19 February, 2017

Oavgjort i premiären av Cupen

Jens Gustafsson och Kalle Holmberg efter matchen mot Örgryte.

 

Tävlingssäsongen 2017 öppnades med ett oavgjort resultat i den första gruppspelsmatchen av Svenska Cupen. Kalle Holmberg satte 1–0 i den andra halvleken innan bortalaget kvitterade med fyra minuter kvar.

   –Det är mycket som ser ut som det ska men vi behöver lite mer kvalitet i sista tredjedelen, sa Jens Gustafsson efter 1–1 (0–0) mot Örgryte.

 

Inför drygt 2000 åskådare klev IFK Norrköping ut på Östgötaporten för att rulla igång Svenska Cupen. Och det var ett IFK som redan från start tog hand om både bollinnehavet och chanserna. Sebastian Andersson hade en nick som rensades undan strax framför mållinjen, Niclas Eliasson sköt strax över och Linus Wahlqvist hade ett tungt avslut som smet utanför stolpen.

   Offensiven ville sig inte riktigt för hemmalaget.

   Lagen gick till halvtidsvila med 0–0 efter en halvlek där snabba fötter på Norrköpings yttrar ställt till problem för de rödklädda bortalaget. Precis som svepande bollar från Jón Fjóluson och Eric Smith centralt.

 

Den andra halvleken började med en trippelchans för IFK Norrköping. Men inte heller där ville bollen in. Eliasson pricksköt ribban och inbytte David Moberg Karlsson serverade inlägg.

   Ledningsmålet kom efter 73 spelade minuter.

   Eliasson bröt in från högerkanten och lyfte ett precis inlägg till Kalle Holmberg som dök upp på den bortre stolpen och knoppade in 1–0 nedanför Curva Nordahl.

   Hans femte mål på fyra matcher.

   –Självklart är det skönt som forward att få göra mål och få bidra till det man ska göra, sa han efter matchen.

   1–0 såg också ut att stå sig matchen ut. Då satte David Johansson fram huvudet på ett inlägg från Johan Elmander och ordnade en poäng för Göteborgarna.

   Ett resultat som innebär att samtliga lag i Grupp 2 står på en poäng efter den första omgången.

 

Efteråt var IFK-managern Jens Gustafsson besviken på 1–1.

   –Utifrån matchbilden ska vi vinna. Men så är fotbollen ibland, sa han.

   –Vi har ganska många bollar som är högkvalitativa men där vi inte riktigt är med.

   Han berömde också målvakten Stojak Lukic som gjorde både en och två bra räddningar och höll ÖIS kvar i matchen.

   –Alla matcher är tuffa och vi möter ett erfaret Örgryte. Jag tycker vi överlag kan förbättra oss i aktiviteten och passningsspelet och den avslutande fasen. Men vii ligger bra till i defensiven och jobbar hårt – det är väldigt få skott Langer får på sig över huvud taget, sa Jens.

   Ett återerövningsspel som fungerade bra över hela planen var en bidragade orskat till att Norrköping behöll bollinnehavet.

   –Många goda exempel på det när vi har ett bra passningsspel när vi vinner tillbaka bollen och skapar chanser efter det. Vi såg långa stunder ut som det IFK Norrköping vi vill se ut som. Det fanns ingen som föll ur arbetsinsatsen heller.

 

Kalle Holmberg summerade matchen på ett liknande sätt. En bra insats där skärpan i sista tredjedelen måste upp.

   –Allt från presspelet till att vi jobbar som ett lag är bra. Förutom ineffektiviteten tycker jag att vi gör en bra första tävlingsmatch. Sen har vi inte de där klara chanserna men vi skapar och vi vill och det är huvudsaken.

   Han efterlyser lite mer noggranhet i passningarna och i rörelserna. Annars en bra värdemätare.

   Skönt att vara igång?

   –Det är det här man har längtat efter. Fantastisk skönt och mycket folk så det var kul, avslutade Kalle.

 

Svenska Cupen

IFK Norrköping 1–1 Örgryte IS (0–0)

Östgötaporten

Publik: 2155.

Målen: 1–0 (73) Kalle Holmberg, 1–1 (86) David Johansson.

Domare: Kristoffer Karlsson (Höganäs)

Varningar: IFK: (38) 14. Eric Smith. ÖIS: (50) 3. Johan Elmander, (65) Emil Skogh, (88) Daniel Paulson.

IFK-laget: 31. Michael Langer – 6. Linus Wahlqvist, 4. Andreas Johansson, 3. Jón Fjóluson, 11. Christopher Telo – 8. Nicklas Bärkroth (74' 10. Simon Skrabb), 25. Filip Dagerstål, 14. Eric Smith (64' 9. David Moberg Karlsson), 23. Niclas Eliasson (89' 2. Henrik Castegren) – 17. Kalle Holmberg, 19. Sebastian Andersson.

Avbytare: 29. Julius Lindgren – 13. Alfons Samsted, 15. Marcus Falk Olander, 28. Mohanad Jeahze.

 

Jimmy Åkesson

jimmy.akesson@ifknorrkoping.se