20 May, 2012

IFK Norrköping tappade tvåmålsledning mot AIK

IFK Norrköping tog ledningen på Råsunda men AIK vände och vann efter en målrik första halvlek

 

AIK – IFK Norrköping 5–2 (3–2)
Allsvenskan 2012 Omgång 11 Råsunda
Söndag 20 maj 17.30

 

Tvåmålsledningen förvandlades till underläge på en dryg kvart när IFK Norrköping inte lyckades ta vara på drömstarten framför en rekordstor bortapublik i försommarvärmen på Råsunda.

 

Det började som sagt på bästa tänkbara sätt för gästerna från Norrköping som tog ledningen mot AIK redan i den fjärde matchminuten. Martin Smedberg-Dalence fick bollen från ett inkast djupt in på AIK:s planhalva och han fick gott om tid på sig för att sikta in sig med den känsliga inläggsfoten. I straffområdet var Gunnar Heidar Thorvaldsson som vann bollen till sig själv och slog in den från nära håll.

 

Islänningens femte fullträff för säsongen.

 

Ett aggressivt och inspirerat IFK Norrköping fortsatte på den positiva vägen när Astrit Ajdarevic skottfintade bort Daniel Tjernström och sedan säkert placerade in 2–0 med vänsterfoten.
Det hade gått 17 minuter och matchen var på väg att rinna i väg från AIK. Då vände allt på elva sekunder. Så lång tid tog det nämligen för bollen att, från avspark, via Martin Mutumba och Daniel Gustavsson, landa i Abbas Hassans målbur.

 

Viktor Lundberg sköt in kvitteringen med ett långskott fyra minuter senare och AIK:s Lorentzson fullbordade vändningen i den 33:e matchminuten med sin nick efter en väl slagen hörna. Scenförändringen var total och all positiv energi som IFK Norrköping inlett matchen med var som bortblåst. Istället gjorde AIK allt de kunde för att ta till vara på sitt nyvunna momentum. Hemmalaget skapade målchanser i varje anfall och kunde gått till halvtidsvila med en tvåmålsledning om Martin Mutumba slagit sin straff två centimeter längre åt vänster i stället för klockrent i stolpen.

 

IFK Norrköping fick pausen på sig att hitta förlorat spel och självförtroende men hade förtvivlat svårt att hitta varandra i uppspelsfasen även i inledningen av halvlek två. AIK var skoningslösa och Quaison skarvade in fyran innan matchklockan nått ’53.

–Matchen började ju vettigt för oss men individuella misstag gör att vi släpper in alldeles för enkla mål, suckade Janne Andersson till Canal plus reporter efter matchen.

 

IFK Norrköping skapade egentligen inga riktiga farligheter framåt och Gustavssons 5–2 till AIK i den 77:e matchminuten hade mest akademisk betydelse.

–Frustrerande, vi är inne i en djup svacka nu. Men alla lag hamnar i svackor och det gäller att jobba oss genom den och se till att den planar ut, sa Janne Andersson som bara har tre dagar på sig att ladda om sin trupp till Östgötaderbyt mot Åtvidabergs FF på onsdag.

–Mot Åtvidaberg måste vi göra en mycket bättre match på alla plan, avslutade han.

 

Matchfakta: AIK – IFK Norrköping 5–2 (3–2)

Målen: 0–1, Gunnar Heidar Thorvaldsson (’4) 0–2, Astrit Ajdarevic (’17), 1–2, Daniel Gustavsson (’18), 2–2, Viktor Lundberg (’21), 3–2, Lorentzson (’33), 4–2, Quaison (’53), 5–2, Daniel Gustavsson (’77).

Publik: 11, 896

IFK Norrköpings lag (4-4-2): Abbas Hassan – Nikola Tkalcic, Morten Skjönsberg, David Wiklander, Mathias Florén – Martin Smedberg Dalence (’66), Andreas Johansson, Astrit Ajdarevic, James Frempong (’72) – Gunnar Heidar Thorvaldsson (’66), Shpetim Hasani.

Avbytare: David Nilsson (mv), Christopher Telo (’72), Lars Krogh Gerson (’66), Christoffer Nyman (’66), Marcus Falk Olander , Bobbie Friberg da Cruz, Imad Khalili.

 

Jack Nordholm

jack.nordholm@ifknorrkoping.se