28 September, 2018

En fysisk match väntar i Uppsala

“Vi behöver spela på ett annorlunda sätt än vad vi vill göra.”

 

Dags för match igen. IK Sirius på Studenternas IP väntar.
– Det är en tuff utmaning som väntar oss, säger Jens Gustafsson dagen innan match.

 

Segersötman efter Malmö FF i onsdags har nu lagt sig och för IFK riktas nu blickarna mot Uppsala och Studenternas IP. Bottenlaget, IK Sirius, står för motståndet och det är en motståndare, som har gjort en hel del rockader i truppen sedan senaste mötet på Östgötaporten i våras.

 

– Det var viktigt att njuta av segern mot Malmö, men lika viktigt att snabbt sätta punkt för den och snabbt se fram emot Sirius i Uppsala som nu väntar. Det är en tuff utmaning som väntar oss, säger tränare Jens Gustafsson.

 

Senast IFK mötte IK Sirius var på Östgötaporten i april. Då vann hemmalaget med 1–0 efter att David Moberg Karlsson skjutit in det avgörande målet efter 52 minuters spel. Någon liknande matchbild som då, tror inte Jens Gustafsson på, som även konstaterat att morgondagens motstånd har förändrats en hel del på papperet.

 

– Sirius hade det tungt under sommaren men har gjort ett antal rekryteringar under sommarfönstret, som har gjort att det är mer stabilitet runt laget. Det är ett erfaret lag med skickliga spelare som också är fysiskt starka. Med det summerat tror vi att det kommer bli en fysisk match uppe i Uppsala.

 

För spelarna handlar dagarna och timmarna mellan det täta matchandet enbart om återhämtning. Träningarna är inte så intensiva, utan istället handlar det bara om att hålla kropparna fräscha för nästa 90 minuter som väntar runt hörnet.

 

Senast med en matchbild som krävde mycket fysiskt spel och mindre possession var den nere i Trelleborg. Där tog det ett tag innan IFK Norrköping anpassade sig till underlag och motstånd. Något sådant vill Jens Gustafsson inte upprepas imorgon på gräset på Studenteras.

 

– Vi behöver spela på ett annorlunda sätt än vad vi vill göra. Vi kan inte tro att vi ska ha ett possessionspel över hela plan. Vi behöver resonera över andra delar. I Trelleborgsmatchen tog det en halvlek innan vi lärde oss detta och det får inte hända imorgon, menar Jens.

 

"Det är glädjande att se honom på planen"
En spelare som har fått ta ett stort lass i försvarsspelet de senaste matcherna är Henrik Castegren. När försvarskollegorna, Kasper Larsen och Filip Dagerstål haft skadebekymmer, har Castegren fått göra allsvensk debut - och detta med bravur. Jens Gustafsson berättar:

 

– Han har inte bara klivit in, utan även i matcher som varit tuffa mot jättebra motstånd. Det är fantastiska prestationer och vi är väldigt glada över att han har bidragit på det sättet han har gjort. Han har jobbat hårt för att komma till den här situationen efter en lång rehab. Det är glädjande att se honom på planen, speciellt också med tanke på att det är en spelare som är uppvuxen i Norrköping, säger Jens Gustafsson.

 


Till matchen mot IK Sirius är det endast en truppförändring sen senast mot Malmö FF. Kalle Holmberg är avstängd efter tre gula kort. In i truppen kliver i stället Kasper Larsen, som återigen är uttagningsbar.

 

Allsvenskan (Omg 24:30)
IK Sirius - IFK Norrköping 
Lördag 29/9 16.00 
Studenternas IP, Uppsala
Domare: Andreas Ekberg

 

Text: Martin Laanemets