07 June, 2018

“Jättekul att kunna lufta många spelare och alla gör det bra”

Anders Gahnström, Rebecca Stigenhed och Emilia Larsson efter avancemanget i Danske Banks Damcup.

 

Finalbiljetten är bokad och med det också en plats i nästa års upplaga av Svenska Cupen. Trots hemmalagets bonusstraff gick IFK Norrköping dam segrande ur semifinalen.

   –Det är kul att vi gör mycket byten men ändå håller igång spelet och jag tycker att vi för i stort sett hela matchen, sa lagkapten Rebecca Stigenhed.

 

För tredje året i rad ska IFK Norrköping dam spela final mot Linköpings FC.

   Semifinalen mot Smedby AIS lockade en publik på strax över 300 som fick se gästerna ta ledningen.

   Efter att Vanessa Karagöl gjort ett fint hemjobb kom en omställning som Ida Andersson och Alma Sjödahl kombinerade fint. Den sistnämnde gjorde inga misstag när hon friställdes mot Amanda Nordgren i hemmamålet. Det blev halvlekens enda mål.

   –Jag tycker vi gör en jämn och okej första halvlek där vi ändå leder i halvtid. Sedan gör vi tre byten och vi får lite tyngd och sätter en annan press och får målen. En stabil seger – det kändes inte så jättefarligt och mycket speltid på många spelare, sa huvudtränare Anders Gahnström.

 

Bytena i fråga gav utdelning.

   Olivia Lindgren satte 2–0 tio minuter in i den andra halvleken efter ett fint anfall hela vägen från Mimmi Pellny via Rebecca Stigenhed, Alma Ekberg, Alma Sjöberg och Lovisa Gustafsson.

   Minuten efter valde Smedby att ta vara på sin bonusstraff, en straff som Pellny var ytterst nära att nå.

   När Emilia Larsson med 25 minuter kvar gjorde 3–1 kändes det klart. Mittfältaren bröt in från höger och sköt utmed backen mot den första stolpen. Strax innan slutet gjorde hon också 4–1 vackerts framspelad av Lovisa Gustafsson.

   Rättvist tyckte Anders.

   –Det är alltid svårt att spela sådana här cupmatcher med fria byten, bonusstraff och en taggad underdog. Jag väljer att rotera i truppen för att belasta spelare rätt och ge någon lite extra minuter som kanske man inte fått i seriematcherna.

   Skillnaden mellan toppen av division 1 och toppen av division 2 blev tydlig.

   –Man vet att lagen underifrån tänder till i en sådan här match men när vi väl fokuserar så är vi en nivå över. Det håller nog de flesta med om när man tittar på målen, framförallt i andra halvlek. De kunde ha gjort något mer mål men jag tycker det är en skillnad mellan oss och de andra Norrköpingslagen för tillfället.

   Vad är det som gör att ni vinner i kväll?

   –Vi spelar vår fotboll och emellanåt väldigt bra med fart och bra kombinationer. Skillnaden är ofta att man sätter sina målchanser, är noggranna och jobbar klart situationerna. Vi har en bättre ork än dem också.

 

Rebecca Stigenhed summerade insatsen som okej trots att hon inte tyckte att laget kom upp riktigt i den nivån de kan.

   –Det var längesen vi mötte Smedby och det kändes som att det var lite derby. Det blir lite extra nerv och det är ändå flera spelare vi spelat med tidigare.

   Vad gör ytterligare en seger för självförtroendet?

   –Det gör väldigt mycket, alla segrar är bra segrar. Det finns många olika segrar – förra veckan var det en kämparinsats och här tycker jag att vi spelar till oss segern. Det är kul att vi kan vinna på båda sätten, sa Rebecca Stigenhed.

   Nu väntar en final senare i sommar mot damallsvenska Linköping.

   –Tredje året i rad för oss i IFK – fjärde för mig brukar jag säga. Nu får vi Linköping igen och det ska bli kul – jag känner att vi har ett bra lag att utmana dem i år. Ett Linköping som kanske fokuserar lite hårdare på serien i år eftersom att de har halkat efter lite och har höga ambitioner där. Ett av våra mål var final i Danske Banks Damcup och vi vet att Svenska Cupen är säkrat inför 2019, sa Anders.

   Under resten av veckan kommer fokus ligga på återhämtning innan serien är tillbaka på lördag "hemma" på Maxivallen i Eneby mot IFK Värnamo.

   –Förra gången vi hade en cupmatch mitt i veckan blev det en reaktion både för oss och Lindö i nästkommande seriematch.

   Ett bra nationaldagsfirande helt klart.

   –Skönt att visa att vi är det bästa laget i stan, vilket vi ska vara med tanke på serietillhörighet och de namn vi har i laget. Sedan är det jättekul att kunna lufta många spelare och alla gör det bra, sa Anders Gahnström.

 

Jimmy Åkesson

jimmy.a.akesson@gmail.com


Matchfakta

Smedby AIS–IFK Norrköping 1–4 (0–1)

Danske Banks Damcup (semifinal)

Mirum Arena

Målen: 0–1 (31) Alma Sjödahl, 0–2 (55) Olivia Lindgren, 1–2 (56) Clara Sedman (str), 1–3 (64) Emilia Larsson,1–4 (89) Emilia Larsson.

Varningar: –.

Domare: Casper Ellervik, Norrköping.

Publik: 305.

IFK-laget: 55. Mimmi Pellny – 24. Irma Cajlakovič, 4. Rebecca Stigenhed, 20. Selma Cajlakovič – 31. Tilda Lundström, 12. Tove Werner, 7. Amanda Nordlie, 27. Ida Andersson, 18. Alma Ekberg – 11. Vanessa Karagöl, 10. Alma Sjödahl

Avbytare: 3. Clara Flenhagen, 5. Olivia Lindgren, 9. Emilia Larsson, 15. Lovisa Gustafsson, 16. Kelsey Barton. Fria byten tillämpades och samtliga spelare fick speltid.