12 August, 2017

“En bra sammansatt trupp och höga förväntningar”

Jens Gustafsson summerar IFK Norrköpings transferfönster.


Igår stängde fönstret för allsvenska klubbar att värva nya spelare.
  För den här gången.
  –Vi har höga förväntningar på truppen nu – men också på deras utveckling, säger IFK Norrköpings manager Jens Gustafsson.


Det sista som hände i IFK Norrköping innan fönstret slog igen var att Adin Bukva lånades ut till Husqvarna FF.
  –För att han ska få så bra utveckling under hösten som det någonsin är möjligt, säger Jens Gustafsson.

Då kan sommarens transferaktiviteter summeras så här:
IN: Aslak Falch, Alexander Jakobsen, Johannes Vall
UT: Nicklas Bärkroth, Niclas Eliasson, Christopher Telo, Mohanad Jeahze, Adin Bukva (lån)

IFK Norrköping har försökt att ligga steget före sommarens transfers.
  –Vi var ganska aktiva under vinterfönstret, säger Jens Gustafsson.
  –Transfern med Nicklas Bärkroth hade vi förväntat oss att den skulle göras i vintras. Nu gjorde Nicklas en väldigt bra vår för oss men där har hela tiden David Moberg Karlsson (som värvades förra sommaren) varit ersättaren som vi tog in eftersom vi trodde att Nicklas Bärkroth skulle lämna oss i vinter. Niclas Eliasson blev lite för bra lite för snabbt – ersättaren till honom är för många inte så namnkunnig på planen, Alexander Jakobsen, men vi har varit väldigt noggranna i vår scouting för att ta in en spelare som förhoppningsvis kan ersätta Niclas ganska snabbt. Christopher Telo var lite mer oväntat – men vi har Nikola Tkalcic som har jobbat på och verkligen kan ersätta honom samtidigt som vi har förstärkt konkurrensen med Johannes Vall. Så väljer vi att summera fönstret – sedan finns det media som gärna hade sett att vi hade gjort mer namnkunniga rekryteringar men för oss är det inte lika med att prestationen på planen blir mycket bättre, vi jobbar med lite andra värden.

 
Alexander Jakobsen och David Moberg Karlsson.

Till det ska sägas att IFK Norrköping har fått tillbaka några andra spelartyper från skador.
  –Andreas Blomqvist, som vid skadetillfället var en av Allsvenskans absolut bästa mittfältare. David Mitov Nilsson, som vid skadetillfället var en av Allsvenskans bästa målvakter, säger Jens Gustafsson.
  –Framförallt handlar det om att vi har en bra sammansatt trupp som vi har väldigt höga förväntningar på. Nu, men också på deras utveckling. Vi har högt förtroende för dom spelare som är här. Så resonerar vi och så har vi resonerat hela tiden.

Hur ser du på anfallspositionerna, det var ett nytt anfallspar sist (mot AFC Eskilstuna). Känner du att du har fyra starka alternativ där?
   –Absolut. Sebastian Andersson var tvåa i skytteligan i fjol. Det har varit lite upp och ner för honom och han fick börja på sidan sist och tog ny kraft. Han visade bara den sista halvtimmen att han verkligen blir att räkna med i höst. Sedan har vi skytteligaledaren Kalle Holmberg och dessutom Simon Skrabb som är på gång. Han har haft en tyngre vår men vi räknar med att han kommer att ta ännu mer kliv under hösten. Utöver det har vi även Pontus Almqvist, som vi tror mycket på, och David Moberg Karlsson som vi använde senast som också kan spela där.

Även om deadline har passerat för att värva så finns det fortfarande ligor som kan köpa spelare från Allsvenskan.
  Räknar du med att truppen kommer se ut som den gör nu hela hösten?
   –Man vet aldrig. Samtidigt ska det väldigt mycket till om vi säljer någon spelare. Vi har arbetat planenligt med den här delen och det är skönt att kunna fokusera på utvecklingen på planen nu, vi behöver tid och tålamod med det för att det ska bli bra.

Under veckan har ett gäng från Sylvia även fått chansen att träna med IFK Norrköpings A-trupp.
   Tarik Hamza, Felix Bengtsson och Carl Björk.
  –En del i ledet med att vi verkligen ska se till så att vi fyller på med så många yngre spelare från våra egna led som det är möjligt. Det kommer att öppnas upp mer möjligheter för det under hösten och det är oerhört viktigt för att vi ska kunna vara slagkraftiga framöver.
  Hur har det fungerat för dom?
  –Jättebra. Samarbetet med Sylvia gör så att spelarna håller en väldigt hög kvalité och är väldigt väl förberedda när de väl tar klivet upp.

Jack Nordholm
jack.nordholm@ifknorrkoping.se