30 January, 2018

”Precis en så bra start och grund som vi hade önskat”

1–1 efter 90 och full pott för IFK Norrköping i straffläggningen.


Faro
IFK Norrköping inledde The Atlantic Cup med en seger. Straffläggning fick avgöra mot Beijing Guoan FC på den gamla EM-arenan Estádio Algarve i Faro.

Beijing Guoan FC, som har varit på träningsläger i över sex veckor i jakt på drägliga träningsförhållanden nu, fick den bästa starten på matchen. Cédric Bakambu vände bort sina försvarare och dunkade (!) dit 1–0 – men svaret kom snabbt från Jordan Larsson som öppnade sitt målkonto i IFK Norrköping.

David Moberg Karlsson med den precisa framspelningen och så en noggrann bredsida i bortre gaveln.
  –För att vara vår första match – att kunna ha så många spelare som presterar på den nivån som vi har är bra. Samtidigt har vi många spelare som var utanför startelvan idag som ser väldigt bra ut – bredden ser fantastisk ut för att det här ska kunna bli bra i förlängningen. Sedan finns det alltid saker som man vill ska se bättre ut men det här var precis en så bra start och grund som vi hade önskat, sa IFK Norrköpings manager Jens Gustafsson utanför omklädningsrummet.Efter en lite trevande start arbetade sig IFK Norrköping in i matchen och kombinerade sig fram till flera fina lägen och nästan-chanser.
   –Jag tycker att vi gjorde en bra insats idag. Det var första matchen för i år och många spelare som fick prova lite olika grejer – vår press var imponerande och vi gjorde bra saker med boll – kanske kan vi bli bättre på att hitta lägen framför mål men det kan vi jobba med nu. Överlag en fin insats, sa Gudmundur Thórarinsson som startade till vänster på mittfältet.
   –Vänster på mittfältet? Jag var vänsterback. Första gången i karriären som jag spelar på den positionen men jag har fin spelförståelse och då kan man lösa alla positioner. Fint att få lite erfaranhet från det och se hur det fungerar. Jag tycker att jag gjorde en fin inats och att jag faktiskt var bra defensivt också, jag måste lära mig positionen bättre och självklart är det enklare när laget spelar bra, men det är roligt att spela fotboll igen och det är det jag tar med mig från den här matchen.Visst. Jonathan Soriano träffade stolpen tidigt i den andra halvleken och David Miton Nilsson sträckte ut i sin fulla längd i en jätteräddning kort där på – men IFK Norrköping hade också bud på ett par mål. Som när Simon Thern och Arnór Sigurdsson kombinerade sig fram med fin teknik på små ytor – eller när Jón Gudni Fjóluson nickade starkt på hörna.
 –Modet i passningsspelet och aktiviteten långa stunder för att kunna ha det var bra. Jag tycker att vi jobbade hårt i försvarsspel och att alla ställde upp – oavsett om det var jag själv eller någon annan som var inblandad i ett bolltapp – alla jobbar stentufft för lagets bästa och fattar beslut efter lagets bästa. Det är den typen av saker som vi nu är inne i en intensiv utbildning om med många nya spelare.

1–1 var det, ja – och The Atlantic Cup tillåter inga oavgjorda matcher.
 En högdramatisk straffläggning fick avgöra.
 –Inte direkt, jag var rätt så lugn över det. Men vi hade säkra straffar och ett bra målvaktsspel, berömde Jens Gustafsson.


David Mitov Nilsson blev matchhjälte med två vassa räddningar i straffläggningen.

Mål av Kalle Holmberg, Lars Krogh Gerson, Linus Wahlqvist och Alexander Jakobsen – i den ordningen. Så när David Mitov Nilsson nöp sin andra från Chaoqing behövde det inte ens gå till femte rundan.

IFK Norrköping tar med sig tre poäng från Pekingderbyt.

Jack Nordholm
jack.nordholm@ifknorrkoping.se

Foto: Andreas L Eriksson/BildbyrånThe Atlantic Cup
IFK Norrköping–Beijing Guoan FC 1–1 (1–1, 5–3 e.str.)
Estadio Algarve
Målen: 0–1 (25) Bakambu, 1–1 (27) Jordan Larsson
IFK-laget: 91. David Mitov Nilsson – 3. Jón Gudni Fjóluson, 4. Andreas Johansson, 13. Alfons Sampsted (60’ 5. Lars Krogh Gerson) – 22. Ian Smith (71’ 6. Linus Wahlqvist), 21. Simon Thern (20. Daniel Sjölund), 14. Eric Smith, 8. Gudmundur Thórarinsson (60’ 9. Johannes Vall) – 11. David Moberg Karlsson (71’ 70. Alexander Jakobsen), 19. Jordan Larsson (71’ 17. Kalle Holmberg), 27. Arnór Sigurdsson
Avbytare: 1. Isak Pettersson (mv), 15. Carl Björk, 23. Jakob Lindahl, 25. Hampus Lönn, 26. Tarik Hamza, 29. Julius Lindgren (mv), 30. Felix Bengtsson