30 July, 2017

Blomqvist: “Upp till oss att vända på det här nu”

Matchrapport efter IFK Göteborg–IFK Norrköping i Allsvenskans 17:e omgång.


Gamla Ullevi
IFK Norrköping ville täppa till defensivt och bryta den negativa trenden.
  Det blev fyra mål bakåt och fjärde raka förlusten mot IFK Göteborg.
  –Känns inget bra – det är några matcher i rad som vi har förlorat och det är upp till oss att vända på det här nu, säger Andreas Blomqvist.


Daniel Sjölund tvingades stå över matchen med en ond häl.
  När Filip Dagerstål klev ner som vänsterback öppnades två platser på mittfältet från förra matchen. In klev Eric Smith och Andreas Blomqvist – i sin första allsvenska start på nästan ett år.
  –Eric (Smith) och ”Blomma” har sett bra ut en längre tid och det blir en bra balans med dom i laget, motiverade Jens Gustafsson på presskonferensen.


Smith startade med Blomqvist centralt. Duon låg bakom IFK-målet.

Det var också mittfältsduon som låg bakom IFK Norrköpings fina start med det där 1–0-målet. Eric Smith vände spelet och fick hjälp av Andreas Blomqvist att skarva fram till Niclas Eliasson som slog ett av sina perfekta inlägg i boxen där Kalle Holmberg dök på klassiskt måltjuvmanér och pillade in ledningsmålet.
  –Jag tycker att vi spelade helt okej fram till målet – sedan får dom två mål som gör det jobbigt för oss att komma in till andra halvlek med 1–2 i baken, säger Blomqvist.

1–1 när Sören Rieks trasslade sig fram och lyfte in bollen.
1–2 genom Mikkel Diskerud.


David Mitov Nilsson i kollision med Tobias Hysén.

Då hade David Mitov Nilsson parerat ett par riktigt farliga bollar och dessutom fått hjälp av ribban när Sebastian Eriksson drog iväg en fräckis från vänsterflanken.

Den andra halvleken tilläts IFK Norrköping att dominera bollinnehavet men de riktigt farliga chanserna uteblev. Istället satte hemmalaget en dolk i ryggen med 3–1 i 83:e och vred om med 4–1 i 87:e. Stolpen räddade ett femte baklängesmål när Adekugbe fick chansen från straffpunkten.
  –En arbetsam eftermiddag som påvisar att det har kostat en hel del för oss att spela i Europa och det har kostat en hel del med positionsbyten och spelarbyten som vi gjort. Vi behöver mer tid för att sätta det på plats, säger IFK Norrköpings manager Jens Gustafsson.
  –Jag tycker att vi för det mesta av passningsspelet men omsätter det inte i målchanser vilket Göteborg gör. Vi är för dåliga i båda straffområdena, inte rejäla nog i det egna och inte beslutsamma nog i Göteborgs. Det går genom hela matchen så det var en eftermiddag som inte var bra för vår del. Jag tycker att vi visar lite för dålig karaktär i några lägen framför eget mål, vi kan reda upp de flesta situationerna på ett rejälare sätt.

Andreas Blomqvist gladde sig såklart åt att vara tillbaka från start i Allsvenskan och över 90 minuter på planen.
  –Men matchen blev inte som vi ville…
  –Vi får gnugga på, träna på, ännu hårdare. Gå igenom matchen, se vad vi kan göra bättre till nästa gång och få tillbaka självförtroendet i truppen. Det är upp till oss att vända på det här, det är dags nu. Vi får kolla framåt efter att vi har gått igenom det här, försöka lära oss av det och blicka framåt.

Jack Nordholm
jack.nordholm@ifknorrkoping.se

Höjdpunkter från matchen


Allsvenskan | omgång 17
IFK Göteborg–IFK Norrköping 4–1 (2–1)
Gamla Ullevi
Publik: 11.347
Domare: Andreas Ekberg (Bjärred)
Målen: 0–1 (21) Kalle Holmberg (pass Niclas Eliasson), 1–1 (40) Sören Rieks, 2–1 (45) Mikkel Diskerud, 3–1 (83) Sakor, 4–1 (87) August Erlingmark
Avslut (på mål): 10–5 (7–3)
Bollinnehav: 37–63
Varningar, IFK: 19. August Erlingmark. IFK: -.
Hörnor: 6–6
Offside: 1–4
Frisparkar: 15–12
IFK-laget: 91. David Mitov Nilsson – 6. Linus Wahlqvist, 4. Andreas Johansson, 3. Jón Gudni Fjóluson, 25. Filip Dagerstål – 9. David Moberg Karlsson (64’ 18. Gudmundur Thórarinsson), 14. Eric Smith (71’ 70. Alexander Jakobsen), 7. Andreas Blomqvist, 23. Niclas Eliasson – 17. Kalle Holmberg (82’ 10. Simon Skrabb), 19. Sebastian Andersson
Ej använda avbytare: 29. Julius Lindgren (mv), 13. Alfons Sampsted, 27. Arnór Sigurdsson, 30. Nikola Tkalcic