04 February, 2018

”Om inte fansen sjunger blir vi fem procent sämre direkt”

Häng med David Moberg Karlsson på en resa genom hans fotbollsliv.


Albufeira
IFK Norrköpings David Moberg Karlsson tar oss med från genombrottet i IFK Göteborg och flytten till Premier League – till att låta sig lyftas fram av Curva Nordahl och stoltheten över att bli pappa.

Han släpper in på hotellrummet som han delar med Kalle Holmberg under vistelsen på Algarvekusten. Landslagets januariturné i början av året inräknat är det många dagar borta från familjen hemma i Norrköping för David Moberg Karlsson som blev pappa i höstas.

Du kanske kommer ihåg målgesten mot IFK Göteborg i somras då han släppte nyheten för världen.
  –Jag gick och höll på målgesten i någon match, det var jättekul att få visa att jag skulle bli farsa. Jag har alltid dröm om det – det är inte alla som tänker på det i tidig ålder men jag har alltid varit sådan. Som vill bli pappa tidigt och har känt att det skulle bli den mest fantastiska dagen i mitt liv, säger han och granskar bilden framför sig en stund.
  –Det är väldiga glädjescener och det känns fantastiskt att få visa publiken och TV att jag ska bli pappa. Ett stolt ögonblick och det måste ha kommit med något positivt eftersom jag började stänka in lite mål.Att bli pappa gav honom ett nytt perspektiv på fotbollen.
  –Jag har varit sådan som person att om jag har haft en dålig träning så har jag mått dåligt hemma, jag har tagit med mig fotbollen hem och grubblat väldigt mycket, då kan man må väldigt dåligt om det inte har gått bra. Att bli pappa har gett mig distans till fotbollen och gjort så att jag kan släppa det i vardagen – men samtidigt kan jag istället ge fullt fokus när jag väl är där och köra som fan på träningen eller matchen.

David Moberg Karlsson berättar också om Jens Gustafssons ihärdiga värvningsförsök när han spelade i FC Nordsjälland – som han ändå trivdes rätt bra i.
  –Jag hade inte en tanke på att lämna men hade fått en väldigt bra bild av Jens som tränare och kände efter många om och men att det skulle vara rätt läge att gå till IFK Norrköping som kunde ge mig den trygghet jag behövde just då.

I IFK Norrköping har David Moberg Karlsson också fått tillbaka något han saknade i Danmark. Ett stort publikstöd med tryck från läktarplats.
  –I Nordsjälland var det nästan folktomt på läktarna. Det är extremt positivt att spela match och Curva (Nordahl) sjunger hela matchen – det är speciellt för Sverige och svenska fans generellt. Utomlands kan ljudnivån stiga vid målchans eller någon tackling – men det är inte sånger hela matchen. I Sverige har vi en enorm stämning och ett fantastiskt publikstöd, det har IFK Norrköping verkligen visat i år med bra tryck på läktarna som ger oss spelare ytterligare några procent. Skulle inte fansen ansluta och sjunga skulle vi direkt bli fem procent sämre – det är jag helt övertygad om. Det låter extremt klyschigt men jag som har spelat för tomma läktare vet vad publiken kan göra.

David Moberg Karlsson i Peking Inifrån (peking.forzafc.football)

Jack Nordholm
jack.nordholm@ifknorrkoping.se

Foto: Bildbyrån