21 June, 2018

“Vi spelar väldigt bra ihop som ett lag”

Effektiviteten sänkte Mariebo på Maxivallen.

 

I ett regntungt Eneby visade IFK Norrköping dam på nytt upp en frejdig offensiv kombinerat med en solid försvarsinsats och intecknade säsongens åttonde seger.

   –Vi följer matchplanen till 100%. Tjejerna sluiter jättemycket och är jättelojala mot vårt spelsätt, sa huvudtränare Anders Gahnström efter 7–0 (5–0) mot Mariebo IK.

 

Den något skrala publiken (47 personer) hade trotsat regnet och valt division 1 mellersta Götaland före grupp B i VM i Ryssland.

   De fick se gästerna från Jönköping kliva ut på konstgräset och vara det lag med mest boll. Mitt i det bollinnehavet visade IFK Norrköping dam vilken typ av match det skulle bli. Matchens första målchans mynnade också ut i ett ledningsmål – på ett sätt som är signifikativt ett lag med självförtroende. Alma Sjödahl snappade upp ett för kort hemåtpass och utnyttjade en tvekande försvarslinje innan hon rundade målvakten och rullade in 1–0 i öppen kasse.

   Målet gav energi och efter att Lovisa Gustafsson med drygt 20 minuter spelade tvåfotade sig förbi två spelare och resolut placerade in bollen bakom Kajsa Rosander kändes det kontrollerad. En klinisk effektivitet straffade Mariebo som dittills känts pigga.

   Det var fart och finess i hemmalagets anfallsspel.

   3–0 kom efter att Emilia Larsson vackert hittat Olivia Lindgren i djupet. Mittfältaren tog emot, väntade och hittade det bortre hörnet.

   Larsson gjorde själv 4–0 tio minuter senare. Alma Ekbergs väl avvägda inlägg hittade pannan på Larsson som prickade krysset.

   –Så högt Emilia hoppade vid sitt nickmål – det har jag nog inte sett någon på damnivå, log Anders Gahnström efteråt.

   Innan halvtid signerade Larsson ytterligare en assist efter att hon skarvat fram ett uppspel till Gustafsson.

   –När vi gjorde 5–0 kändes det som att vi hade fem lägen. Vi hade ännu fler lägen som vi inte gör mål på men den effektiviteten vi saknade förra bortamatchen mot Sjömarken hade vi i dag, sa Anders.

 

Den andra halvleken mattades av något trots Mariebos dubbelbyte i paus med intentionen att försöka hitta tillbaka. IFK dam tog hand om gästernas försök och när Lovisa Gustafsson satte sitt tredje för kvällen blev sista 25 en lugn färd mot slutsignalen.

   Inbytte Filippa Sjöberg satte sitt första seriemål i IFK-tröjan när hon en bit utanför straffområdet avlossade ett skott som touchade en försvarsspelare, ändrade riktning och retligt smet in vid stolproten.

   Hattrick-hjältinnan var inte helt överraskande nöjd.

   –Vi spelar väldigt bra ihop som ett lag. Vi har inte lika mycket boll som dem eftersom vi faller ner men vi vinner boll och gör mål på våra chanser.

   Efter en lite trevande start är hon igång.

   –Det är väldigt skönt – äntligen har det släppt, sa Lovisa Gustafsson.

   På andra sidan planen inkasserade Sabina Robertsson ytterligare en nolla.

   –Det är alltid skönt att hålla nollan men riktigt skönt att vinna med 7-0 och det är alltid roligare att hålla nollan när man har lite att göra.

   I första halvlek stod hon för en fin reflexräddning.

   –De hade en hörna, hon var ganska ren men fick ingen jätteträff men bollen gick ner mot stolpen och jag hann dit, sa Sabina Robertsson.

 

Anders Gahnström och ledarstaben pratade inför matchen att neutralisera Mariebos spel. Något de med facit i hand lyckades med.

   –Vår otroligt stabila defensiv lägger grunden och då vågar vi gå upp med mycket folk. Tabellen ljuger inte och ligger man i truppen måste man ha en styrka i laget men framförallt har vi ett kollektiv i dag. Många som gör mål, många som är delaktiga i vårt försvarsspel och anfallsspel och en bra målvakt. Sabina gjorde en riktigt vass räddning i första halvlek. Det var bra enda från målvakt till anfallare, sa Anders.

   Förutom olika målskyttar hittade hemmalaget nätet på flera sätt.

   –Vi är nog svåra att försvara mot, det skickar bra signaler, även till oss själva.

   Och ett nytt hattrick från Lovisa.

   –Vi vet att de finns där. Vi har inte haft någon stress över att hon inte gjorde så många mål i början. Hon spelar fram till mycket, gör mycket mål och är otroligt värdefull i det fysiska anfallsspelet.

   Sex raka segrar – det ger en extra bra feeling inför midsommar?

   –Ja, en skön midsommar och så laddar vi som tusan mot Bergdalen innan vi tar semester, sa Anders Gahnström.

 

Jimmy Åkesson

jimmy.a.akesson@gmail.com


Matchfakta

IFK Norrköping–Mariebo IK 7–0 (5–0)

Division 1 mellersta Götaland (11:22)

Maxivallen, Eneby

Målen: 1–0 (5) Alma Sjödahl, 2–0 (19) Lovisa Gustafsson, 3–0 (25) Olivia Lindgren, 4–0 (34) Emilia Larsson, 5–0 (37) Lovisa Gustafsson, 6–0 (65) Lovisa Gustafsson, 7–0 (78) Filippa Sjöberg.

Varningar: –.

Domare: Hanna Karlsson, Linghem.

IFK-laget: 22. Sabina Robertsson –  24. Irma Cajlakovič (80' 16. Kelsey Barton), 4. Rebecca Stigenhed, 20. Selma Cajlakovič, 18. Alma Ekberg – 12. Tove Werner (67' 3. Clara Flenhagen), 5. Olivia Lindgren (80' 27. Ida Andersson) – 7. Amanda Nordlie (67' 14. Filippa Sjöberg), 9. Emilia Larsson, 10. Alma Sjödahl – 15. Lovisa Gustafsson (72' 11. Vanessa Karagöl).

Avbytare: 23. Pernilla Larsson (mv).