05 February, 2018

”Vi får väl röra oss ännu mer och hitta vägar ut”

Inför placeringsmatchen i The Atlantic Cup mot Shamrock Rovers FC.


Albufeira
IFK Norrköping har klivit av träningsplanen och är redo att ta fajten mot fysiska irländare.
  –Absolut, det ska vi göra, ler Kalle Holmberg.


Vinden har mojnat och solen har letat sig fram från molnen. Lagom till att IFK Norrköping rundar av tränings- och matchlägret på Algarvekusten.

Dubbla träningspass de flesta dagarna – och så ska de ha spelat tre matcher på det innan planet lyfter från Faro på onsdag.
  –Klart att det är lite slitigt men samtidigt är det bra att få mycket belastning tidigt nu. Vi kommer in pigga och fräscha till Svenska Cupen först och sedan drar det nästan igång direkt så det känns ändå bra, säger Kalle Holmberg.Gräsplanerna har inte varit i bästa skick. Men det är matchningen som har varit i fokus, och kanske framförallt då matchningen mot internationella lag. Efter Beijing Guoan FC och HNK Rijeka väntar så irländskt i Shamrock Rovers FC imorgon, tisdag, på Estádio da Nora.
  –Vi kommer göra det bästa av situationen och våga spela vårt spel även om det kommer att bli en tuff match. De vill spela lite fysiskt och underlaget passar dom så vi får väl röra oss ännu mer, hjälpa varandra och hitta vägar ut på så sätt, säger Kalle Holmberg.

Bortsett från gipsade Pontus Almqvist har alla som deltagit på lägret kunnat träna fullt. Det intygar fystränare Jonas Hellberg.
   Underlagsbytet, den tuffa träningsbelastningen och matchningen har de varit förberedda på.
  –Det tuffa, hårda jobbet gjorde vi i Sverige för att vara förberedda på det här. Det är nyttigt med tuffa matcher och den sista imorgon blir kanske den tuffaste, säger Jonas Hellberg.
Vilken är den vanligaste behandlingen du får göra här nere?
   –Mycket aktiv rörlighet, baksida lår, massage och stretching. Styrketräningen har vi kört utomhus med kroppen som belastning för att underhålla det vi har gjort i Sverige – och så blir det en del kallbad.
Ingen risk att komma hem med trötta, slitna spelare?
   –Det är möjligt men de återhämtar sig fort.


Jonas Hellberg. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

IFK Norrköpings manager Jens Gustafsson har tidigare mönstrat två – i stort – olika elvor och säger så här inför den tredje och sista:
  –Vi kommer att fördela speltiden på ett bra sätt, det hoppas vi inför morgondagen och sedan får vi se hur det blir. Simon Thern, Jordan Larsson och Lars Krogh Gerson har inte spelat lika mycket som de andra i höst så dom vill vi ska komma in i matchning – utan att gå över gränsen – men de lär spela en del.
Inspirerande med en så pass bred och stark trupp?
   –Fantastiskt roligt att se kvalitetsspelare mäta sig mot kvalitetsspelare – det driver utvecklingen framåt.

Att möta de beryktat fysiska irländarna tror Jens Gustafsson kan bli en viktig lärdom för många.
  –Ett jättebra lärande för många unga spelare som behöver lära sig att arbeta med sin fysik på sitt absolut bästa sätt, det känns bra att vi får den fajten.

Peking Inifrån (peking.forzafc.football)


Jack Nordholm
jack.nordholm@ifknorrkoping.se

The Atlantic Cup
IFK Norrköping–Shamrock Rovers FC
Estádio da Nora
Tisdagen den 6:e februari
Avspark klockan 12:00 (GMT)/13:00 (svensk tid)
TV: Cmore