16 August, 2018

“När vi spelar som ett lag är vi fruktansvärt bra”

IFK Norrköping dam avancerade till den tredje omgången i Svenska Cupen.

 

På ett annalkande höstmörkt men sommarljummet Östgötaporten bjöd IFK Norrköping dam på en offensiv lektion mot division 1 södra Svealand-kollegan.

  Och höll återigen nollan.

   –Jag måste berömma kollektivet. När vi spelar som ett lag är vi fruktansvärt bra, säger huvudtränare Anders Gahnström efter 7–0 (3–0) mot Sätra SK.

 

Skulle du plocka fram tre ord som beskrev IFK Norrköping dams insats och match hade de varit energi, fart och kreativitet.

   När hemmalaget slog på takten från start och såg till att sätta sig själva i förarsätet redan efter tio minuter lyckades gästerna från Stockholm aldrig komma tillbaka.

   Lovisa Gustafsson satte dit 1–0 efter att hon förvaltat ett friläge.

   2–0 var ett sådant mål som det är svårt att tröttna på. Emilia Larsson la bollen till rätta, stegade upp för en frispark drygt 20 meter utifrån och dunkade in den otagbart för Cornelia Kuoppala i målet.

   Innan pausvilan gjorde hon själv 3–0 när hon tog emot en fin lyftning från mittfältet, rundade målvakten och rullade in bollen i öppen bur.

   –De gick ner sig när målen började komma och det kändes inte som de trodde på det och det går inte mot oss när vi spelar så här bra. Jag pratade med tjejerna i halvtid vad de tyckte vi gjorde bra och det första spontana som kom var att vi spelade som ett lag, sa Anders Gahnström.

 

   I halvtid bytte Vanessa Karagöl av Alma Sjödahl och det dröjde inte längre än någon minut innan hon signerat målprotokollet.

   Irma Cajlakovič och Emilia Larsson samspelade på högerkanten. Ytterbacken hittade sedan fint snett inåt bakåt till Karagöl som tog emot, väntade och curlade bollen i det bortre hörnet.

   Ett pyskologiskt mål för hemmalaget.

   I den 53e minuten snappade Lovisa Gustafsson upp en frispark från målvakten och lyfte elegant in 5–0 en bra bit utifrån. Därefter kändes det som att hemmalaget bevakade ledningen.

   –Det blir alltid lite ryckigt när de kanske ger upp och vi känner att vi kan spela kontrollerat, sa Anders.

   En ganska avslagen avslutning mynnade trots allt ut i två mål till.

   Filippa Sjöberg var påpassligt framme vid en målvaktsretur och i den allra sista minuten petade Maja Lundman in 7–0 efter fint förarbete av Vanessa Karagöl och Tove Werner.

   –Vi släpper till några onödiga lägen men det är lätt att fokusera på dem när vi bör fokusera på alla lägen de inte kom till. Det var en stabilitet från samtliga i laget. Vi visade på en fantasi i anfallsspelet – jag väljer att fokusera på det vi gjorde bra, något som var väldigt mycket.

 

IFK Norrköping dam hade bud på flera mål och Sätra var i sin tur inte helt ofarliga. Sabina Robertsson räddade ett friläge vid ställningen 2–0.

   Innan matchen pratade hemmalaget om återerövningsfasen – att vinnna tillbaka bollen snabbt och högt. Det var något som bidrog till övertaget.

   Fantasifullt offensivt.

   Defensivt noggrant.

   –Det gör att vi kan ha ett frejdigt anfallsspel med en hel del boll och vi har en hel del olika målskyttar vilket alltid är bra – det är värdefullt för självförtroendet. Det är också ”rätt” målskyttar om man kan kalla det så, sa Anders.

   Det blev en liten annan matchbild än den Anders förväntat sig och IFK dam hade möjligheten att rotera spelare både innan och under match.

   –Några hade varit sjuka och vilat i helgen som fick spela i dag. Efter en lite knackig inledning på hösten med lika mot Vimmerby och vinst mot Nittorp men där spelet inte stämde.

   Därför kom den här matchen, med facit i hand, lägligt. En värdefull match när de hittade tillbaka till spelet de hade under våren.

   –Jag sa innan att cupen är både en för- och nackdel och i det här fallet ser jag mycket fördelar även om några är hårt belastade inför helgen.

   Maja Lundman som varit skadad under delar av säsongen spelade återigen 90 minuter.

   –Jag är så glad över att vi kunde fixa 90 minuter till henne och att hon tog vara på det och avslutade med ett mål. Jättekul och jätteviktigt.

 

I övrigt ville Anders berömma kollektivet.

   –Vi har inhoppare som verkligen visar att de vill konkurrera om platserna och det känns jättekul.

   Nu har IFK Norrköping dam avancerat till den tredje omgången i Svenska Cupen.

   –Det är jätteviktigt – ett skyltfönster för både klubben och spelarna. Jag vet inte vilket motstånd det kan vara nästa gång men nu är vi bara en match ifrån att nå slutspelsgrupperna, sa Anders Gahnström.

 

Jimmy Åkesson

jimmy.a.akesson@gmail.com

 


Matchfakta

IFK Norrköping–Sätra SK 7–0 (3–0)

Svenska Cupen (omgång 2)

Östgötaporten

Målen: 1–0 (10) Lovisa Gustafsson, 2–0 (26) Emilia Larsson, 3–0 (30) Emilia Larsson, 4–0 (46) Vanessa Karagöl, 5–0 (54) Lovisa Gustafsson, 6–0 (89) Filippa Sjöberg, 7–0 (92) Maja Lundman.,

Varningar: IFK: –, SSK: (88) Linnéa Modin.

Publik: 42.

Domare: Ida Kellström, Örebro.

IFK-laget: 22. Sabina Robertsson (mv) – 24. Irma Cajlakovič, 20. Selma Cajlakovič, 4. Rebecca Stigenhed, 3. Clara Flenhagen – 19. Maja Lundman, 14. Filippa Sjöberg, 7. Amanda Nordlie (12. Tove Werner), 9. Emilia Larsson (78' 6. My Cato), 15. Lovisa Gustafsson, 10. Alma Sjödahl (46' 11. Vanessa Karagöl).

Avbytare: 23. Pernilla Larsson (mv) – 16. Kelsey Barton, 27. Ida Andersson.