12 January, 2018

Uppbygnadsfasen inför 2018 är i full gång

Jonas Hellberg: “Rätt utfört ger styrketräningen power och explosivitet”


IFK Norrköping är mitt i den så viktiga uppbyggnadsfasen inför säsongen 2018.
   –Killarna ska vara så pass bra tränade så att de klarar av träningen, säger IFK Norrköpings fystränare Jonas Hellberg.


Fotbollsträningarna på förmiddagarna kompletteras med fys efter lunch. Gymmet finns ju bara runt knuten hos IFK Performance Center.
  –Faciliteterna här betyder oerhört mycket. Första säsongen jag var här körde vi styrka i en liten materialskrubb, så det är jättestor skillnad. Här går det att köra allting, säger Jonas Hellberg.

Mer information om IFK Performance Center finns på ifkperformancecenter.se.

IFK-spelarna har få ett nytt program med åtta olika basövningar som ska täcka in hela kroppen. Vad är målet med styrketräningen då?
  –Framförallt att vara så pass bra tränad så att man klarar av träningarna. Det är skadeförebyggande att köra styrka, framförallt för ljumskar och baksidor, rätt utfört så ger styrketräning power, explosivitet och verkar skadeförebyggande, säger Jonas Hellberg.

Under julledigheten hade A-truppen individuella scheman för att kunna sköta sin egen träning.
  –Vi tar hela tiden små steg med den stora massan. Det räcker inte att ha ett fåtal riktigt bra tränade spelare utan det är den stora massan som gör att träningen blir bra.
Vad är den största omställningen från att ha tränat själv hemma till att komma tillbaka hit?
   –Fotbollen går inte att fingera på egen hand. De två första veckorna är tuffast med inbromsningar och riktningsförändringar, det känns i ljumskar och baksidor så det är viktigt med återhämtningen och rörlighetsträning för att klara de första två veckorna – sedan är man ganska bra förberedd för nästa fas.

Peking Inifrån peking.forzafc.football


Jack Nordholm
jack.nordholm@ifknorrkoping.se