01 March, 2014

Janne: ”Ska kunna såra dem mer än vi gör”

Svenska Cupen: IFK Norrköping–GAIS 0–1 (0–1)

 

Tidig straff. Tidigt 0–1.

Sedan sjönk GAIS lågt och dödade matchen effektivt.

   –Tempot var jättelågt och frustrationskänslan spred sig i och med de många spelavbrotten, sa IFK Norrköpings manager Janne Andersson efter hemmaförlusten.

 

IFK Norrköping fick en jobbig start på Svenska Cupen.
I en annars chansfattig första halvlek fick GAIS första ordet när Morten Skjönsberg sparkade ner Petrit Zhubi och domaren pekade på straffpunkten i den 20 minuten.

 

Andreas Drugge var kylig när han placerade in 0–1 till gästerna.
   –Straffen fick stor betydelse i och med att GAIS kunde spela på resultatet. De drog ner tempot och vi hade inte förmågan att ta tag i det riktigt, tyckte Janne Andersson när han summerade matchen utanför omklädningsrummet.

 

De många spelavbrotten hjälpte till att hålla tempot nere och GAIS tog vara på varje tillfälle som gavs att störa flytet i matchen.

 

Det tog till halvlekens sista fem minuter innan IFK lyckades etablera tryck och ställa lite frågor till gästerna från Göteborg. Två hörnor på rad ställde till oreda hos bortaförsvaret.

 

Kujovic testade målvakten från nära håll, Telo vek ett skott strax utanför och ”Totte” Nyman sköt över.

   –Vi forcerade bra då och de första 15 på den andra halvleken var det vi som höll i taktpinnen. Men det lyste genom att vi inte är helt samspelta. När vi väl lät bollen gå var passningsspelet hyfsat men vi hade inte förmågan att bita oss fast riktigt. GAIS sjönk lågt och när man måste spela sig genom ett helt lag krävs det en skicklighet och samspelthet som vi inte riktigt hade i dag, sa Janne Andersson.

 

Emir Kujovic hade ytterligare ett farligt skott som touchade ribbans översida i den 48 minuten. Annars hade IFK svårt att hitta fram till de riktigt farliga lägena.
   –Vi hade inte direkt en uppsjö av målchanser men ska kunna såra dem mer. Matchen dog lite i och med det låga tempot och vi fick knappt ett enda omställningsläge mot deras låga försvar. Vi saknade tydlighet i inläggsspelet och lyckades inte piska in bollarna i straffområdet. Vi har en del att jobba på men måste ha tålamod med processen att spela ihop oss som ett lag. Det kommer ta tid. Jag hade blivit mer förvånad om vi hade spelat en fantastisk fotboll den första mars än vad jag är av att det såg ut så här, sa Janne.

 

Andreas Johansson gav och tog på innermittfältet. Han träffades av en hög spark vid ögat när han skulle nicka bort en hörna och hade en synlig blåtira efter matchen.
   –Idag gör det ont att förlora, fysiskt och mentalt, sa han utanför omklädningsrummet.
   –Fotboll handlar om att skapa tid för varandra, vi försökte så gott vi kunde men bolltempot var inte tillräckligt bra. Vi borde kunnat komma runt mer på kanterna och saknade lite kvalité när vi skulle slå in bollarna i straffområdet. Hade vi fått utdelning i början av andra halvlek hade det blivit annorlunda men ju längre matchen gick desto mer energi fick de. Ambitionen är fortfarande att gå vidare från gruppen och då krävs det full pott i matcherna som är kvar, sa lagkaptenen.

 

”Totte” Nyman var snabb in i duschen efter matchen. Tåget mot Arlanda och EM-kvalet med det svenska U21-landslaget på Malta gick bara ett par timmar efter slutsignalen.
   –Jag får deppa lite på bussen och sen försöka skaka av mig förlusten, sa ”Totte”.
   –Vi kom inte riktigt upp i den nivå vi vet att vi kan hålla och skapade mest chanser på distansskott. Jag tror vi var lite för stressade i de avgörande lägena, det vart så när vi hamnade i underläge tidigt.

IFK Norrköping var trots allt när att få in en kvitteringsboll på övertiden när Meneses frispark gick förbi alla och sökte sig mot den bortre stolpen. Tommi Vaiho i GAIS-målet var vaken och tippade till hörna.

 

Nästa söndag (9/3) väntar Athletic FC United i gruppmatch två.
   –Vi satsar fortfarande på att vinna gruppen och det är inte kört på långa vägar, sa Janne Andersson.

 

Jack Nordholm
jack.nordholm@ifknorrkoping.se

 

IFK Norrköping–GAIS 0–1 (0–1)
Målen:
0–1, Andreas Drugge (20) straff.
Publik: 1304.
Varningar, IFK: Morten Skjönsberg, Christopher Telo och Alhaji Kamara.
IFK-laget: David Mitov Nilsson – Nikola Tkalcic, Morten Skjönsberg, Marcus Falk Olander, Cristopher Meneses – Rawez Lawan (UT 78), Andreas Johansson, Alexander Fransson, Christopher Telo (UT 78) – Emir Kujovic, Christoffer Nyman (UT 89).
Avbytare: Andreas Lindberg, Linus Wahlqvist, Edvard Skagestad, Lars Krogh Gerson, James Frempong (IN 89), Isaac Kiese Theling (IN 78), Alhaji Kamara (IN 78).