07 April, 2016

“Prata om landslaget idag – sedan är det fullt fokus på IFK”

Janne Andersson om att tillträda som Sveriges nya förbundskapten.

 

Under torsdagseftermiddagen höll IFK Norrköping en presskonferens med anledning av att Janne Andersson i morse utsågs till Sveriges nästa förbundskapten.

   På plats fanns, förutom manager Janne Andersson, även klubbens ordförande Peter Hunt och lagkapten Andreas Johansson.

 

På Friends Arena presenterade i morse det svenska fotbollförbundet Janne Andersson som Sveriges nästa förbundskapten. Han kommer att ersätta Erik Hamrén efter sommarens EM-slutspel.

   Andersson kommer att göra sin sista IFK-match den 29/5 hemma mot Elfsborgs IF.

   Ett naturligt break i och med att Allsvenskan tar uppehåll och spelarna får semesterledigt.

 

Ordförande Peter Hunt började med att berätta att den första kontakten med förbundet skedde för drygt en månad sedan och redan då började IFK Norrköping skanna markanden efter en eventuell ersättare.

   –I föreningen är vi nu igång med en rekryteringsprocess. Det är inte lätt att hitta någon som behärskar en liknande manager-roll. Janne har gjort det förträffligt, sa Hunt.

 

Prioritet ligger nu i att hitta en liknande individ som han axla managerns roll. När, var och hur de kommer i mål är svårt att säga.

   Däremot har Hunt och IFK Norrköping redan nu en lista på en handfull personer som kan tänkas vara aktuella.

   –Vi fortsätter att arbeta brett och så småningom ska vi börja smalna sökandet. Det vi kan säga är att vi är bra mycket attraktivare på markanden idag än för fem-sex år sedan.

   För Andersson själv kommer arbetet med IFK Norrköping att fortlöpa precis som vanligt.

   –Vi kan gärna prata frågor om landslaget nu idag men sen är det fokus på IFK. Jag vill lämna klubben på ett så bra sätt som möjligt och jag bidrar gärna med det jag kan. Jag kommer att göra mitt yttersta.

 

När beslutet sipprade ut bara någon timme innan matchsamligen mot Kalmar FF valde han själv att direkt berätta det för sina spelare.

   –Samtliga gratulerade mig och sedan gick vi ut och körde. Vi har riktigt bra killar att göra med här. Jag gör ingenting i halvfart, det blir full satsning och så får jag ta tankarna om förbundskaptensjobbet på fritiden.

   Den tidigare abstrakta och konstiga tanken, som han själv uttryckte det, blev något mer konkret när frågan kom på riktigt.

   –Jag är självklart jätteglad, det är häftigt och det ska bli roligt.

   Även Norrköpings kapten Andreas Johansson gladdes åt managers nya arbete samtidigt som han tycker att IFK tappar en väldigt bra ledare.

   –När jag fick höra det från Janne personligen blev jag oerhert glad för hans skull, det är en självklarhet för mig att han tar det här jobbet.

 

Janne avslutade med att ge oroliga supportrar ett lugnande besked.

   –Jag hoppas att alla har förståelse för beslutet. Det här är ingenting man säger nej till. Jag har trivs jättebra och min tid i IFK har varit oerhört positiv. Sedan har vi tio matcher till sedan ska vi avsluta det. Nu ska vi börja med att göra en bra vår och låta rektyrteringsprocessen ha sin gång. Jag tror våra supportar kan vara ganska lugna, det finns många kloka personer i klubben.

 

Text av

Jimmy Åkesson