16 July, 2018

Tack för allt, Linus Wahlqvist!

Landslagsförsvararen lämnar IFK Norrköping efter 121 allsvenska matcher.


IFK Norrköpings yngste 100-matchersman genom tiderna lämnar för tyska 2. Bundesliga och Dresden.
   –Linus har jobbat hårt och målmedvetet under en lång tid för att få den här chansen, säger manager Jens Gustafsson.


Han står bara i förstugan av sin fotbollskarriär – men har redan en aktningsvärd meritlista. 121 allsvenska matcher, SM-guld och VM-brons (U17) är ett axplock.
  –Vi är oerhört stolta över att ännu en spelare som är uppvuxen i Norrköping tar klivet ut i Europa. Linus har jobbat hårt och målmedvetet under en lång tid för att få den här chansen och vi önskar honom stort lycka till och varmt välkommen tillbaka i framtiden, säger IFK Norrköpings manager Jens Gustafsson efter att övergången till Dynamo Dresden har bekräftats idag.

Linus Wahlqvist anslöt till IFK Norrköpings akademiverksamhet från moderklubben Eneby BK som 13-åring. Fyra år senare gjorde han allsvensk debut, den 6:e april år 2014 mot Helsingborgs IF, och såg ut som om han aldrig hade gjort någonting annat. Sedan dess har han varit bofast i IFK Norrköpings försvarslinje.

Guldåret 2015 missade Linus endast en match och han gjorde sina första allsvenska mål. Mot Malmö FF i omgång 14 och därefter två drömmål mot AIK och Djurgårdens IF senare under säsongen.Linus Wahlqvist blev den yngsta någonsin att uppnå 100 allsvenska matcher i föreningens historia. Det var i slutet av augusti 2017 och han var 20 år gammal.
Men det är inte bara i IFK och i Norrköping som Linus Wahlqvist har skrivit in sig i historieböckerna. Vintern 2016 debuterade han i A-landslaget under januariturnén – vägen dit är en egen saga.

28 U17-landskamper, 17 U19-landskamper och 26 U21-landskamper, varav de senare som lagkapten, är ett svenskt rekord i antal ungdomslandskamper. Han har passerat tidigare rekordhållarna Johan Elmander och Niclas Alexandersson med förkrossande marginal.Antagligen finns det ingen som har medverkat i fler stora ungdomsmästerskap heller. U17-EM och världstrea och bronsmedalj i U17-VM år 2013 där han också blev uttagen i All star-laget. Han kvalade in till U21-EM och spelade mästerskapet i Polen sommaren 2017. Efter att ha medverkat på januariturnén gjorde Linus Wahlqvist senare samma år sin ”riktiga” A-landslagsdebut i 2–0-segern över Ungern. Totalt har han spelat 6 A-landskamper.

Tack för allt, Linus Wahlqvist. Stort lycka till och varmt välkommen tillbaka till IFK Norrköping i framtiden!

Jack Nordholm
jack.nordholm@ifknorrkoping.se

Foto: Bildbyrån