19 August, 2018

Lovisa Gustafsson hattrickhjältinna mot Valinge Derome

IFK Norrköping dam fortsätter att ånga på i serien.

 

7–0 senast och samma resultat igen. IFK Norrköping dam kopierade inställningen mot Sätra och förlöste den ytterligare en gång på Östgötaporten – och det samtidigt som serieledande Jitex tappade poäng.

   –Vi vet vad vi ska göra och vi tror på det. Vårformen bar frukt både mot Sätra och Valinge, sa huvudtränare Anders Gahnström efter 7–0 (2–0) mot Valinge Derome DFF.

 

Efter fyra poäng på de två inledande matcherna på höstsäsongen har IFK Norrköping dam hittat tillbaka till spelet de visat upp under våren.

   Mot Valinge Derome kom en ny trepoängare, sju nya mål framåt och en stabil nolla bakåt. Formen de hittade till under våren fanns även mot Vimmerby och Nittorp.

   En aktion i taget och en trygghet i både spelet och laget har gjort att resultatet följt prestationen.

 

Uppladdningen mot Valinge började lite annorlunda. Samtliga tre målvakterna saknades och mellan stolparna klev den assisterande tränaren Pernilla Larsson in. Inte helt förvånande eftersom hon vaktat kassen två gånger i Utvecklingslaget och tidigare representerat IFK Norrköping dam i division 1.

   Facit? En gedigen nolla.

   I övrigt var den 15:e omgången en ganska slätstruken match.

   –Vi var helt överlägsna. Samtidigt hade vi inte alls den energin vi hade mot Sätra, vilket inte är så konstigt eftersom vi hade en match i benen från i onsdags, sa Anders.

   Redan efter fyra minuter hade Filippa Sjöberg spräckt målnollan och därefter rullade det på. 2–0 i halvtid var ett logiskt resultat.

   –Vi började matchen kontrollerat och hade övertag från början. De försökte – precis som vi trodde – backa hem och göra det trångt. De centerade spelet väldigt mycket vilket öppnade upp kanterna och det utnyttjade vi.

   För att överbelasta ytterligare gick IFK dam ner på en trebackslinje i slutet av den första halvleken. Något som lönade sig.

 

I den andra halvleken fortsatte hemmalaget sin offensiva frejd och hittade rätt fem gånger till.

   Lovisa Gustafsson gjorde tre utav dem och börjar närma sig Emilia Larsson i skytteligan.

   Vanessa Karagöl och Ida Andersson gjorde de två övriga.

   –En match i lunken även om resultatet säger någonting annat. Vi kunde erbjuda samtliga fem avbytare speltid, vilket känns både roligt och bra när vi har mycket matcher, sa Anders.

   Och visst gjorde de avtryck. Fyra av fem inhoppare var på något sätt inblandade i mål.

   –Roligt att de kom in med energi och levererade poäng.

   Valinge drog ner på tempot och IFK dam följde med. Ändå var det hemmalagets match.

   –Kanske blev det lite undermedvetet att inte behöva dra upp tempot när det fungerade ändå, sa Anders. 

   Blev det en revansch på er prestation från det första mötet?

   –Ja, det skulle jag vilja säga. Samtidigt var det så längesen – vi spelade ett annat spelsystem och det var säsongens första naturgräsmatch. Det känns som vi är ett helt nytt lag jämfört med den matchen.

   Kontinuiteten och tron på det egna spelet räcker långt.

   Tre poäng skulle in och IFK dam gjorde jobbet.

   Spetsen var en bidragande orsak. Bredden en annan.

   –Vi har många hungriga tjejer som vill spela men inte alltid får det men de bidrar alltid. Vi tog också in vår fjärdemålvakt som höll nollan – mycket på grund av det slit våra spelare gör i försvarsspelet, sa Anders.

   Det var någonting laget pratade om inför matchen och det var också någonting som visades på planen.

   –Vi blir mer och mer ett lag. Det tar tid att bygga ihop ett lag och att vi fått ihop det så pass bra redan nu är otroligt häftigt. Det kanske inte är i år vi ska vara som bäst men vi är så här bra redan nu med en stabil andraplats i serien, avancemang i Svenska Cupen och final i Danske Banks Damcup.

 

Samtidigt som IFK Norrköping dam plockade tre poäng tappade serieledande Jitex borta mot Mariebo.

   Nu skiljer det återigen åtta poäng mellan lagen som möts nästa helg.

   –Vi vet att Jitex är ett fruktansvärt bra lag och det märkte vi när vi mötte dem. Däremot har de haft lite flyt, som bra lag ska ha, när de fått in mål i slutet av matcher. Det är ett tecken på någon slags mänsklighet.

   Anders och IFK dam kan bara fokusera på sina egna matcher. Oavsett hur många poäng Jitex tappar ska de egna jobbet göras.

   –Skulle vi knyta tre poäng till oss på lördag kanske hjärnspökena sätter sig hos dem.

   Det blir en ren seriefinal på Lindevi IP i Mölndal.

   –En riktigt häftig match som jag tror blir väldigt intensiv med mycket känslor. Det ska bli kul, sa Anders Gahnström. 

 

Jimmy Åkesson

jimmy.a.akesson@gmail.com

 

Foto

Nestormedia

 


Matchfakta

IFK Norrköping–Valinge Derome DFF 7–0 (2–0)

Division 1 mellersta Götaland (15:22)

Östgötaporten

Målen: 1–0 (4) Filippa Sjöberg, 2–0 (35) Filippa Sjöberg, 3–0 (49) Lovisa Gustafsson, 4–0 (71) Vanessa Karagöl, 5–0 (73) Lovisa Gustafsson, 6–0 (80) Lovisa Gustafsson, 7–0 (87) Ida Andersson.

Varningar: –.

Domare: Johan Grönkvist, Linköping.

IFK-laget: 23. Pernilla Larsson (mv) – 24. Irma Cajlakovič, 20. Selma Cajlakovič, 4. Rebecca Stigenhed (85' ​16. Kelsey Barton), 3. Clara Flenhagen – 19. Maja Lundman (66' 6. My Cato), 14. Filippa Sjöberg (76' 27. Ida Andersson), 7. Amanda Nordlie (12. Tove Werner), 9. Emilia Larsson, 15. Lovisa Gustafsson, 10. Alma Sjödahl (66' 11. Vanessa Karagöl).

Avbytare: –.