13 June, 2017

IFK Norrköping tillsätter Stig Torbjørnsen som scout

Norrmannen kommer senast från danska Viborg och finns tillgänglig för IFK Norrköping redan nu.

 

Med 15 års erfarenhet som scout i Skandinavien och som chefsscout i norska Rosenborg och Viborg blir IFK Norrköping nästa klubb för Stig Torbjørnsen.

   –Framförallt ska vi kunna se fler spelare live och nå spelarmarknader vi inte klarat av nu, säger IFKs manager Jens Gustafsson.

 

–En jättefin förening som har mycket på gång och som utmanar de stora länderna i Norden. Det finns stor potential i den nuvarande truppen och har möjlighet att hämta in spelare som gör laget ännu bättre – jag är väldigt motiverad, säger Stig.

   Hans område kommer att bli utanför Sveriges gränser där IFK Norrköping nu kan nå ännu flera spelarmarknader. Även om han efter tio år i Rosenborg också känner till svensk fotboll.

   –Förhoppningsvis kan jag hjälpa till med att hitta spelare som inte hittats tidigare. Alla i klubben vet exakt hur laget fungerar och de vet vad de ska göra. säger Stig.

   Han menar att det också är viktigt att kunna säga nej till en spelare som scoutats men att det då kan bidra till att de får en översikt över liknande marknader.

   –IFK Norrköping har en väldigt bra grundmur i föreningen och truppen. Den är bra men den kan bli ännu bättre. Den motivationen klubben har – jag är väldigt glad över att få vara med, säger Stig Torbjørnsen.


IFK Norrköpings manager Jens Gustafsson säger att de hoppas kunna använda Stigs nätverk redan till det stundande fönstret nu i sommar.

   –Med Stig får vi ett ännu större urval och kvalitativa bedömningar av spelare som kan bli intressanta för Norrköping. Alla toppklubbar i Sverige och Norden har den här typen av anställning och den här satsningen är en del i att ta nästa kliv som förening, säger Jens.

   Efter att ha varit i kontakt med Stig vid andra rekryteringar ville Jens och IFK ha en lite mer förstärkt relation.

   –Vi kommer att styra hans område utifrån det vi tycker är intressant. Vi tycker vi har bra koll på Sverige och det här är för att vi ska bli bättre i övriga Norden. För att bli ännu mer slagkraftiga, säger Jens Gustafsson.

 

En mycket värdefull rekrytering tycker IFK Norrköpings ordförande Peter Hunt.

   –Stig är väldigt kunnig, har varit i branschen länge och har ett gott öga för fotboll. Han har ett kontaktnät över hela världen och scoutingen och nätverket är väldigt viktigt.

   Trots att det finns andra scoutingsystem så ersätter det inte att fysiskt på plats se en spelare eller kontakt med andra föreningar.

   –Det här är en väsentlig del i IFKs kommande strategi att komma upp i näringskedjan och bli en större klubb. Men också i att kunna ha kontroll över spelarmarknaden. Kontrollen är ett ytterst viktigt redskap för rekryteringar. Man kan titta på vad som sker i andra klubbar både i Norden och utanför – det här är ett ganska stort steg i vår utveckling, säger Peter Hunt.

 

Jimmy Åkesson

jimmy.akesson@ifknorrkoping.se