27 May, 2018

“Laginsatsen var fenomenal”

IFK Norrköping dam klev upp på en andraplats efter storsegern.

 

Det blev en alldeles förträfflig lördagseftermiddag i sommarsolen på Östgötaporten. En offensiv explosion och en stabilitet bakåt tillsammans med en fin start och ett bra självförtroende gav utdelning.

   –Jag är jättenöjd – framförallt med första halvlek där spelarna tog tag i matchen direkt och spelade som ett lag, sa huvudtränare Anders Gahnström efter 8–1 (7–0) mot Mariestads BoIS.

 

Halvtidsresultatet talar för sig själv.

   Precis som IFK Norrköping dams inledning. Efter en halvtimme stod det 6–0 efter ett (äkta) hattrick från Emilia Larsson ackompanjerad av Alma Sjödahl, Tove Werner och Olivia Lindgren i målprotokollet.

   En halvlek som var hemmalagets på alla sätt och vis.

   –Man ser vad självförtroende gör när bollarna går in. Man lyfter sig och orkar springa lite extra. Precis som att det är jobbigt att få sådana mål emot sig – det psykologiska spelet är en otroligt viktigt faktor, sa Anders.

   Innan pausvilat hann Irma Cajlakovič också göra 6–0.

 

Matchens andra halvlek blev en lite avslagen historia där värmen och bytena tog ut sin rätt.

   Alma Sjödahl gjorde sitt andra för dagen innan gästernas Louise de Jongh tröstmålade.

   –Det var klasskillnad och resultatet ljuger inte. Det var också skillnad på ett påkopplat lag och ett som inte var det – vi var otroligt fokuserade och fortfarande lite revanschsugna efter inledningen på säsongen.

   Att IFK dam gjorde förändringar i spelsättet var ytterligare en anledning till att spelarna hittade fokus.

   Det är svårt att inte vara nöjd med utgången.

   –Jag är jättenöjd. Det man aldrig ska glömma är att en stabilitet bakåt bidrar till det offensiva spelet. Ofta får man inte lika mycket beröm defensivt när det sprudlar offensivt men man kan inte ha det offensiva spelet om man inte vinner bollen högt upp. Det hänger ihop och det gör vi väldigt bra åt alla håll.

   De offensiva ändringarna gav utdelning?

   –Till 100%. Vi kunde bemanna både speldjupet och spelbredden och det gav jättebra effekt. Det var en av de större anledningarna till att vi ville göra ändringar. För att fördela målen över fler spelare och att fler spelare skulle vara delaktiga i det offensiva spelet, sa Anders.

 

Emilia Larsson svarade för tre av målen och skickade sig själv upp i skytteligaledning.

   Efteråt hyllade hon kollektivet.

   –Det känns såklart kul att få göra ett äkta hattrick. Men tycker vi spelar bra utöver det, som en grupp helt enkelt. Vi inleder med bra tempo och håller det under matchen, sa hon till Folkbladet.

   Även Anders lyfter fram laginsatsen.

   –Den var fenomenalt bra. Vi håller ihop allting från backlinjen till forwards på ett jättebra sätt. Vi jobbar stenhårt för varandra. Att Emilia hyllade laginsatsen personifierade den här matchen. Det är dit vi vill komma och det ska vi fortsätta sträva efter. Det är grunden även om många individuella prestationer var bra, sa Anders.

   Resultatet innebär att IFK Norrköping dam kliver upp på en andraplats i division 1 mellersta Götaland.

   –De andra resultaten gick vår väg. Att Mariebo förlorade med 7–2 mot Onsala och att Vimmerby förlorade mot Valinge var oväntat. För ett par veckor sedan hade vi bara några poäng till nedflyttning och nu ligger vi två – det är en jämn serie.

   Det är åtta poäng upp till serieledande Jitex som mot Nittorp tog sin sjunde raka seger.

   –Det är många poäng kvar att spela om. Vi kör på, sa Anders Gahnström.

 

Jimmy Åkesson

jimmy.a.akesson@gmail.com


Matchfakta

IFK Norrköping–Mariestads BoIS 8–1 (7–0)

Division 1 mellersta Götaland (7:22)

Östgötaporten

Målen: 1–0 (1) Alma Sjödahl, 2–0 (4) Emilia Larsson, 3–0 (8) Emilia Larsson, 4–0 (15) Emilia Larsson, 5–0 (18) Olivia Lindgren, 6–0 (29) Tove Werner, 7–0 (43) Irma Cajlakovič, 8–0 (54) Alma Sjödahl, 8–1 (80) Louise de Jongh.

Varningar: IFK: –, MBOIS: (87) Rebecka Sunesson.

Domare: Jacob Mourad, Norrköping.

IFK-laget: 22. Sabina Robertsson – 24. Irma Cajlakovič (83' 31. Tilda Lundström), 4. Rebecca Stigenhed, 20. Selma Cajlakovič – 12. Tove Werner, 14. Filippa Sjöberg (79' 27. Ida Andersson), 9. Emilia Larsson, 5. Olivia Lindgren (62' 11. Vanessa Karagöl), 18. Alma Ekberg  (62' 16. Kelsey Barton) – 15. Lovisa Gustafsson (79' 6. My Cato), 10. Alma Sjödahl

Avbytare: 55. Mimmi Pellny (mv).