25 September, 2018

Nytt toppmöte på Östgötaporten

“Vi ser framemot matchen väldigt mycket”

 

IFK Norrköpings matcher duggar tätt just nu. Så sent som i lördagskväll besegrades Dalkurd på Gavlevallen inför knappt 500 personer. Imorgon väntar ett folktätt Östgötaporten när IFK tar sig an de regerande svenska mästarna, Malmö FF, i ännu ett hett toppmöte.

 

För en och en halv vecka sedan var det stora glädjescener när Simon Thern fixade segern mot tabellettan AIK framför drygt 14 000 glada IFK-supportrar på Östgötaporten. Lika många ( 496 st ) var det inte på Gavlevallen i lördags när IFK triumferade borta mot Dalkurd. Därmed var glädjen minst lika stor.

 

Två raka segrar efter uppehållet försätter IFK på en andraplats i tabellen med sex poäng bakom AIK. Imorgon väntar återigen spel inför storpublik hemma på Östgötaporten. Malmö FF, som jagar bakifrån i tabellen kommer på besök och man gör det med åtta raka segrar i bagaget.

 

– Vi är noga att leva med i verkligheten. Det är klart att det är skillnad att spela på ett fullsatt porten och framför 500 personer i Gävle mot Dalkurd. Man kan säga att det blir ett annorlunda sätt att ställa in sig mentalt på de olika inramningarna, säger tränare Jens Gustafsson som ser framemot en ny toppmatch på Östgötaporten:

– Vi har skapat oss ett kollektivt bra självförtroende och ser stora möjligheter med den här matchen. Vi är, som alltid, ödmjuka inför matchen och motståndet och Malmö FF är inget undantag.

 

Morgondagens motstånd, har åtta raka segrar, samt avancerat till Europa League och formkurvan pekar enbart uppåt. Norrköpings form, pekar även den uppåt, och senast IFK kammade hem 0 poäng ifrån en match, var just mot MFF i somras. (28 juli).

 

– Vi gjorde en bra prestation där nere. Malmö har inte direkt förändrat så mycket i sitt spel sedan den matchen. Vi behöver fortsätta att vara disciplinerade i vårt försvarsspel och givetvis arbeta med vårt signum som är att hålla tempo i bollen och springa enormt mycket, säger Jens.


Jens menar att truppen mår alldeles utmärkt inför mötet med MFF och gläds extra mycket åt att Andreas Blomqvist är tillbaka i spel. Att kontraktet förlängdes i veckan tycker Jens är välförtjänt. 

 

– I första hand binder vi upp en spelare som har en enorm skicklighetsgrad och som behärskar många positioner. För det andra, och som är viktigare i frågan, är det är en spelare som har gått igenom en tuff period i sitt liv och som vi får möjlighet att ge chansen. De som har gått igenom tuffa perioder i livet har också mognat enormt mycket och det vet vi att Andreas har gjort. Många andra hade valt att ge upp. Det ska därför bli väldigt kul att jobba med Andreas framöver och det värme enormt mycket att få se honom spela mot Dalkurd senast, säger Jens.

 

Statusen på de övriga spelarna i truppen är även den positiv. De enda spelarna som anses vara indisponibla är Kasper Larsen och Alexander Jakobsen. 
Simon Skrabb, som fick utgå senast, har hämtat sig på ett förvånansvärt snabbt sätt och går utvecklingen lika fort till imorgon, så är det fullt möjligt att Skrabb finns med i truppen.

 

– Vi följer utveckligen där, men det känns väldigt mycket bättre det senaste dygnet. Gällande Jakobsen, som förvisso var med på bänken senast, har gjort för få träningar för att klassas som uttagningsbar, säger Jens Gustafsson.

 

Frågetecknet som ställdes kring Andreas “Ante” Johansson inför matchen avfärdade Jens direkt.
– Det är inga problem med Ante.

 

Dagen innan match, i skrivande stund, är det knappt 12 000 biljetter sålda. Ett fullsatt Östgötaporten med ett stort hemmastöd menar Jens Gustafsson kan vara helt avgörande.

– Vi behöver verkligen allt stöd vi kan få. Det är sådant som kan få bägaren att rinna över till vår fördel i slutändan, säger Jens Gustafsson och avslutar:

– Vi har gjort en bra resa fram till idag och vi ska såklart se till att fullfölja den hela vägen. Vi koncentrerar oss på det vi kan påverka.

 

Allsvenskan (23:30) 
IFK Norrköping - Malmö FF 
Östgötaporten 
26 sept 19.00
Domare: Bojan Pandzic