09 September, 2018

“En styrka att kunna gå in och leverera den fotboll vi gör”

En ny nolla och en ny trea på IFK dam-kontot.

 

Tredje matchen på åtta dagar och en längre bortaresa efter urladdningen mot Linköping i onsdags.

  Då tog IFK Norrköping dam sin fjortonde seger för säsongen.

    –Vi kanske inte riktigt hade samma uppladdning innan som matcherna innan men det gick vägen ändå – det var toppen mot botten, sa huvudtränare Anders Gahnström efter 3–0 (2–0) mot Mariestad BoIS.

 

När lagen möttes på Östergötland innan uppehållet blev siffrorna 8–1 till IFK Norrköping dams favör.

   Mariestad kom till hemmaplanen Lekevi efter en förlust borta mot Mariebo.

   Det blev en fysisk batalj med en del känslor på den fina naturgräsplanen.

   Gästerna öppnade bäst och hade mycket boll mot ett kompakt hemmalag som stod högt i planen. Det utnyttjade IFK dam flera gånger om och det dröjde inte längre än fem minuter innan Olivia Lindgren satte dit ledningsmålet efter att ha tagit sig fram på vänsterkanten vid straffområdet och hittat det bottre krysset.

  2–0 kom med tio minuter kvar av halvleken. På ett liknande sätt friställdes Lovisa Gustafsson om i friläget bekärskat och koncetrerade placerade in bollen vid stolproten.

   Ett halvtidsresultat i en match som IFK dam kontrollerat.

   –Det var fysiskt och med en ganska ojämn domarnivå. Det blev smällar och tuffa närkamper som inte renderade i frisparkar medan andra gjorde det. Det var nog svårt för spelarna att veta nivån, sa Anders Gahnström.

   Mariestads försök att spela långt på en snabb, isolerad anfallare neutraliserades av IFK dam.

   –Vi körde fast lite på mittfältet och pratade om att jobba lite annorlunda i försvarsspelet för att sätta en högre press, sa Anders om paussnacket.

 

I den 50e minuten kom 3–0 och matchens slutresultat.

   Alma Sjödahl fick ett friläge och prickade stolpe in. IFK Norrköping hade bud på fler mål och Mariestad hade sällan bollen över på offensiv planhalva.

   De riktigt heta målchanserna uteblev i den andra halvlek ju mer hemmalaget gjorde sig kompakta och såg till att täppa ytorna utanför det egna straffområdet.

   –Det var lite oroligt innan matchen efter en sådan urladdning som mot Linköping. Att kunna ladda om för en lång bortamatch, att inte underskatta och fortsätta vara ödmjuka – inställningen var A och O, sa Anders.

   Tre viktiga poäng i ett läge där varje poäng är viktiga.

   –De skulle hämtas hem och det gör vi utan riktigt skönspel men med ett stabilt division 1-spel.

 

Vad säger du om er insats?

   –Prestationen är inte den bästa vi gjort i år men man måste se det utifrån vad det är för match och vad vi har för match i benen. För en del tjejer blev det den trejde matchen på åtta dagar. Att åka ner till en naturgräsplan som suger lite extra i benen efter en bitter förlust mot Linköping är starkt, sa Anders.

   Ytterligare en nolla, tre olika målskyttar och stabilitet – årets målsättning att släppa in färre mål och gör fler än fjolårssäsongen är avbockad.

   –Det är en tränares dröm, log Anders.

   Inför matchen gjorde han några ändringar. Nicolina Peth startade, vilket gjorde att Irma Cajlakovič fick en offensivare roll i försvaret.

   –Det är en styrka att kunna gå in och leverera den fotboll vi gör.

   Rebecca Stigenhed åkte på en smäll på foten, något som verkar vara en rejäl stukning.

   –Hanna Ählman kommer in och gör ett jättebra inhopp och är pigg.

   En rättvis seger och ett väl genomfört jobb?

   –Nollan var inte i stort sätt hotad och jag tror inte de hade mer än några skott långt utifrån. Det kändes mindre nervöst ju längre matchen led och även om målskillnaden inte blev lika stor som i tidigare matcher så är 3–0 stabilt, säger Anders Gahnström.

 

Jimmy Åkesson

jimmy.a.akesson@gmail.com

 


Matchfakta

Mariestad BoIS–IFK Norrköping 0–3 (0–2)

Division 1 mellersta Götaland (18:22)

Lekevi

Publik: 55.

Målen: 0–1 (5) Olivia Lindgren, 0–2 (34) Lovisa Gustafsson, 0–3 (50) Alma Sjödahl.

Varningar: BoIS: (33) Natalia Andersson. IFK: –.

Domare: Caroline Lindqvist, Kristinehamn.

IFK-laget: 22. Sabina Robertsson (mv) – 24. Irma Cajlakovič, 4. Rebecca Stigenhed (63' 17. Hanna Ählman), 13. Nicolina Peth, 20. Selma Cajlakovič – 5. Olivia Lindgren (83' 19. Maja Lundman), 12. Tove Werner, 14. Filippa Sjöberg (79' 7. Amanda Nordlie), 10. Alma Sjödahl – 9. Emilia Larsson, 15. Lovisa Gustafsson (79' 11. Vanessa Karagöl).

Avbytare: 55. Mimmi Pellny (mv) – 3. Clara Flenhagen.