29 September, 2018

IFK kryssade mot Sirius

” Det är ett rättvist resultat”

 

IFK Norrköping åker hem från Uppsala med en poäng i bagaget. Detta, efter att ha spelat oavgjort (1–1) mot ett hårt kämpande IK Sirius. IFK ligger kvar på andraplats med fem poäng upp till AIK - som dock kan dryga ut differensen imorgon (söndag).


Det var en trevande inledning på matchen på Studenternas IP, som mest liknar en byggarbetsplats för tillfället. IFK försökte att hitta vägar in i matchen och oftast var det via vänsterkanten och Gudi, som laget förlitade sig på.

 

Hemmalaget började efter cirka 20 minuters spel få tryck på IFK och Isak Pettersson sattes på prov mer och mer. Robert Åhman Persson hade en boll inne i nät efter 22 minuters spel, men blev mycket riktigt, avblåst för offside.

 

Sirius fortsatte under den första halvleken att stå upp bra och gjorde det även svårt för IFK att få till något konkret i anfallsväg.

– Vi var inte så nöjda med vår första halvlek. Vi hade för stor respekt för planen, men eftersom det kom lite regn kunde vi spela mer fotboll och påverka matchbilden genom ett bättre passningsspel, men Sirius är totalt sett bättre i första halvlek, säger Jens Gustafsson.

 

Filip Dagerstål, som var tillbaka från start summerade den första halvleken:

 

– Det var exakt som vi pratade om. Vi vet att det kommer vara mycket kamp och energi. Vi har sagt det innan vid såna här matcher. Vi måste steppa upp mer och bli ännu bättre på att spela sådana typer av matcher. Vi har 1–0 i paus, men är väl inte helt rättvist, säger Dagerstål.

 


I takt med att höstkylan slog sig ner ordentligt på Studenternas, var det ett till synes frustrerat IFK Norrköping som försökte. Dessvärre var försöken lätthanterliga för Sirius.
När fjärdedomare visade upp skylten för två tilläggsminuter av den första akten, skulle helt plötsligt IFK vakna till - och det rejält.

 

David Moberg Karlsson, som inte haft allt för många bollar att jobba med under den första halvleken, fick påpassligt bollen inne i straffområdet efter en tilltrasslad situation. Väl inne i boxen gjorde “DMK” inga misstag och placerade in 1–0 till gästerna. IFKs första ordentliga målchans under den första halvleken resulterade i mål. 

 


Kort därefter, hade Simon Thern ett fint distansskott, som flög med fin fart mot mål. Dock ett par meter över och IFK fick “nöja” sig med 1–0 till halvtidsvilan. Detta, trots att hemmalaget varit det bättre laget.

 

Den andra halvleken hann knappt börja innan det var utjämnat på Studenternas. IK Sirius fixade en tidig hörna från höger. Inlägget var fint slaget och nådde en fristående Daniel Jarl som nickade mot mål. Isak gjorde en fin parad på nicken, men på returen stod Moses Ogbu om än mer fri och kunde dunka in kvitteringen till hemmalagets jubel.

 

Kvitteringen gav Sirius luft under vingarna och trots en prekärt tabelläge för hemmalaget, visade man under matchen upp kvalitéer som hör väl hemma i Allsvenskan. Jens Gustafsson valde tidigt i den andra halvleken att byta in Jordan Larsson istället för Alexander Jakobsen. Det bytet skulle visa sig ge effekt och IFKs anfallsspel blev genast mer rörligare och fantasifullt.


– Det var glädjande att se att den sista halvtimman, där vi visade att vi hade mer kraft och det ser bra ut. Jag tycker dock det är ett rättvist resultat och för att summera dessa tre tuffa matcher under denna vecka som vi får ut sju poäng av är helt okej, säger Jens Gustafsson.

 

Filip Dagerstål igen:

 

– Vi kommer ut till den andra halvleken och är beredda på att det ska bli kamp igen. De får 1–1 tidigt och det tar för lång tid för oss att komma upp i det tempot som de inte hänger med i. På slutet orkar de inte alls, och det tempot måste vi komma in i tidigare, säger Dagerstål.

 


Däremot var det ett fokuserat och disciplinerat försvarsspel från hemmalaget som satte stopp för IFKs jakt på att återta ledningen. Chanser skapades, men inte mer än att Lukas Jonsson kunde avvärja skotten tämligen enkelt.

 

Simon Thern, Gudi Thorarinsson och Krogh Gerson hade fina skottlägen, men var aldrig nära att resultera i ett mål. Närmast blev Thern på ett distansskott, som Jonsson räddade fint.

 

Trots offensiva byten i Andreas Blomqvist och Henrik Castegren (byttes in på topp), så kunde inte IFK hitta målet. Sirius, som behöver varje poäng de kan få i en tät bottenstrid, kämpade för näbbar och klor. Detta, på ett lyckosamt sätt. När domare Andreas Ekberg blåste av efter 93 minuters spel, kunde Jens Gustafsson och hans tränarekollega på andra sidan, Kim Bergstrand ta i hand och dela broderligt på poängen. 

 


– Fotbollen handlar om hur det slutar efter 30 omgångar. När det är avgjort så är det avgjort ochdå resonerar vi hur det blev. Men innan dess, så finns det ingen anledning att resonera om det. (toppstriden). VI har ett bra utgångsläge att klara den målsättningen vi satte upp innan året och det känns väl helt okej, säger Jens Gustafsson och fortsätter:

 

– Vi resonerar att vi möter ett lag som krigar för sin allsvenska existens. Det är jättetufft att komma till dessa matcher. Vi måste vidga perspektivet och inte gå ner oss allt för djupt för att vi vinner varje fotbollsmatch. Vi har inte förlorat på jättelänge och få ett kryss här - vi får se det med perspektivet att det är helt okej.

 

 

För IFK väntar en nu en vecka med träning och återhämtning innan man tar emot Djurgården hemma på Östgötaporten nästa söndag.

 

STATISTIK


IK Sirius - IFK Norrköping 1–1 (0–1)

0–1David Moberg Karlsson 46’
1–1 Moses Ogbu 49’

 

Varningar IFK: A.Fransson, I.Smith

 

Startelva (3–4–3)
Isak Pettersson, Filip Dagerstål, Andreas Johansson, Lars Krogh Gerson, Ian Smith,(H.Castegren 86’)  Alexander Fransson, Simon Thern, Gudmundur Thórarinsson, Alexander Jakobsen
(J. Larsson, 59’), Simon Skrabb,(A. Blomqvist 72’)  David Moberg Karlsson,

Avbytare:
David Mitov Nilsson, Andreas Blomqvist, (S.Skrabb 72’) Johannes Vall, Henrik Castegren, (I.Smith 86’), Daniel Sjölund, Jordan Larsson (A.Jakobsen 59’)

 

TEXT: Martin Laanemets