26 November, 2013

Kamara: “Jag är redo för den här utmaningen”

IFK Norrköping värvar Alhaji Kamara från FC Kallon.

 

Tio mål på 13 matcher i Värnamo.
IFK Norrköpings nye anfallare har en strålande fotbollshöst bakom sig.
   –Jag springer ifrån varenda försvarare, ingen kan fånga mig, säger Alhaji Kamara, 19 år.

 

Alhaji Kamara kom till Sverige och Djurgården på lån från FC Kallon,
i hemlandet Sierra Leone, förra sommaren. Han medverkade i fem allsvenska matcher för Djurgården men lånades i våras ut på nytt för att få mer speltid. Först till IK Frej, i division I, och sedan till IFK Värnamo som han i allra högsta grad hjälpte till nytt kontrakt i Superettan.

 

Sex mål på tio seriematcher, två mål i kvalmatcherna mot Dalkurd och ytterligare två mål på en match i Svenska Cupen.
   –Det har varit lite tufft att flytta runt men jag visste hela tiden att med hårt arbete skulle jag ta mig vidare. Före sista kvalmatchen fick jag ett samtal från IFK:s manager Janne Andersson, det var en grym motivation. Nu ser jag bara fram mot flytten till IFK Norrköping, jag är redo för den här utmaningen och  för nästa nivå, säger Alhaji Kamara som presenterades på en presskonferens under tisdagen.

 

Den unge anfallarens målfacit lockade givetvis en del intressenter, men Kamara bestämde sig snabbt för IFK och Norrköping. Kontraktet är skrivet på tre år.
   –Det fanns andra alternativ men dom vill jag inte gå in på. Jag valde IFK Norrköping för det jag och Janne pratade om. Målsättningarna han har för mig och klubben imponerade och Norrköping är en perfekt stad att vara i för att kunna koncentrera sig på fotbollen. Jag vill ta nästa nivå och gillar att träna mycket, på Nya Parken finns rätt förutsättningar med bland annat ett gym och en inomhushall. För mig var det också viktigt att komma till en klubb och en manager som är duktig på och villig att arbeta med unga spelare, jag är säker på att jag gjorde rätt val.

 

Hur skulle du beskriva dej själv som spelare?
   –Jag är en tävlingsinriktad och ambitiös person som alltid jobbar hårt. Jag gör mycket mål, många säger att jag är stark, själv vill jag bli starkare. Jag lever mycket på min snabbhet och springer ifrån varenda försvarare, dom kan inte fånga mig, säger Kamara med ett leende.

 

  

Alhaji Kamara presenterades som IFK Norrköping-spelare av manager Janne Andersson på en presskonferens under tisdagen.
Foto: Jack Nordholm.

 

I Sierra Leone har Kamara fått sin fotbollsutbildning i storklubben FC Kallon. En klubb som leds av legendariske Mohamed Kallon, med meriter som proffs i bland annat Inter Milan och Monaco.
   –80 procent av Sierra Leones landslag spelar i FC Kallon, för mig var det en dröm som gick i uppfyllelse att få spela där. Utan Mohamed Kallon hade jag kanske inte varit där jag är i dag. Han har lärt mig mycket om hur man ska agera och hantera saker professionellt. För mig har det självklart varit en dröm att få spela i Europa och Mohamed har också lärt mig mycket om den europeiska kulturen och hur allt fungerar, säger Kamara som återvänder till Sierra Leone redan imorgon för att träffa sin familj och ladda om.

 

Han ansluter till truppen igen i och med att försäsongen drar igång
den 6 januari.

 

Manager Janne Andersson är mycket nöjd över det senaste tillskottet i truppen.
   –På anfallssidan hade vi redan Emir Kujovic, med en hel del erfarenhet, samt Christoffer Nyman och Isaac Kiese Thelin som trots unga åldrar är etablerade allsvenska spelare. Vi har tittat på en anfallare med egenskaper som vi inte redan hade i truppen och där sticker Kamara ut. Vi kände snabbt att han var rätt för oss, en extremt spännande spelare, bara 19 år. Han är utbildad i Sierra Leone och det går givetvis att dra paralleller till Bangura (Teteh och Mohamed) som kommit till Sverige, etablerat sig och sedan blommat ut.

 

Om Alhaji Kamaras målfacit:
   –Att göra så många mål som ensam anfallare i Värnamo är oerhört imponerande. Kamara är en slug straffområdesspelare och mogen avslutare. Han är atletisk och snabb, en jättetalang som redan tagit stora steg. Vi har tittat på ett antal spelare och det här var det överlägset mest spännande alternativet. Det är jätteroligt och spännande att kunna knyta honom till IFK och jag tror de andra får kämpa för att hålla honom bakom sig.

 

Jack Nordholm
jack.nordholm@ifknorrkoping.se

 

Alhaji Kamara
Moderklubb:
Belvis United FC.
Född: 1994-04-16.
Längd: 180 cm.
Vikt: 73 kg.
Senaste klubb: IFK Värnamo (lån).
Matcher/mål: 13/10.
Källa: svenskfotboll.se