26 February, 2016

Medfött hjärtfel stoppar Kamara

”Bedrövade över beskedet – men hälsan kommer alltid först”

 

Alla spelare i Allsvenskan gör EKG-tester vartannat år.
   Tester som inte har gett något utslag.
   Vid en utvidgad hjärtundersökning som, enligt UEFA:s krav, är obligatorisk inför Champions League-spel, har man funnit en avvikelse på hjärtats kranskärl hos Alhaji Kamara. En omfattande utredning har skett under den senaste månaden för att bekräfta detta och för att värdera riskerna med fortsatt fotbollsspel på elitnivå. Resultaten har diskuterats med experter på området såväl nationellt som internationellt.

 

Den avvikelse i kranskärlen som Alhaji Kamara har är ovanlig men medför en stor risk för plötslig hjärtdöd vid maximal ansträngning.
   Samtliga experter avråder från fortsatt fotbollsspel.

 

”Det är frustrerande. Inget jag hade förväntat mig och absolut inte hur jag ville att det skulle sluta. Jag tror att alla som har sett mig spela, under min tid här i IFK Norrköping, har sett mig som en väldigt frisk och energifull person. Jag ska vara stark och kämpa mig genom det här.” säger Alhaji Kamara.

 

Ytterligare utredning är planerad för att avgöra om en operation är möjlig och vad det skulle innebära vad gäller risker och prognos.
   Oavsett utgången är Alhaji Kamara inte aktuell för spel under säsongen 2016.

 

”Vi är självklart bedrövade över beskedet. Med tanke på allvaret i situationen ser vi i första hand till Alhajis hälsa, och på så vis är vi tacksamma för att tillståndet upptäcktes. Även om vi är jätteledsna för att Alhaji inte kan spela så kommer hälsan alltid först.” säger IFK Norrköpings manager Janne Andersson.

 

När vi har mer information kommunicerar vi det via hemsidan och vi är tacksamma om IFK Norrköpings och Alhaji Kamaras vilja att inte kommentera detta ytterligare respekteras.