06 July, 2018

”Vi hade en riktigt bra chans men det fattades något”

Ingen VM-baksmälla för Ian Smith som är fullt fokuserad på Allsvenskan.


Ian Smith är tillbaka från sommarens stora fotbollsfest i Ryssland och har siktet inställt på allsvensk toppstrid med IFK Norrköping.
  –VM har varit en fin upplevelse men nu är jag här och hoppas kunna hjälpa laget att vinna den här säsongen, säger han.


Ikväll spelar Brasilien VM-kvartsfinal mot Belgien. Mycket i Brasiliens spel kretsar kring superstjärnan Neymar som har gjort två mål och en assist fram till idag.

IFK Norrköpings Ian Smith fanns med i det costaricanska VM-laget som pressade Brasilien in i det längsta i den andra, så avgörande, gruppspelsmatchen. Keylor Navas storspelade i målet och 0–0 stod sig in över stopptiden innan Coutinho och Neymar snodde segern med två sena mål.
  –Vi gjorde en bra match mot Brasilien och hade otur som släppte in två så sena mål. Det var häftigt att se alla de här spelarna som spelar på den högsta nivån, säger Ian Smith.


Brasilien avgjorde sent mot Costa Rica. Foto: Bildbyrån

Vid oavgjort hade Costa Rica haft chans men förlusten mot Brasilien gjorde vägen till åttondelsfinal omöjlig efter att redan ha förlorat den första matchen mot Serbien.
  –Vi var besvikna för att vi inte gick vidare så klart, vi tyckte att vi hade en riktigt bra chans att göra det även om vi spelade mot väldigt bra lag. Kanske fattades vissa saker som vi hade behövt göra bättre för att vinna matcherna men vi gjorde an stark insats ändå. Nu får vi fortsätta jobba och förbereda oss för Qatar 2022.

Neymar har inte bara uppmärksammats för sitt fina spel utan har även fått utstå hård kritik för att filma mycket.
  –Det är väldigt irriterande, så klart. Han tar mycket tid på sig, säger Ian Smith som nu ser Brasilien som självklara favoriter i turneringen.
  –De har ett väldigt bra lag men möter också ett bra Belgien nu. Jag vet inte vad som kommer hända ikväll, jag hoppas mest att Sverige går till semifinal.


Ian Smith värmer upp inför VM-match. Foto: Bildbyrån

Hela upplevelsen, att få delta i ett VM, var så klart något utöver det vanliga.
  –Amazing. En riktigt häftig upplevelse och vi njöt av det. Man lär sig mycket, i träning och överallt, säger Ian Smith.

Två veckor före VM-starten vred han till sin ankel men lyckades repa sig snabbt. Han spelade i träningsmatcherna inför turneringen och fick till slut även göra ett kort inhopp i den sista gruppspelsmatchen mot Schweiz.
  –Det var väldigt fint, även om det bara var för fem minuter, men känslan att komma in på planen för att hjälpa laget i de här massiva matcherna var häftig. VM har varit en fin upplevelse som sagt men nu är jag här och hoppas kunna hjälpa laget att vinna den här säsongen.

Det finns ingen VM-baksmälla i sikte för Ian Smith som är helt inställd på att ta upp den allsvenska toppstriden igen.
  –Jag är väldigt fokuserad och motiverad att jobba hårt här och visa att jag är redo att hjälpa laget. Vi har ett väldigt bra lag och en bra position i tabellen med goda chanser att nå första platsen, sedan är det bara att fortsätta därifrån.

Jack Nordholm
jack.nordholm@ifknorrkoping.se

Foto: Bildbyrån