01 January, 2016

IFK-kvintett till landslagets januariturné

Bärkroth: “En chans som jag har jobbat hårt för att få och ska se till att ta tillvara på”.

 

Fem från IFK flyger till Abu Dhabi imorgon för landslagets januariturné.
   Två har varit med förr.
   –Finns inget bättre sätt att sparka igång säsongen på, säger Nicklas Bärkroth.

 

Landslagets förbundskapten Erik Hamrén har kallat 23 spelare med skandinaviska klubbadresser till årets januariturné. I Abu Dhabi väntar matcher mot Estland (den 6:e) och Finland (den 10:e).
   –Att vara med betyder att man är där och nosar på en plats i det ”riktiga” landslaget, säger Nicklas Bärkroth.
   –Januariturnén är en bra chans att visa upp sig för Erik Hamrén och landslagsledningen, en chans som jag har jobbat hårt för att få och ska se till att ta tillvara på. Många spelare har tagit klivet från en januariturné till landslaget så det är otroligt stort och jag är väldigt stolt.

 

Nicklas Bärkroth gjorde sin landslagsdebut mot Elfenbenskusten i Abu Dhabi förra året och noterades för en assist. Han medverkade även i den andra matchen mot Finland.
   –Ett jättefint minne så klart, det största som hade hänt i min karriär då. En otrolig boost för självförtroendet. Jag kände att jag gjorde ett bra läger samtidigt var det första gången som jag träffade landslagsledningen i träningsmiljö. Nu vet jag vet ungefär vad som väntar och det känns som att jag verkligen kan fokusera på fotbollen och mer på det individuella den här gången, säger han inför avresan.

 

Förra året hade Nicklas Bärkroth en säsong med Brommapojkarna i bagaget.
   –Då kom uttagningen mer som en överraskning. I år har jag spelat i Sveriges bästa lag och gjort det bra här, så det kändes mer som att jag skulle vara med och konkurrera det här året. Nu känner man verkligen att det närmar sig.

 

Och IFK-yttern vet vilken härlig energi en januariturné kan ge. Förra året kom han tillbaka till Norrköping i en fantastisk form och satte sitt första mål för IFK en halv minut in i den första träningsmatchen.
   –Dels för självförtroendet men också för kvalitén. Det är bara toppspelare från Skandinavien med på lägret och alla är väldigt motiverade. Att få vara i den träningsmiljön på fina fotbollsplaner i tio dagar ger ett lyft och det finns inget bättre sätt att sparka igång säsongen på. Sen är det så klart extra roligt att vi är så många från IFK Norrköping som är med också.
 


"Totte" i sin landslagsdebut mot Finland. Foto: Bildbyrån


Christoffer ”Totte” Nyman är en av dom. Han börjar bli lite av en veteran i de här sammanhangen. Norrköpingsanfallaren är med på sin tredje januariturné sedan landslagsdebuten i Kings Cup i Thailand 2013. Han serverade Anders Svensson till Sveriges 3–0-mål i ett sent inhopp mot Finland.
   –Jag var nervös innan och visste inte säkert att jag skulle få spela. Att få göra inhoppet, bocka av debuten och samtidigt få göra poäng var häftigt, säger han.

 

Året efter spelade han och David Mitov Nilsson 45 minuter mot Island. ”Totte” gjorde sin andra assist på lika många landskamper när han fick bollen på vänsterflanken och lurade bort sin markering innan han serverade Guillermo Molins till 2–0 för Sverige med ett långt, välplacerat inlägg.
   –Det är svårt att säga exakt hur det känns men det är klart att man är stolt och väldigt glad över att få vara med i landslaget. Att bli utvald bland så många bra spelare… Det är häftigt och verkligen ett kvitto på en bra säsong, säger ”Totte”.

 

Efter en kortare tids ledighet är han redo att kicka igång ett nytt fotbollsår.
   –Jag brukar kunna vara lugn i en vecka ungefär – sen får jag panik, säger ”Totte” om den tidiga säsongsstarten.
   –Vi har haft ett så häftigt år så det var knappt så man ville att 2015 skulle ta slut. Jag har aldrig sett fram så mycket mot en säsong som jag gör nu. Det ska bli häftigt att se hur vi kan bygga vidare med det här laget och januariturnén ger bra energi för oss att ta med tillbaka till klubben sen.

 

Jack Nordholm
jack.nordholm@ifknorrkoping.se

 

IFK Norrköping i landslaget
Här är IFK-spelarna som finns med i landslagstruppen på januariturnén.

  • Linus Wahlqvist 7 (U21) 17 (U19) 28 (U17)
  • Nicklas Bärkroth 2 (A) 11 (U21) 13 (U19) 12 (U17)
  • Alexander Fransson 11 (U21) 9 (U19)
  • Emir Kujovic 4 (U21)
  • Christoffer Nyman 2 (A) 4 (U21) 3 (U19)