05 February, 2018

”Jag är bara en bricka i det här spelet”

Stig Torbjørnsen om livet och läget som scout i IFK Norrköping just nu.


Albufeira
Förlita dig inte på medfödd talang eller en knivskarp, analytisk blick. Som i så många andra yrken är receptet för en scouts framgång hårt arbete – och timvis med tid.
  –Jag ser väldigt många dåliga matcher, säger Stig Torbjørnsen.


Stig Torbjørnsen har varit med på träningslägret i Albufeira.
  –Mest för att komma in i gänget och bli mer bekant med Stefan (Hellberg), Jens (Gustafsson) och alla andra runt laget, säger han.

Han tillsattes som scout i IFK Norrköping i somras, ett yrke han har haft sedan början på milleniet. Stig Torbjørnsen var bland annat tio år som chefsscout i Rosenborg BK innan han kom till IFK via danska Viborg.
  –Som klubb anställer man en scout för att man vill försöka hitta och kartlägga nya spelare, men också för att man vill sortera i den enorma djungeln av erbjudanden från agenter. Ju mer översikt man har, desto lättare är det så klart att fatta bra beslut, säger han från Estádio da Noras gulblå långsidaläktare.Som ingressen lyder handlar det inte så mycket om exceptionell talang som att kunna ägna all sin tid åt att gneta sig genom ett ofantligt antal fotbollsmatcher.
   –Många kan ”se” fotboll – inte bara jag – men man anställer en scout för att det är för mycket helt enkelt. Det kan vara 150-200 matcher per år som man vill se i utlandet så man delegerar det till någon som har ansvar för det och koll på det. Man går på turneringar, håller koll på ligan. I en enskild match kan inte jag se fotboll bättre än någon annan här i ”Peking” – men jag kan ha fullt fokus på att göra det, ha en bättre översikt och resa väldigt mycket.
Hur många matcher ser du i veckan?
   –Olika. Här nere ser jag två matcher varannan dag men sedan kan det gå en vecka då man inte ser någon match eller så är man i Afrika och ser sex matcher på en dag. I dagens värld finns också massa hjälpmedel för att se matcher på nätet men det är väldigt viktigt att resa runt och se matcher live för du kan inte se allting på nätet. Du måste träffa människor face-to-face för att få information, möta agenter och andra scouter för att få nys om vad som är på gång, kontraktslängder som går ut eller om någon har strulat med coachen.
Är det någon särskild kategori som IFK letar efter just nu?
   –Egentligen inte. Det är Jens som bestämmer vilka positioner vi tittar efter men klubben gjorde ett bra fönster och nu ser det helt bra ut. Men vi vet att man kan sälja spelare plötsligt, få en skada och att man har två-tre man med kontrakt som går ut efter säsongen, så just nu ser det bra ut men om sex månader eller ett år kan det vara helt annorlunda. Vi försöker se till så att vi inte kommer i tidsnöd när vi ska värva spelare.
Hur delaktig var du i det gångna transferfönstret?
   –Spelare som (Simon) Thern och (Jordan) Larsson hade jag ingen del i om jag ska vara helt ärlig, och Lars Krogh Gerson som hade varit här förut. Ian Smith var min kille det här fönstret, men vi diskuterar hela tiden vad som är på gång och vad vi ska ta in. Det spelar ingen roll vem som ligger bakom – det är vi som klubb som avgör – jag är bara en bricka i det här spelet. Jag försöker kartlägga och komma med inspel om jag har sett en kille i Danmark, i Afrika eller i Slovakien. Då får jag lägga fram dom som jag tycker är bra och så får Jens (Gustafsson) avgöra om vi ska gå för dom eller inte.För IFK Norrköping väntar en placeringsmatch mot Shamrock Rovers FC innan man packar ihop och lämnar The Atlantic Cup och Algarvekusten för den här gången.

Irländarna har kritiserats en del för att spela fult under turneringen och Stig Torbjørnsen hissar ett varningens finger.
  –Jag har sett deras matcher och de är helt okej, lite struliga att spela mot, fysiskt starka och bra i luften. Arbetsmoral som ett brittiskt lag och lite ofina med efterslängar eller att de kastar bort bollen, så det är inte skoj att spela mot dom.
Ska vi vara oroliga?
   –Nae, inte oroliga men jag såg flera spelare i Hammarby som var lite rädda och drog sig tillbaka i en del situationer för att Shamrock bara smäller på. Vi ska inte vara rädda men de spelar mycket mer fysiskt än vad vi gör.
Tröttnar du någonsin på att titta på fotboll?
   –Det kan vara gånger när jag är utomlands och kanske har höga förväntningar på att se en spelare som jag har fått tips om eller ett lag man har hört är så jäkla bra. Man har åkt långt och så kommer man dit och känner efter fem minuter: ”är de inte bättre än så här?” Det är ”boring case” men generellt blir jag aldrig trött på att se fotboll. Jag ser väldigt många dåliga matcher faktiskt – alla lag har sin hylla att hämta spelare på, vi har vår där vi kan scouta och ser ofta lag som är sämre än oss själva för att det är där vi kan hitta spelare för en summa som vi kan leva med.

Peking Inifrån (peking.forzafc.football)


Jack Nordholm
jack.nordholm@ifknorrkoping.se

The Atlantic Cup
IFK Norrköping–Shamrock Rovers FC
Estádio da Nora
Tisdagen den 6:e februari
Avspark klockan 12:00 (GMT)/13:00 (svensk tid)
TV: Cmore