26 October, 2017

”Vill ha upp så många egna spelare som möjligt”

Mathias Florén får huvudansvaret för IFK Norrköpings äldsta ungdomslag.


Tränaren lämnar ledarstaben runt A-laget för att vara med och utveckla IFK Norrköpings akademi.
  –Jag vill, tillsammans med övriga ungdomsledare, hjälpa unga spelare att få så bra karriär som möjligt, säger Mathias Florén.


IFK Norrköping har sedan tidigare uttalat att det långsiktiga målet med IF Sylvia är att gå upp i division I – för att på så vis ge spelarna ytterligare tid till att kunna utvecklas till A-lagsspelare. Det ledde till att man valde att se över verksamheten för de äldsta ungdomslagen, vilket i sin tur har mynnat ut i ett beslut om att återuppliva ett U19-lag.

Nu är det alltså klart att det blir Mathias Florén som får huvudansvaret för det nya U19-laget – samtidigt som han kommer finnas med runt fotbollsgymnasiet.
  –Det känns jättebra. Jag vill stanna i IFK så länge IFK vill att jag ska stanna här och jag är jätteglad över att jag har fått den här möjligheten nu, säger han.

Mathias Florén spelade i IFK Norrköping mellan åren 1997–2001. Sedan följde sex år i holländska FC Groningen och fyra i IF Elfsborg innan han återvände till IFK och Norrköping som lagkapten 2011. Säsongen 2014 var den sista som spelande tränare innan han klev in i tränarrollen fullt ut 2015.
     –Självklart kommer jag att sakna A-laget. Samtidigt har jag en lite annorlunda familjesituation nu så tryggheten och viljan att vara i IFK gör att det här känns helt rätt, säger Mathias Florén som fick sitt tredje barn tidigare i oktober.Huvudansvaret för ett lag blir nytt för Mathias Florén.
   Och som huvudansvarig för det äldsta ungdomslaget blir han en viktig pusselbit i att förbereda akademispelarna på A-lagsfotboll.
  – Vi vill ju så klart ha upp så många egna spelare som möjligt och det känns jäkligt kul och utmanande att få vara med och utbilda våra ungdomar. Det är alltid upp till spelaren själv – att vilja ge allt för sin karriär – men jag vill jättegärna vara en del av att kunna förbereda dem på bästa sätt. Jag har varit med länge i olika föreningar och jag vet vad tränare, ledare och spelare runt ett A-lag förväntar sig. Där kan jag hjälpa spelarna att vara ännu mer redo. Min målsättning och min vilja med att jobba med ungdomar är att, tillsammans med övriga ungdomsledare, försöka hjälpa dom att få så bra karriärer som möjligt.

IFK Norrköpings manager Jens Gustafsson förstärker ambitionen om att ge våra ungdomar bättre förutsättningar att ta sig hela vägen från ungdomslag till A-lag.
  –Det här är ett steg i att hitta större kontinuitet när det gäller vår tränartillsättning i akademin som vi ser som en väldigt viktig aspekt. Vi är övertygade om att ”Florre” kommer att kunna bidra med en väldigt stark ambitionsnivå och att han kommer kunna vägleda unga spelare i vad som krävs för att nå den allra högsta toppen, säger han.

IFK Norrköpings akademichef Tony Martinsson säger så här om det välmeriterade tillskottet till ungdomstränarstaben:
   –Med sin spelarbakgrund och ledarerfarenhet från A-laget är Mathias Florén en stor tillgång och förstärkning för vår ungdomsverksamhet som är så viktig för att kunna fortsätta förädla spelare till vårt A-lag.

Jack Nordholm
jack.nordholm@ifknorrkoping.se

Foto: Bildbyrån