02 November, 2018

Ta med dina gamla telefoner och stöd IFK´s ungdomsverksamhet!

Byt in din telefon och få en biljett till matchen


Varje år säljs cirka fyra miljoner mobiltelefoner i Sverige och enligt Naturskyddsföreningen återvinns cirka tio procent av dessa. Det är för dåligt.

Nu gör IFK Norrköping tillsammans med Atea en insats och ordnar så att du kan bli av med din gamla telefon på ett miljömässigt och säkerhetsmässigt säkert sätt. Atea har väl fungerande processer för att hantera uttjänt IT-utrustning som innebär att vi i första hand återanvänder produkten och i andra hand återvinner den.

Båda alternativen är delar av it-produktens livscykel. I första hand vill vi återanvända it-produkten, vilket innebär att vi fräschar upp den, raderar all data och säljer den vidare. Det genererar ett ekonomiskt överskott som i detta samarbete oavkortat går till IFK Norrköpings ungdomsverksamhet. Om it-produkten inte kan återanvändas, på grund av att den är för sliten eller trasig, kommer den att återvinnas. Mineralerna och metallerna kan då användas i nytillverkning. Den processen bidrar starkt till att vi inte bryter upp mer av naturens tillgångar än vi behöver. El-avfall är det snabbast ökande avfallet i världen och det är inte hållbart, vi behöver snarast införa en mer cirkulär hantering av IT-utrustning.

Ta med dina gamla mobiltelefoner och växla in dem mot en matchbiljett i Ateas tält på Gunnar Nordahls plats. Då gör du dig själv, IFK´s ungdom och miljön en stor tjänst!

Atea återvinner idag över 350 000 enheter per år och bygger nu en ny anläggning i Växjö för att kunna hantera mångdubbelt fler enheter. I dag kan vi återanvända 4 av 5 enheter (PC, Plattor och telefoner) ett varv till innan det går till återvinning. Vet du hur ni hanterar gammal IT-utrustning på ditt företag? Kolla in www.100procentklubben.se för information om vad ni kan göra.