig över fotbollen. Det var andra saker som oroade den unga finskan som nu var på väg att flytta till ett främmande land.

  • Jag visste att fotbollen inte skulle vara min stora utmaning. Det var att komma in i den nya miljön, hur tar jag hand om det byråkratiska och allt runt omkring. Det kan komma att påverka min fotboll men fotbollen kommer jag kunna hantera. Jag vet hur det är att träna hårt, äta rätt, ta emot feedback. Det var en stor utmaning för mig, speciellt att bo hos en värdfamilj.

Dana hade precis kommit hem från Uruguay efter spel med Finlands ungdomslandslag. Väl hemma möts hon av ett långt meddelande från värdfamiljen. En lista på allt familjen tyckte var fel med henne och att de inte ville ha kvar henne som inneboende.

  • Då orkade jag inte mer. Jag valde att flytta hem.

Som liten uppfattas Dana som bestämd. Hon gör saker på sitt eget sätt. Av en läkare får familjen veta att Dana är högkänslig. Att hon är extra mottaglig för den emotionella och fysiska världen, bearbetar stimuli djupare än vanligt och därför behöver mer tid och energi för att hantera. Senare blir hon diagnosticerad med skriftliga och språkliga svårigheter. Socialarbetare och lärare säger till familjen att Dana i framtiden inte behöver gå i gymnasiet. Samtidigt så utmärker hon sig när det kommer till idrottande.

  • Jag var bra på alla idrotter som barn, spelade ingen roll vad det var. Alla ville ha mig i sitt lag, säger Dana.

Såg det likadant ut när ni delade upp er för gruppuppgifter i skolan?

  • Aldrig. Då var det som att jag inte fanns. Idrottslektionen var första gången på dagen jag hörde mitt namn under lektion. Särskilt när jag gick i specialklass, man pratar så illa om barn i specialundervisningsklasser.

Dana placeras i en specialklass med några få andra elever. Det är en blandning av olika elever som behöver varierande stöd och stöttning i sin undervisning.

  • Redan från början kände jag att skolan inte var något för mig. Jag började lågstadiet när jag var åtta. Jag hade några vänner i förskolan och jag kom ihåg hur de berättade för mig att de skulle börja i 1A eller 1B. Jag blev förvånad, för min klass hette något helt annat. Vi var få elever jämfört med de andra. Då förstod jag att det inte var någon vanlig klass.
  • Man pratade om oss som ”lilla gruppen”, vi höll sams och hade det ok. Men när jag var utanför den så märkte jag skillnad i hur andra barn såg på oss. Undermedvetet fanns det barriärer mellan oss och andra elever.
  • Ibland var jag uppe i en av de andra klasserna men jag var så pressad. Jag kände att jag inte fick göra fel, jag ville vara tillräckligt bra för att vara kvar. Varje gång jag var uppe så såg jag en ribba som jag måste ta mig över för att bevisa mig.

Med tiden blev det bättre. Viktiga lärdomar införskaffades. Att hon behöver lära sig på sitt sätt. Skolan var fyrkantig och hon passade inte in i mallen. Fotbollen blev viktigare.

  • Jag har egenskaper i koordinationsförmågan, jag kan läsa boll och har fysiken i styrka och snabbhet. Det har alltid känts rätt. Fotbollen blev min ”way out”. Fotbollsplan är min plats i samhället.

För ungdomar i en liknande situation som du befann dig i, vad vill du säga dem?

  • Min metod har varit min intuition, jag har kunnat lyssna på mitt hjärta och den har aldrig haft fel. Jag har lärt mig att leva med allt detta. Jag känner mig osäker i många situationer men jag ger mig själv chansen att prova.
  • Lyssna på er inre röst. Vad vill du göra? Människor som vill en väl finns, det kanske tar lite tid att hitta dem bara. Ta livet med en klackspark, det fina med fotbollen funkar som exempel här. I en match är du utanför truppen, i nästa har du gjort mål.

I somras besökte finska YLE Dana i Norrköping för att spela in ett avsnitt i reportageserien “Sportliv” som berättar storyn bakom idrottaren – Avsnittet finns nu att se här.

 

IFK Norrköping

Kamraterna räckte inte till mot FC Rosengård som vann med 1-0 på PlatinumCars Arena i förra omgången.

Tabelläget: 5:a | 35 poäng | 28 mål/230 insläppta | 10 – 5 – 8

Målskyttar: Sara Kanutte Fornes tio mål.

Flest framspelningar: Elin Rombing sex assist.

 

KIF Örebro

Närkingarna tog en viktig trepoängare i sin senaste match mot Trelleborg som slutade 2-3.

Med de senaste poängen knuffade KIF ner AIK på nedflyttningsplats med två poängs marginal. För att själva lämna kvalplatsen behöver de ta igen två poäng för att ta över BP:s plats på säker mark.

Tabelläget: 12:a | 19 poäng | 18 mål/35 insläppta | 5 – 4 – 14

Målskyttar: Maja Bodin 4 mål.

Flest framspelningar: Nora Harnes Håheim fem assist.

 

KIF Örebro – IFK Norrköping: lördagen 19/10, 15:00 OBOS Damallsvenskan omgång 24, Behrn Arena, Viaplay

Annonser