Krönikor

Här kommer IFK-fans att skriva krönikor

Unga och fräscha IFK slår ur underläge

Jonas Nordholm, skribent, 2014-03-28.

Fjärde raka säsongen i Allsvenskan väntar. Och förväntningarna är som alltid stora på IFK Norrköping. Vare sig man vill eller inte. För så är det – och kommer så alltid vara när man spelar fotboll i stadens elitlag. Oavsett nivå. Året som stundar är inget undantag. Nej, för när IFK springer ut på Gamla Ullevi och möter Häcken på måndag kväll är allt som vanligt igen.

Pressen och kraven är bara en del av allt annat som finns runtomkring. Och nu känns IFK Norrköping återigen som en outsider med överraskningspotential. Trots tapp av många giftiga och pålitliga poängspelare så känns man solida. Laget har värvat spelare som kan överraska och som med hjälp av den övriga starka stommen kan bli en obehaglig överraskning för samtliga lag.

Så härmed passar jag på att ta tillfället i akt: Varmt Välkomna, Arnór Traustasson, Alhaji Kamara, Edvard Skagestad och Andreas Hadenius! Även Emir Kujovic känns som ett nyförvärv och kan bli tungan på vågen i IFK:s offensiva spel. En riktig spjutspets som i sina bästa stunder levererar poäng. Återigen känns det som en bra mix med blandningen av alla karaktärer på plan.

Visst gick fjolåret inget vidare resultat- eller tabellmässigt för IFK Norrköping. Det är de själva medvetna om. Spelmässigt finns det dock fina kvaliteter att bygga vidare på och som man ska ta tillvara på. Nya unga och fräscha IFK Norrköping med alla duktiga 90-talister har alla möjligheter att utvecklas ytterligare och ta det där steget som gör att man kan börja titta uppåt.

För inom gruppen så har nog Janne, Stefan och grabbarna en målsättning att bli så bra som möjligt. Det är det ingen tvekan om. Därför tror jag på ett bra och roligt allsvenskt år för denna samling av kamrater. Av denna ”new generation” av lirare är hela åtta fostrade inom norrköpingsfotbollen. Inte illa och verkligen ett gott betyg för talangfabriken från ”Peking”!

Det är onekligen gott gry hos truppen och med profilstarke Andreas Johansson i spetsen som lagkapten och pådrivare är han den som får med sig en hel grupp när det blåser som snålast och läget är skarpt. För det finns inga lätta poäng att hämta. Allsvenskan 2014 kommer bli stentuff och poängen trillar in om man håller fast vid de gamla sedvanliga och traditionella deviserna:

Hårt jobb, rätt attityd och inställning och så det taktiska förstås. Stämmer allt under större delen av de 30 omgångarna finns det stora chanser att lädret går stolpe in istället för ribba ut. I IFK Norrköpings trupp finns det som sagt många vinnarskallar av det rätta virket. Ett gäng som håller lagmoralen i det främsta rummet och som hjälper varandra ur kniviga och svåra situationer.

Kan IFK bli mer svårforcerade i de bakre leden och i försvarsspelet över hela banan så kommer lägena och målen. Det är jag övertygad om. Fotbollen som sådan är ganska komplex på många sätt och vis och, men som jag tidigare sa så verkar Allsvenskan knepigare än på länge och personligen så känns det vidöppet. Riktigt, riktigt svårttippat och svåranalyserat med andra ord.

Och precis som ifjol tänker jag återigen ge mig på en tippning av Allsvenskan 2014. Förra årets resultat var ju inget att skryta med och jag kallar mig inte för någon expert. Efter att ha läst igenom trupper och liknande tror jag att utfallet blir likt nedanstående tippning På söndag är det avspark, premiär för världens roligaste sport. Fotboll! Är Du redo? Nu kan vi inte vänta längre…!

En gång IFK:are. Alltid IFK:are. Så är det bara!

1) IFK Göteborg
------------------------------------
2) AIK
3) Malmö FF
4) Helsingborgs IF
5) IF Elfsborg
6) BK Häcken
7) Djurgårdens IF
8) IFK Norrköping
9) Åtvidabergs FF
10) Kalmar FF
11) Mjällby AIF
12) Örebro SK
13) IF Brommapojkarna
------------------------------------
14) Falkenbergs FF
------------------------------------
15) Halmstads BK
16) Gefle IF


Jonas Nordholm
jonas.nordholm@ifknorrkoping.se

SMS från Mankan 2013-04- 22:

Till alla spelare o ledare i mitt hjärtas stora . /det är samma lag som vinner som förlorar samma kemi , samma gemenskap samma angemang ....samma rädslor. Men just fotbollen, till skillnad från t.ex teatern så är det så tydligt att man löser rädslorna ihop. O gör det som alltid har gjort  nämligen älska det man man har valt att spela fotboll.-( ja skulle vilja säja ) "att vara fotboll.   Inte 24 timmar om dygnet    utan låta sig genomsyras av det man brinner för . Sno gemenskap av varann  aldrig sluta visa sig . / ja kan ibland känna en avund  att inte mitt yrke , har lite mer av ert yrke.  "den där sagolika känslan av att man har skapat nåt ihop, o då talar ja inte om vinster o framgång utan såna erfarenheter som man gjorde igår.  / ja blev kvar här i det blöta råa. Mens ni åkte hem  i buss. O fick dela  på smärtans  pasta.  Den blå stjärnan måste va öppen för allt framgång som motgång- lika stärkande båda . Fast i framgång är det ju så förföriskt . Kravlöst.  Det här som grinar så illa - ställer krav, på att vara tillsammans  i   " det att ingenting är gratis  mer än kärleken vad man kan åstakomma , när man driver ut " smärtans pasta . Och är just- idrottsföreningen kamraterna  i norrköping / mankan

SMS från Mankan:

På teatern  när en säkerhet kommer in  så plötsligt vandrar nuet ut   , man märker det knappt  o det är aldrig medvetet,  på nåt underligt sätt är balansen rubbad  i nästan en övertändning  t.ex man börjar iakta hur bra man lyssnar o serverar sin nästa replik   o nuet är borta  ja säjer det en gång till . "det är aldrig medvetet " det sker i det undermedvetna. Och ja tror  att det är ofrånkomligt    för att hitta pjäsens dynamik igen, varför vi står där,   -  ett slags ego har infunnit sig sitter där på axeln o studerar en  o plötsligt börjar man säja fel på ställen som man aldrig sagt fel på. Efteråt vill man direkt spela om föreställning . O samlas kring det där enkla  som förenar en - vad vi berättar.   Ja, det va en liten tanke som kom på lördagsmorronen, som kanske liknar fotbollen  sagt med kärlek till mitt hjärtas stora lag. / ifk norrköping

När den värsta besvikelsn har lagt sig  o man som lag vaknar till  " vi är ju samma lag"  men igår trodde vi så  fast den där djävla tron hade ingen mark. Ingen botten vi sågs som var o en  men vi såg oss inte ihop  hälsingborg var ju ens bra  idag  när stjärnan har fått jordsmak i munnen  slår vi dom  med att tillhöra varann. O inte va så snälla. Det är såna här matcher som gör att man blir ett lag men ni slet  kämpade .  Idag tar vi dom , spar på energin konservera revanchen  till att vi som lag återtag vår egen kraft.   "va nära till varann"  mitt älskade ifk norrköping/ mankan

När ja skrev meningen  "glass på halvars.  Så brast det   det där specilla  idrottsparken har ett eget "champ elyss' e  i slutet av promenaden är man framme vid barndomens klapprand dobbar . Vad såg man, som etsade sig in likt solen  livet! I en annan form. Formen som en blå stjärna till venster om hjärtat  när ja fick stroke 1991 sög dom ur blått blod  / ni är kamraterna som alltid  hittar  hem  till varann./ mankan

SMS från Mankan 2013-04-01:

Det är påsk o solen skiner. Allsvenskan börjar vi är just nu  i skrivandet stund i Karlshamn . Janne har sin genomgång  precis nu.  Ja har skrivit till alla.  Satt flaggan på t.v.bordet för det finns bara en flagga man kan ha den är vit o blå.  Sen ja fick den fina utmärkelsen hedersmedlem  känner ja på nåt sätt att nerverna har fått en tydligare riktning  ett ansvar.  Dom har t.o.m var ja än befinner mig så har dom fått ett erkännande o finns  nästan som en i laget så när ante går o köper en magnumglass. Eller när florre köper en 88, a så finns ja vid sidan sitter längst bak i bussen o skriver ; "fotboll är ju så mycket mer än fotboll.  Den är en grupp som drar åt samma håll  den är respekt för varann/ den är en vision som många annamar. Den är en helhet, den är tillit  man ska inte höja nån o samtidigt alla  o i det där alla bor just nån . Frihet inom ramar. Därför kan ja längta efter att vara i den där respektfulla värmen av många . Eftersom mitt arbete är så mycket ensamhet när man skriver.  Så lycka till idag kl är nu 14.00.   Ja finns bak i bussen ja sitter med penna o block  på mittcirkeln.  O skriver evigt om mitt hjärtas stora lag - ifk norrköping/ eran mankan

 

 

Mankans tal under Stjärnkvällen


Det kan bara hända igen, om man ödmjukt säger, att det inte har hänt,
men det är omöjligt att bortse från att den här säsongen har hänt.
Den har hänt, den finns i våra kroppar, i våra hjärtslag, i hela föreningen,
Denna fantastiska säsong 2012 - 5e plats.
Men man kan inte härma den… Det vet alla, man kan bara göra som Nalle Puh
säger…
”Man kan inte tvinga fram ett bra gnol, man kan bara gå där bra gnol trivs”. 


Säsongen då alla drog åt samma håll gav en 5e plats. Det går ett rykte att pengarna för den här 5e platsen ska gå till 2 st. hedersmedlemmar, Åke Bajdoff Johansson och till mig, Mank. Florre lovade det på en lunch häromdan, han sa ” Faan, har Ni inte fått dom än, jag ska ringa Sternberg. Men dra nu inte iväg bara…
Nejdå, Bajdoff och jag ska resa till Spanien, spela lite golf, dricka ett par glas James Frempong, en ny whiskey som kommit… finns även i Teloboxar.

Tack IFK, tack för att Ni har tagit hem fotbollen till där den föddes – i Norrköping.
Tack Janne, några ord till Dig. Jag tycker om Din passionerade intigritet. Den inger respekt och trovärdighet. Jag tycker om att få Dina korta, distinkta sms-svar. Jag kräver inget annat. Ett kort kan låta ” Tack”, ett lite längre kan låta ” Tackar”,
och ett långt, nästan romanvarning låter ”Tackar, det var en skön seger”. Jag läser dom om och om igen, underbar läsning. Ja, jag skojar inte, jag tycker verkligen om dom, hur skulle det annars vara. Nu höjer dom trovärdigheten och respekten och det är det allt handlar om, trovärdighet, ödmjukhet och tydlighet.
”Djävligt bra grabbar, så vill ja ha det, bra tackar, glöm inta att Jögga ner.
Janne, Du har verkligen lyckats med små medel, en glimt i ögat och det livsviktiga ordet, distans. Distans som kommer av att man har varit med om mot- och medgångar, det ena är inget, utan det andra. Hörrudu, din rackarhallänning – Du passar här! Se nu till att bli kvar här lika länge som Alex Fergusson. Jag lovar att fixa fram en sån där jätte vinröd fåtölj, som Du kan försvinna i och ta ett Imhad glas vitt Skjönsberg från Gersonkrogarna på Hardangervidda. Sen hjälper Jögga och Mårten Dig in i omklädningsrummet, ifall Du känner att Du vill säga nåt till spelarna, annars kan du sms:a ett ”Tackar” till mig och jag sänder det vidare till spelarna.. ”Tackar – från Janne!”. Då kommer grabbarna tro att jag blivit ännu snurrigare, det räcker med att dom kämpar med att lära sig min sång. Jag minns Antes blick då han första gången hörde den, hela Hallands förundran fick ett ansikte, så även Norges – Va ä detta för felles!
 

Mankan


Sitter i en fotölj .det är måndag. Ja försöker smälta  stjärnkvällen o den enorma värme ja mötte  o den högklassiska sättet att hylla gamla o nya hjältar.  Så att allting flyter ihop  . Det är egentligen ingen skillnad på 1960 års ifk o dagens. Vad gäller sammanhållning och att laget står i centrum. Som janne a , sa  . Vi har återerövrat respekten  ingen ska hädanefter åka in i norrköping utan att känna kalla kårar utefter ryggen. / vad ska man göra nu  fram till april.    Bara va?  - men hur är man utan ifk norrköping   / 

Mankan SMSar

Till ifk. /vi talar om vad hösten är. Här är natt. Utanför mitt torpfönster tycks en  ängel vandra med en hög stav med en blå stjärna på. O återtar respekt, för där djupast hjärtat bor. Även om det inte va den bästa av fotbollsmatcher den mot örebro, så var den mot aik det . Ängeln påstår  att egentligen var den mot örebro den svåraste. Det va ingenting som spela sig själv.  Så ängeln har rätt att samla ihop mentalt trötta ben mentalt trötta skallar . Men inte mentalt trötta hjärtan . Ja tror janne skulle sagt " att man har det hjärta som man gemensamt har jobbat ihop sig till "  ängeln med vitblå vingar o en stav med en blå stjärna tycks inte sluta vandra .  När den här säsongens hjärta får vila  då räknar vi ihop att vi har återtagit min barndoms stolthet . - idrottsföreningen kamraterna norrköping .  Plötsligt vart en regnig o rå dag i stugan alldeles varm av en mängd hjärtan o ett av dom hette nikola.  O det andra hette alla . Tack. Eran mankan nilsson

 

SMS från Mankan efter matchen mot AIK

Tack mitt hjärtas stora lag, för en av årets högtidspunkter. 2- 2 mot aik. Har man två kusiner, som båda är födda i norrköping  o det ena kusinen  är stor aik fantast o hans bror,  är en stor ifk fantast.  O man får  bjuda dessa 2 kusiner på hedersläktaren.   Och man får resa sig opp 2 gånger.  Då blir hemresan till mörkö med den kusinen som håller på aik, så mycket lättare. Tack ifk o tack heidar  det var så skönt att kunna bjuda aik-kussen på en burger king i järna o sen komma hem till stugan , hänga opp halsduken på kroken i smatten.  O titta på halvmånen o veta att den också hängde över parken.  O i dess halvsken förnam man moral, laganda  o ett lag som aldrig ger sig. Det är tyvärr väldigt illa att man inte får visa glädje i en sport som handlar om glädje  passion   o visa en slags oblamerad glädje till sina fans.   När man gör mål.  Är det meningen att man ska drabbas av skam, skuld o ångest,  fy svensk fotbollsstadgar. O lagar.  Detta måste ändras på.  Det är sverige när det är som tråkigast. Det tillhör sekelskiftet   alltså  det hör inte hemma i ett sammanhang , som handlar om hjärta moral, glädje o att faktiskt visa för sin publik  " att man bryr sig om det man gör" . Men inget kan  skymma den stolthet o glädje , som kvällen den 23 september stod för  kusinkvällen  ifkkvällen , heidarkvällen . David nilsson kvällen. Aikkussen skrek  i bilen på norrköpingsdialekt  - sanslöst   den där dubbelräddningen han gjorde det va ju  helt djävla sjukt. "   ja ser på månen det  knäpper i elementen , o ja mår väldigt bra.  Tack vare mitt hjärtas stora lag, ifk norrköping . Tack . Ni är underbara , fortsätt gnugga./ tack mankan 


Calle Ågren skriver:

Knappt 10 matcher kvar och vi sitter ändå lite halvnöjda eller?Nja vet inte riktigt om jag är det.Som vanligt inför varje säsong så tror jag på Guld för mitt ÄLSKADE IFK NORRKÖPING.
Så är det bara och så kommer det alltid att vara.
Ser man tillbaka på säsongen så här långt så är ju smällen mot Häcken en riktig uppercut i magen,såg själv matchen på plats och jag trodde inte mina ögon den kvällen.
Fast å andra sidan vem hade trott förutom jag då att vi skulle klå Blåvitt i Götet samt ta SEX poäng mot 2011-årsmästare.
Känns ändå ganska stabilt i laget och förhoppningsvis klarar vi en plats bland dom FEM,fast ja hade förståss hoppats högre upp
men efter poängtapp mot bruket o gävle så ser de mörkt ut för detta.
Apropå bruket var ju ingen  höjdare,först den där trisskvitteringen av belgianen,får bara inte hända,sen få sitta i en bilkö TWÅ timmar innan man lämna landet,
hallå kräver ingen motorväg ut men åtminstone nån slags trafikdirigering när de blir 10 dubbelbefolkningsökning där.
Själv har jag som vanligt rest runt i Sverige alltid kläd i mina IFK-Kläder och många,många har kommit fram och berömt IFK
och det värmer förståss ett IFKHJÄRTA oerhört mycket.
Har inte heller behövt hala och hissa min IFK flagga så mycket så dom på byggfirmorna här har inte behövt tjata om att jag
måste köpa ny flagglina på grund av utslitning.
På det personliga planet så har jag fått jobb som Säljare på Östgöta Ost som jag trivs görbra med och vi har tagit fram en
speciell IFK-OST som kommer att lanseras under Hösten,jättekul tycker jag som kommer att marknadsföra den i höst.
Nu ser vi fram mot härliga matcher i höst där förhoppningsvis vi kommer att få se mer av Di unge spelarna som står och
knackar på A-lagsporten.
Sist men inte minst vill jag verkligen påpeka att jag är verkligen Stolt,lycklig,priviligerad att få vara en del av denna underbara
förening   IFK NORRKÖPING.

Väll mött på Nya Parken alla Fotbollsälskare hälsar

Calle Ågren på IFK AMBASSADEN i Motala

SMS från Mankan 2012-08-28

Till ifk: ja ligger på sängen, en måne lyser utanför på väg att bli full.  Ja har ingen radio på, man kan dö av målgingel tror ja eftersom ja är som ja är.  Ja har bara kaj pettersson som rapportör.  Ja ligger o försöker andas med magen. Skrockfull . Om ja gör nåt annat då gör åtvidaberg mål så ja ligger still. Med månen, så plingar det till i mobilen  hjärtat hoppar till o benen börjar spralla som en kungsflundra  det är kaj pettersson (ifk) så står det på displayen. O tittar ja samtidigt som ja skickar en tanke till guldmorsan där står 1-0 till oss. Totti. Sen går det lång tid. Paus  ja går in o ger katten  mat.  Sen återtag ja kungsflundrans position på sängen.  Ja hör inget, så ja börjar ana oråd.  9.13 skriver ja till min utsände kaj p. "vad händer har vi fått stryk.  Då kommer på displayen "kaj pettersson (ifk) ja tittar sänder en tanke till guldmorsan.
där står 1-1 surt.  Ja sätter mig opp på sängkanten, idag förstår ja att kaj räddade livet på mig hade ja hört den där målgingel o vetat hur kort tid det va kvar.  Så hade ja haft 2 kg blodsocker i fötterna. Samtidigt måste ja mitt i det sura sända en rättvis tanke åt att ösjötsk fotboll är stor o en annan tanke till kaj som orkar skriva sms till en kungsflundra när det är så vansinnigt spännande. Tack kaj  tack ifk , tack månen  tack janne o stefan . O dale o gädda o jonas h. O jögga. Mårten. Ni har skapat en fantastisk moral i gamla nya ifk.  Vi ses mot gävle.  Hälsningar mankan nilsson

 

SMS från vår Mankan 2012-08-19


Jag sitter på en hederlig grythyttans utestol i trägården o tänker på hur nära ifk levt i mitt liv.  När ja gick i mellan stadiet i björkhagens skola i en förort som tillhörde sthlm. Hade man ofta kvitt eller dubbelt man tävlade i att kunna den allsvenska tabellen.   Ja kunde den alltid utantill genom att ifk alltid va med i topp.  Ja kunde den tidigare historien, målskyttar poäng, sm. guld. M.m men det va också det enda ja kunde i skolan.  Pappa kände bajdoff. Det stog högt i kurs utanför kondiset. Eller när vi delade opp i fotboll. Ja vart alltid först uttagen en som hade en farsa som kände bajdoff o torbjörn johnsson va automatiskt bra i fotboll. Det va ja inte.. Ja hade mycket att leva opp till.  O vart alltid uttagen först.  På mornarna, när det va säsongen i allsvenskan o man gick den nära biten till skolan var det alltid jag - o ifk som gick o vid seger över aik flög man in i klassrummet med lätta steg man va fri o det va lite lättare att längta hem till norrköping det gjorde jag alltid. Även nu i trägården som bär en mätt o rofylld augusti i sig .- men är vi inte mätta , vi ska fortsätta klättra så det blir som i mellanstadiet.   Vi ses i åtvidaberg på frågan; "vem va det som åt dom där vida bergen: blir svaret . Ifk för tjyven" m.v. H. Mankan nilsson.

Nytt SMS från Mankan 2012-07-16


Det ärvde jag. Innan möten med stockholmslagen försvann min fars ögon in i sina minneshålor. Ja vet inte vad han såg  han såg antagligen det ja ser  nu. Ingen ska skratta åt oss. Som är födda i fotbollens födelsestad norrköping . Ja tror att han såg nalle hallde'ns hatt på sina resor med denne.  Det va som en orolig diffus dimma när vi skulle möta sthlms lagen. Eftersom ingen av oss ville egentligen bo här. I sthlm. Det va den där förbannade spriten , ja inte hos mig . Ja va ju bara 8 år.  Men kände så väl var dom där ögonen som försvann tog vägen . Dom sökte tröst.  Efter alla år. Då min far va överallt i norrköping  än ifk än arbis än asg . Än standard resturangen.  Ifk är en tröst, ett hem som går i arv. Ja ligger på sängen mina händer darrar . När ja skriver. Snart är klockan 19.00 o vi ska möta djurgårn , -det var det ja ärvde en gränslös kärlek till  ifk norrköping en gång när vi närmade oss råsunda stack bajdoff ut huvet genom ett snefönster som tillhörde omklädningsrummet. Pappa o han pratade. Han såg så lugn o glad ut bajdoff. Ja tänkte: att ser man ut så där kan man väl aldrig förlora  hans ansikte dröjde sig kvar hela matchen.

Mankan sms 2012-07-13

Tretton kor har samlats i hörnet av en hage som gränsar till min trägård . Ja försöker  säja till dom att dom ska bredda spelet o gå  på djupet min ass tränare oskar försöker få dom att sjunga kamratsången  dom vill inte. När min asstränare försöker måla dom vita o blå   o ropa  "in i boxen" svarar dom bara " inte mu. Till hösten"  janne sliter sig blodig det är rena rama astrits lindgren ( fullt av kärlek sagt)  lycka till  . Ajda.   2 kor har redan från start  3 gula kort  fästa vid öronen.
Vi har en annan taktik, vi ska hålla ihop som ett lag, ligga tätt och inte ge dom ytor. Var beträffande kör, så beslutar vi om det  den 22/7 vid den årliga kokonferansen. Återkommer efter röstning;  säjer asstränaren  på presskonferansen  på  "mullevallen"  efter 4-1 segern mot mårdarnas b.k.. Mvh Rosa.

 

SMS från Mankan 2012-05-24

Bästa janne. Hade velat komma opp idag på frukosten o träningen bara för att vara där . Men kroppen sa nej. Om ni har nån uppstart/kommer ja gärna.  Vad ska man nu leva av.  Sitt yrke kanske läsa förklädd gud  av hjalmar gullberg med barytonsångaren o ifkaren  olle persson. Uppväxt i hageby.  Ja vill på det här hemsidiga sättet tacka  för 17 poäng o en sjundeplats. O framför allt inställningen i går. Det va mod o klokhet på en o samma gång. Tacka hela ifk för en fantastisk genomförd fotbollsfest. O ett extra tack till jögga  . Du är fantastiskt.  Så fort du rör dig i en stor lokal är det min 20 personer som ropar: - "jögga, jögga var är lerduveskyttets biljetter dö  jögga! Jögga! Var sitter vi från axa. I blacka"  o tack till kaj o mårten. O  gunnar monier. Osså linda   igår kväll bevisade ifk norrköping att dom tillhör allsvenskan inte bara på plan utan arrangörsmässigt. Ingen nämnd  ingen glömd bara ett ord till vår egen sagotrollgubbe  "astrits lindgren" det är fantastiskt o se dig när du till 100% vald att va dig . Tack hela ifk. På alla plaster " dä blir en andra vers" starkare än den första . /hälsningar mankan nilsson

 

SMS från Mankan 2012-05-21

O skulle jag inte orka. Va hände två vackra mål som en skolbok.  Matchen avgjordes när 1-2 kom 11 sekunder efter 0-2 / då  kom tankarna. Dom som man inte vill ha. Hur motar man bort dom  hur motar kollektivet bort dom. På råsunda. Hemska kalla råsunda hemska kalla tankar.  Om man skriker solnatattare till daniel tjärnström så gör han mål.  Det gör ont. Mest ont gör det att vi inte mota bort tankarna . Dom negativa . Men jag kommer att sitta på varma parken igen o sjunga  till "mitt hjärtas stora lag"  vi finns . Vi lever i allsvenskan mitt. Jag orkar o ni orkar.  I 95 minuter mota bort tankarna med lagmoral/ er mankan

Natt. Kan inte sova. Fantastisk att så många kom o åkte till råsunda. Jag hade inte klarat mig utan linda från nya parken resturangen.  Tack linda.  / att du stödde mig på buckliga  betongkullar. På provisoriska grusvägar. Kram från hela mitt hjärta.  ( undrar just hur det känns att sitta som kvinna mellan bomber av låga ord ) ja vet nog  hemskt. Ja hoppas också att jag såg i syner när ja såg unga tjejer iklädda gula tröjor där det stod fotbollsförbundet på , iförda lådor på magen innehållandes plastmuggar  med öl , ja tror inte det var lättöl,  säj vad är  det för djup filosofi o dubbelmoral.  Att sälja öl till klacken  men jag är kanske gammal o såg i syner det va kanske ett utslag av min kärlek o nervositet varje gång som ifk är i den ängsligaste stad Sverige har.  Jag älskar ifk o alla som älskar dom. Men tänk på vad kärleken har för språk.  Uppslutningen får 30 spårvagnar. Noll språket

 

SMS från Mankan 2012-05-20

Nu kommer huvudvärken, som på beställning  precis som när vi skulle åka från björkhagen i sthlm till råsunda.  O se aik o ifk. Pv.n va kall. Det va jag o pappa mot sthlm. Mina ben frös. Det kändes som ja va iklädd ett kalt rivjärn . Min far täckte sin nervositet han trummade lätt på ratten vid alla stoppljus ; ungefär som han tänkte att; vad  gör jag i den här stan,  javisst ja  ifk. Ska befria oss. Vid vinst är det lite lättare att leva som en vit alkolist, en vecka.  P.vn vart bara kallare o kallare ju närmre råsunda vi kom.   / huvudvärken har infunnit sig . Ja väntar på jögga o bussar ska titta på vi ska titta på värmning gud så dant.  Befria mig ifk  befria farsan uppe i vitblå himlen. Skämt fast allvar

SMS från Manka dagen efter.

Till ifk;  när man har haft ett par bra föreställningar som skådespelare. Närvaron på scenen hög . Nukänslan likaså man är " lika med det som händer" så händer det ofta - när man kanske spelar för tätt.  Att en figur från den där bra föreställningen smyger sig in o sitter där  o stör  rent fysiskt. I nacken  upplever ja det som  o figuren (som inget annat är en än själv ) sitter o håller opp en mall av gårdagen  man blir inte kvitt  den där rackarns underbara närvaro o flyt som fanns från i går eller  gävle för att vara konkret. Ja har inget bra svar mer än att en regisör sa en gång - gör dina handlingar,  glöm dig själv o finns för den andre  "vet inget" tro inget" andas o nolla dig själv.  Kanske jämförbart.  Längtar till er kl är 8.00. Ja går opp på träningen o stryper den där mallen

 

Mankan har skickat sms 2012-05-04

Numer blir det mest skrivet på natten. Ungefär när ifk grabbörna. Kommit fram till nya parken. Då har ja o mina ord landat, ihop med johan sebastian bach.   Jag såg nyman hand igen . Det är som musik den där gesten. Iskallt mål o en johan cruyffs passning från astrits  o ett klassiskt utkast från abbas. På 10 sek stod det 1-0 till ifk. O ja fann mig själv skricka högt ensam i lägenheten ett kraftfullt "oj! "   2-0 målet var lika vackert.  Hårt inlägg  från james. O en fot på det av dalence ....  Tack ifk. Ja säjer det alla såg.  Ibland tror jag  man måste göra det. Om o om igen lever vi om lyckan  av glädjen som lagmoral ger. Nu måste ja sova . Ses på söndag. Tack ifk mitt hjärtas stora lag.  Mankan

 

SMS från Mankan 2012-05-01

Ja är hela söndag med mitt hjärtas stora lag. Alltid lika öppet alltid samma ödmjukethet. Har ett anrik lag varit i 6 år i superettan. Så kanske det finns i andningen hos hela föreningen  : "att där vi är nu. Ska vi vara ödmjuka inför." ja vet inte . Ja vet bara det ja känner. Ett flera timmar långt samtal med nye fystränaren jonas hellberg. Han är 42 år men vi delar exakt samma minnen. Hur kan det vara så. Vi såg båda ifk mot just malmö ff. Vårt första minne va just mot mff. Han på 80.talet o ja på 50.talet. Vi pratar om gunnar nordhal.  Som kände jonas pappa. Vi talar om h.p drutten o gert hellberg vi pratar om tage danilsson. Allan edvall. Vi talar om min stroke. Sen går vi ner. Påfyllda av lindas mat o arv.  Som bor i väggarna  spelarna kommer- finklädda . Det är nåt i luften  ja köper en ny halsduk. Snygg lite tunnare. Johan croneman får biljetter denna fantastiska jornalist. Sen börjar matchen sitter intill bajdoff o janne svensson. Det va nåt magiskt under hela dan. Malmö  är ett bra lag  men på nåt sätt gjorde dom inte mål ... Jo 2 men vi gjorde 3. Ja vill inte berömma något extra men nikolay var roligt att se på . Han tog för sig tack ifk för en heldag som slutade i 3 poäng . Tack från mankan nilsson. Så vann vi visst i korgboll också grattis en stor dag för norrköping, grattis. Ifk o norrköping det va lite som förr fast mest som nu.

 

SMS från Mankan 2012-04-17

Frukost. Tisdag södertälje den 7 april.  Matchen mot sundsvall sitter ännu kvar i hela kroppen. Det va bra att det blev som det blev. Även om ja förstår att man ska va besviken direkt efter en sån total dominans o fantastiskt spel fram till kvitteringen. Sen vet ja inte vad som hände av den enkla anledning att ja satt inne på spelargången mugg o hoppades att ifk skulle hålla 1-1 ja sneglade ut då o då. Matchen vevas i skallen om o om igen.   Allt det som fanns i andra halvlek finns inom oss säjer numera oss om ifk. Kampen  röra sig utan boll.    Det va som sagt bra att det blev som det blev. O att totte fick göra mål . Min mammas uttryck ringde i skallen; " men det är väl bara att tjonga in bollen.  Det ä nu inte så bara.  Den poäng som blev kan va just den som gör att man slutar på en 5 plats istället för en 11 plats.  Bra ifk. Tack för moral o stor sammanhållning. /mankan. Vid frukosten med kropp o själ kvar  på nya parken

 

Mankan skickade ett sms 2012-04-10

Ja va ju i göteborg, o spelade vår pjäs "driving miles" alla gamla vänner som kom till göteborgs stadsteater o såg att ja hade ifk norrköpings halsduk på mig sa glatt    -"men dom kommer ju hit enna. Då väntar du väl in dom" kamratmatchen dom enda svenska lag som vunnit 4 sm guld på rad " -ja skulle vilja sa ja .       Hade ja vetat  men det är ju hela ideen med fotboll  att man inte kan veta innan med teater är det precis tvärtom. Vi vet exakt innan o saken är den  att vi ska försätta oss i att inte veta  vi ska inte ha en aning om  det nuet vi vet ska komma.     Så blir ja i norrköping över påsk.  Underbar mat . Läser en fin krönika av johan croneman, i ica curieren  får skjuss hem till södertälje av ett kusinbarn också ifkare .  Hinner hem o ser andra halvlek. Osså blev det som det blev. Det där man bara drömmer om.  Fast det är ingen dröm. Det är ett gediget kämpande o kunnande  ett lag som är i nuet o håller ihop. Mitt lag,  cronemans lag.  Det är ifk norrköping  icke att förglömma . Det är hasanis spänst o jobba för varann. Tack ifk. Hälsningar mankan

 

 

Jonas Nordholms krönika 2012-03-28

Förståndiga IFK Norrköping överträffar sig själva

2011 var året då vi ville att IFK Norrköping skulle etablera sig i fotbollens ädlare kretsar. Det får man faktiskt ändå vara ärlig och säga att de gjorde, även om marginalen tycktes vara ganska knapp. Men ett faktum var att laget aldrig under 30 omgångar innehade någon av de två sista platserna. Nu börjar en ny säsong att blicka fram mot med stor, stor tillförsikt och framåtanda.

Uppfattningen av IFK anno 2012 är följande: Truppen känns stabil och de befintliga spelarna från förra året har fått den så viktiga rutinen och känslan i kroppen vad gäller Allsvenskan. Sen är det ju som vanligt, att tillfälligheter och mycket tur kommer spela en stor roll i det hela. Men sett över en hel säsong så känns det ändå som att 13:e platsen 2011 kommer ryka all världens väg…

IFK har återigen värvat klokt, smart och förståndigt. Spelare med rätt karaktär och som tidigare har varit med där det blåst som snålast. Det är viktiga egenskaper hos spelare som är villiga att dela med sig av sina upplevelser och som kan stötta och pusha på övriga i truppen om det skulle gnissla i maskineriet. Bara det är nog så viktigt för en annars otroligt utvecklingsbar IFK-enhet.

Så härmed passar jag på att ta tillfället i akt: Varmt Välkomna, Modou Barrow, Morten Morisbak Skjönsberg, Andreas Johansson och Lars Christian Krogh Gerson. Vi tror väldigt mycket på era kunskaper och unnar Er verkligen framgång i Allsvenskan 2012. Stort Lycka Till! Mixen i truppen ger en bra blandning och IFK Norrköping känns faktiskt oerhört starka på alla positioner.

Det gör att vi som följer IFK från sidan inte behöver känna någon oro för att hamna i ett utsatt läge. Nej, min övertygelse är att Jannes mannar kommer överträffa sig själva i år om man bara får vara skadefritt. En start likt den ifjol vore rena drömmen. I år är dock motståndet en aning svårare. Helsingborg (h) fortsätter med dubbla bortamatcher mot IFK Göteborg och Elfsborg…

Ingen lätt öppning där inte. Men ska IFK Norrköping öppna lika starkt igen så krävs det att man får lite mål och poäng med sig där i början. Får man det kan vad som helst hända. Serien känns öppen och det kommer säkerligen vara fler lag som är involverade i den absoluta toppstriden 2012. Ligan är profilstark och matcherna kommer bli tightare och jämnare än någonsin, tror jag.

Förväntningarna kommer alltid att vara stora när det gäller IFK Norrköping. Det är ingen nyhet. Tar bara IFK-spelarna för sig på rätt sätt och arbetar tillsammans som ETT lag finns alla förutsättningar för ett riktigt bra sportsligt år. Det hoppas vi alla förstås på och jag tror att så många som möjligt sluter upp och gör intresset för IFK Norrköping så pass stort publikmässigt.

Det Vi runt omkring kan göra är att STÖTTA. Stötta, pusha och STÅ UPP för laget i såväl mot- som medgång. Det sistnämnda är framförallt att föredra. Kan vi införa en större positivism och förståelse för Janne och lagets arbete ger vi killarna den support de behöver och bara måste få. Och precis som ifjol är en bra start på serien superviktig, vare sig man vill tro det eller inte.

Precis som ifjol tänker jag återigen ge mig på en tippning av Allsvenskan 2012. Förra årets resultat var ju inget att skryta med och jag kallar mig inte för någon expert. Efter att ha läst igenom trupper och liknande tror jag att utfallet blir likt nedanstående tippning I helgen är det avspark, premiär för världens roligaste sport. Fotboll! Är Du redo? Nu kan vi inte vänta längre…!

En gång IFK:are. Alltid IFK:are. Så är det bara!

1) IFK Göteborg
------------------------------------
2) IF Elfsborg
3) Helsingborgs IF
4) Malmö FF
5) AIK
6) BK Häcken
7) Kalmar FF
8) IFK Norrköping
9) Örebro SK
10) Gais
11) Djurgårdens IF
12) Mjällby AIF
13) Åtvidabergs FF
------------------------------------
14) Gefle IF
------------------------------------
15) GIF Sundsvall
16) Syrianska FC


Jonas Nordholm
jonas.nordholm@ifknorrkoping.se

 

Mail från Calle Ågren  2012-03-12

 From me to you!!

En rubrik som passar in på mitt liv lite.Titeln är oxå en låt av The Beatles som kom 1963 och som
fångade mitt intresse direkt.
Känner att jag är väldigt priviligierad som fått uppleva all den underbara musik som kom  fram via 50  o  60-talet. Spelade ju även själv trummor under nåra år när ja bodde på Johannisberg utanför
Tjällmo.
Fotbollen kom egentligen in i mitt liv i slutet av 60-talet fast bara lite grann, har aldrig spelat i nån
klubb utan bara på gården som alla ungar gjorde förr i tiden. På grund av att ja flytta ner till Östergötland 1966 på allvar o gick i skolan i Borensberg så börja ja att följa med kompisar till
Norrköping och sakta men säkert blew ja fast.
70-talet gjorde att ja börja åka lite mera inte på alla matcher men en hel del. Minns att ja tänkte en gång när ja skulle åka in o se  Ifk-Brage va håller ja på me en typisk tråkig 0-0 match som de även blev.
Nu åker ja med Glädje intill varje match o försöker se så många borta som möjligt oxå.
Kallar ju med för Universumsstörste Ifk-Supporter (lite med glimten i ögat)finns säkert fler som e lika galna i Härliga Ifk som jag, men tror att jag är ensam att ha ett Hus som ser ut som de gör, samt
likaså mitt IFK-RUM med autografer i taket o ena vägen målat med det finaste Klubbmärket som finns.
Nu stundar åter en härlig säsong för mitt ÄLSKADE IFK NORRKÖPING och som vanligt har jag
stora förhoppningar.
Till skillnad mot många andra kan jag inte säga vilken match som var den första jag såg med IFK
och tyvärr har jag inte räknat dom alla men det har säkert blivit drygt 1399 matcher. Både glädje och sorg har jag fått uppleva och det är som livet oxå.

Väll mött till en härlig säsong för vårat ÄLSKADE IFK NORRKÖPING    

hälsar        Universumsstörsteifksupporter         Calle Ågren

 

 

Sms från Magnus "Mankan" Nilsson 2012-03-06

Det stora keepa bytet är gjort. Själsligt o fysiskt.  Nu sitter åter ifk keepan på o vårsolen lyser på den. Även om hjärtat aldrig gör några kepsbyten.  Har man sett den första tulpanen i röda stan o kan minnas åke "bajdoff" johansson  glidtacklingar  då är man för evigt vitblå. Det ska för övrigt bli en ära att sitta med honom på nya parken o se det nya ifk spela .   "spela" vilket futtigt ord.  Att vara låter bättre för ifk det är man det lever man på o utanför plan.  O det är det som är så stort med det gamla hederliga ordet "kamraterna"  cammarados. Det har både kraft o ödmjukhet i sig.  Jag vill som hedersmedlem hälsa alla dom nya välkomna  andreas johansson  morten  skjönsberg   lars krog  gerson  modou barrow.  Klingar det till i era mobiler innan match så är det bara ja / mankan nilsson  i vitblå keepa som  solen lyser på.  Ja ska göra allt för att den ska lysa på er också  mina  ifk grabbörna . Florre  imad  abbas  telo   armin astrit  gunnar  joonas  nikola james  sir martin smedberg dalence.   Nyman bobbie (go gubbe) shepim lycka till. /Hälsningar mankan