06 July, 2018

”Vi har haft en bra atmosfär hela tiden”

IFK Norrköpings manager Jens Gustafsson inför matchen mot Djurgården.


IFK Norrköping har inte spelat allsvensk fotboll sedan den 26:e maj när Djurgårdens IF nu väntar i Stockholm på söndag.

Omgång tolv i Allsvenskan. Avspark på Tele2 Arena är klockan 17:30.

IFK Norrköpings manager Jens Gustafsson. Hur bemästrar man ett så långt matchuppehåll?
   –Beror lite på var man kommer ifrån. Vi avslutade bra och har haft en bra atmosfär hela tiden, på det sättet har det faktiskt varit ganska skönt. Det man inte har fått under den här tiden är ju matchkänslan och tävlingsnerven som kommer med matchspel och är svår att locka fram fullt ut på annat sätt. Det har varit den stora utmaningen, att fortsätta arbeta utan den.

Hur har ni velat- och hur tycker du att ni har lyckats utnyttja den här tiden?
   –Vi hade en lite svårare period precis i början med lite frånvaro av olika slag. Jag tycker att vi hämtat tillbaka det ganska bra de sista två veckorna men även under den perioden med många borta så har vi jobbat hårt med att öka tempot i spelet och det tycker jag att vi har gjort ganska bra.

Eric Smith (övergång till Gent) och Simon Thern (avstängd) har bildat innermittfältspar, nu saknas båda, hur påverkar det och hur hanterar ni det?
   –Något som ibland kanske kan kännas konstigt för alla som följer oss är att vi inte är så låsta vid spelares position. Hade vi varit det hade det varit en svårare situation. Nu har vi flera olika spelare som kan gå in och spela centralt utan att det ska vara något som känns nytt eller obekvämt. Vi har många som kan gå in och göra det jobbet.

Konkurrensen känns knivskarp överallt. Hur ser du på det och hur ser du att spelarna reagerar på det?
   –Man brukar säga att konkurrens är en viktig del för att driva på utvecklingen, jag är inte säker på att det stämmer om jag ska vara helt ärlig. Jag tror tryggheten är betydligt viktigare. Men det är sant som vi alltid säger, när vi summerar säsongen kommer alla att ha varit lika betydelsefulla för laget. Det har redan hänt saker i sommar och är väl inte helt omöjligt att det händer något mer. Det gäller att hela tiden jobba med lagets bästa och den individuella utvecklingen för att alla ska vara redo för spel hela tiden.

Hur ser scoutrapporten för Djurgårdens IF ut?
   –En bra vårsäsong med ett cupguld och en ganska så bra resa i Allsvenskan. De jobbar väldigt hårt, är fysiskt starka och har skickliga spelare. Det är ett bra lagbygge som vi ställs mot.

Var ligger fokus för egen del?
   –Deras försvarsspel kräver att vi är duktiga och snabba med bollen. Att vi är snabba i våra rörelser och att vi tar omställningar. Deras anfallsspel kräver att vi är väldigt duellstarka och gör ett enormt arbete för lagets bästa.

Förutom avstängde Simon Thern saknas Alexander Fransson (övergångsfönstret öppnar 15:e juli) och Andreas Blomqvist som fortfarande rehabiliteringstränar.

Jack Nordholm
jack.nordholm@ifknorrkoping.se

Foto: Bildbyrån

Allsvenskan (12:30)
Tele2 Arena
Djurgårdens IF–IFK Norrköping
Söndag 8/7 klockan 17:30