15 May, 2018

”Vill jobba hårt och se om jag kan få några minuter i ett VM”

Ett galet äventyr väntar för IFK Norrköpings Ian Smith.


Mamma gav honom glädjebeskedet. Men då var det bara att bita ihop och fokusera på svensklektionen.
  –Galet. En stor dröm som går i uppfyllelse, säger Ian Smith om VM-kallelsen.


Efter några veckors frånvaro var Ian Smith tillbaka i matchspel mot IK Sirius i U21-serien på tisdagskvällen. Han spelade en dryg timme innan han fick lite krampkänning och klev av.
  –Skönt att vara tillbaka på planen igen. Jag hade det lite svårt i början men det blev bättre, nu måste jag arbeta för att komma in i rätt rytm igen så ska det nog bli bra, säger han.

Under måndagskvällen fick han det stora glädjebeskedet att han ska spela VM i Ryssland med Costa Rica. En av 23 utvalda att representera ”Los Ticos” som har viss erfarenhet av att kunna skrälla sig fram i världsmästerskapen.

1990 i Italien (ett VM som vi svenskar gärna glömmer) var Costa Rica skrällen som tog sig vidare från gruppen tillsammans med Brasilien. Senast det begav sig var i Brasilien 2014, då tog sig Costa Rica överraskande vidare från den tuffa gruppen med Uruguay, Italien och England. I åttondelsfinalen besegrades Grekland innan Holland vann kvartsfinalen efter straffar.
  –Det är en stor dröm som går i uppfyllelse för mig och det känns otroligt. Min familj och mina vänner är väldigt glada, jag fick många samtal och meddelanden igår, säger Ian Smith.


Ian Smith gjorde sitt första allsvenska mål mot Örebro SK.

Han var som sagt på svensklektion när hans mamma ringde hemifrån för att berätta nyheterna. Idag träffade han killarna i laget som alla gett honom mycket uppmuntran.
  –Det känns bra att alla är så glada för mig. Nu vill jag bara åka till Costa Rica, jobba hårt och se om jag kan få några minuter i ett VM.

Han reser hem efter matchen mot Dalkurds FF på lördag. Redan på måndag är första träningen med VM-truppen. Den 3:e juni möts Costa Rica och Irland i en träningsmatch innan ”Los Ticos” reser till Ryssland dagen därpå.

Ian Smith anslöt till IFK Norrköping inför den här säsongen. Han startade den allsvenska premiären mot BP och gjorde sitt första mål i 1–1-matchen mot Örebro SK omgången därpå. Mot Kalmar FF gjorde han ett inhopp men sedan har han varit borta från matchtruppen fram till senast mot IFK Göteborg.
  –Det här är min första riktiga erfarenhet i Europa. Jag tror att en stor anledning till att jag har fått den här möjligheten är just för att jag är en ung spelare som spelar i Europa. Jag har fått den här möjligheten så nu måste jag bara titta framåt och visa dem, säger han.

Jack Nordholm
jack.nordholm@ifknorrkoping.se