29 January, 2016

Patrik Selin: “Jag ser bara möjligheter”

Patrik Selin presenterades under fredagens presskonferens.

 

Ett tiotal journalister hade samlats på Nya Parken för att se IFK Norrköping och klubbens ordförande Peter Hunt presentera den nye klubbdirektören Patrik Selin.

   – Är du trygg i dig själv, i det du gör och känner att du själv kan axla en sådan här utmanande roll så ser jag bara möjligheter, sa Patrik Selin på presskonferensen.

 

Rekryteringsprocessen i att hitta en ny klubbdirektör har pågått sedan i somras och en rad olika kandidater har gåtts igenom för att hitta rätt person. Valet föll på 47-årige Patrik Selin, som i dag är varuhuschef på Media Markt i Västerås, men som ansluter till IFK Norrköping den första maj.

   IFKs ordförande Peter Hunt sa att fokus mer har legat på det ekonomiska och marknadsmässiga snarare än det sportsliga och att det varit viktigare träffa rätt än att få det klart till en viss tidspunkt.

   – Vi har då haft ett antal kandidater och den här cirkeln av individer har blivit mindre och mindre. Till slut utkristalliserade det sig med Patrik och det är vi väldigt glada för.

 

Att det ligger en del fokus på det ekonomiska är någonting Patrik lyfte fram som en av hans kommande utmaningar.
   – Den största utmaningen är den dagliga vardagen för all elitverksamhet; att se till att få balans i den ekonomiska biten och att vi känner att vi har näringslivet och staden med oss.

   Någonting som också hänger ihop med lagets prestationer på planen.

   – Vi måste klara av att hela tiden leverera topplaceringar i Allsvenskan och det kräver omvårdnad när det gäller den ekonomiska biten.

 

Han sitter sedan ett par år tillbaka med i ett näringslivsråd med företagare som på ideell basis fungerar som ett bollplank till näringslivskontoret.
   Någonting han förhoppningsvis kan ta med sig till IFK Norrköping.

   – Ett otroligt välfungerade arbete där vi kan ge lite tankar och idéer kring våra erfarenheter. Det bygger mycket på att vi känner att det finns en otrolig potential i Norrköpings kommun för tillfället Det händer mycket bra saker här.

 

Att hålla en bra dialog med just näringslivet ser han som en viktig del i den fortsatta marknadsföringen och att göra jobbet långsiktigt.
   – Jag tror att det är viktigt att inte bara stirra sig blind på ett SM-guld. Det är fantastiskt roligt, men det är kortsiktigt. Vi ska jobba med långsiktighet genom att harmonisera med den väg Norrköping kommun rör sig mot.

   Men också att ha stöd under en hel säsong, vilket kräver ett stort jobb.

   – Det kan vara vid vissa tillfällen att vi kanske inte vinner x antal matcher, men det ska ändå kännas att "vi stöttar IFK oavsett". Det är ett hårt arbete.

 

 

Peter Hunt säger att IFK Norrköping är i en ny era med nya kommersiella verksamheter och möjligheter.

   Då krävs det en individ med affärsmässig kunskap.

   – Vi har haft en kravprofil där det varit större fokus på det affärsmässiga och vi tycker att vi sportsligt har en organisation och verksamhet som fungerar väl. Om vi nu ligger i topp i svensk fotboll för närvarande och tittar ekonomiskt vart vi befinner oss i den berömda värdeskalan, så ligger vi kanske mitt i och vi har egentligen en utmaning att komma högre upp för att säkerställa våra sportsliga resultat över tiden.


Fotbolls- och idrottsintresset finns sedan tidigare hos Patrik, men relationen till IFK har växt fram sedan flytten till Norrköping 2002 då han drev tre stycken Intersport-butiker.

   – Det fanns en naturlig koppling att se IFK på "Parken" och genom de här åren jag har bott här har det förstärkts varje år.
   Annars är det skidåkning och främst längdskidor som lockar.

 

Med Patrik Selin på plats kan IFK Norrköping fortsätta arbetet inför säsongen 2016.

   – Det är bra, ni kan vi lägga det bakom oss och gå in med en ny laguppställning, en delvis ny ledare och en ny kapten. Givetvis känns det här bra för föreningen och vi har haft ett strakt behov av att ha den här dagliga operativa ledaren. Naturligtvis är det här tillfredsställande, avslutar Peter Hunt efter presskonferensen.

 

Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån