14 June, 2017

Fjóluson: “Efter ett par dagar börjar man längta tillbaka”

Mittbacken var tillbaka från ledigheten tillsammans med övriga tillgängliga truppen.

 

Träningsledigheten är över och när IFK Norrköping klev in på Östgötaportens konstgräs var Jonas Hellberg redan i full gång med att göra i ordning beep-testet. Efter dubbla mätningar började den inspelade rösten göra sitt och spelarna på innerplanen likaså.

 

När det hela var över hade Christopher Telo och Gudmundur Thórarinsson klarat längst. Vid sidan satt Sebastian Andersson och konstaterade att det var skönt att det var gjort. "Och så possesionspel efter det här – jag får se om jag orkar lyfta benen" sa anfallaren och log.

   Ett tiotal spelare deltog i testet medan övriga ägnade sig åt kortpassningsspel.

   På den bottre ytan mot den östra läktaren var Andrea Blomqvist tillbaka i full träning. Precis som Christopher Telo och Simon Skrabb som haft skadeproblem. David Mitov Nilsson, Michael Langer och Julius Lindgren skötte målvaktsträningen själva i Maths Elfvendals landslagsfrånvaro.

   Efter spelmomenten joggade truppen ner och manager Jens Gustafsson försäkrade sig om att alla hade koll på eftermiddagens pass.

   Regn under beep-testet och sol under spelmomenten. Vädret kändes lite signifikativt under tisdagsförmiddagen.

   En som var nöjd över att vara tillbaka var Jón Gudni Fjóluson. Mittbacken har startat tolv av tretton matcher i årets allsvenska och hittat nätet två gånger. Islänningen fanns också med i såväl SVTs som Cmores och Sportbladets elva över de bästa spelarna under vårsäsongen.

   Han själv är ödmjuk.

   –Det är alltid kul men det är någonting man bryr sig mindre om själv. Det är inte alltid backar får uppmärksamhet men det är någon som har sett det i alla fall, ler Jón.

 

Fystränare Jonas Hellberg instruerar spelarna inför beep-testet.

 

IFK Norrköping avslutade vårsäsongen med att hemmabesegra IFK Göteborg med 2–0. Det var också den tionde raka matchen utan förlust. Ett arbete som Jón var nöjd över när han summerar första halvan.

   –Den största delen i alla fall. Samtidigt är det några matcher där vi kunnat göra lite bättre. Först och främst är det hemma där vi förlorade mot Sirius och kryssade mot Sundsvall och AIK. Men samtidigt vinner vi mot Häcken och Malmö borta så det väger upp lite, säger han.

   Är det något speciellt som sticker ut?

   –Malmö borta är svårt att komma undan. Det var riktigt kul att spela och ett bra resultat där vi krigade in i det sista. Det var en lite annorlunda match än vad vi var vana vid att spela. Det var mer fysiskt spel men vi visade där att vi kunde stå upp. Göteborg hemma i den sista matchen var riktigt bra.

  Den segern innebar att Norrköping gick på sommarledighet som tvåa i den allsvenska tabellen med samma som Malmö FF.

   –Tabelläget ser bra ut och prestationen har också varit bra. Det var lite hackigt i början där vi var lite ojämna och spelade en bra halvlek nästan varje match. Nu på slutet har det varit jämnare och över hela matcherna, säger Jón.

   Så kommer ödmjukheten tillbaka när vi pratar om den förlustfria sviten. Även om det är behagligare att gå på semester med en positiv rad i ryggen än om insatserna och resultaten svajar.

   –Det är klart att det hjälper till – men det är mycket kvar och det gäller att fortsätta på samma spår.

 

Andreas Blomqvist var tillbaka i full träning.

 

Förra säsongen hade IFK Norrköping ett hemmasnitt på 10 449. Under vårsäsongen har snittet legat på 9 129 personer. Jón hyllar stödet från supportrarna. Både på Östgötaporten och på bortamatcherna.

   –Ja, det har varit riktigt bra. Att spela här ute –  det är så kul att det finns inte med det stödet vi får. Särskilt här hemma men även borta har det varit riktigt bra. Inte bara i år – de är alltid bra. Det är klart att det hjälper oerhört mycket.

   Det är drygt tre veckor kvar till den allsvenska omstarten. Det blev drygt en vecka ledigt från den kollektiva träningen. Välbehövligt tycker Jón.

   –Speciellt för oss som börjar bli lite äldre, ler han.

   –Och med den tuffa veckan vi hade innan. Då är det skönt att få några dagar till att koppla av.

   Men det är lika skönt att vara tillbaka?

   –Man har längtat samtidigt som det är skönt att vara ledigt. Efter ett par dagar börjar man längta tillbaka – det är riktigt kul att vara tillbaka, säger Jón Gudni Fjóluson.

 

Jimmy Åkesson

jimmy.akesson@ifknorrkoping.se