11 June, 2018

“En bra period med bra självförtroende”

IFK Norrköping dam hakar på Jitex efter ny urladdning.

 

Näst flest gjorda mål och näst minst insläppta – IFK Norrköping dam bättrade på statistiken och tog tre nya poäng under lördagen på Maxivallen i Eneby. 

   –Vi har hittat en trygghet i vårt spel och sådant sätter sig, sa huvudtränare Anders Gahnström efter 7–1 (3–1) mot IFK Värnamo.

 

Sommarvärmen hade återigen lagts sig över Norrköping och när Östgötaportens konstgräs ska bytas ut är Maxivallen hemmaplan för IFK Norrköping dam.

   Och värmen påverkade. Med facit i hand var det till IFK dams fördel efter att gästernas Alma Ingelsten i mitten av den första halvleken hakat fast i Lovisa Gustafsson och blivit frilägesutvisad.

   Innan dess var det Värnamo som kom ut med mest energi och gjorde det, med sin höga press, jobbigt för IFK dam.

   –De äger lite boll och vi har svårt att komma ihåg med vårt passningsspel. Lite ologiskt är det vi som gör 1–0 på vårt första anfall, sa Anders.

   Då stod matchuret på 10.

   Målet gav energi men precis lika ologiskt kom kvitteringen med tjugo minuter spelade. Ett bolltap gav smålänningarna chansen till en omställning och ett skott utifrån straffområdet senare stod det 1–1.

   –Vi kommer igång och trummar på och är tyngre framåt. När vi får igång spelet kommer 2–1 och 3–1 i det spelövertaget även om de inte är ofarliga.

 

I paus tryckte Anders på det som inte riktigt fungerade i den första halvleken.

   –Vi pratade jättemycket om avståndet mellan lagdelarna. Vi hade ett väldigt långt lag som gjorde att de långa passningarna och tillbakaspelen på rättvända spelare var svåra att få till. Vi blev sårvvara när de bröt bollen i vår uppspelsfas, sa Anders.

   Snacket gav utdelning och ett tightare lag gjorde det svårt för Värnamo.

   –De har inte så många skott på mål och vi får igång ett jättebraspel. De blir tröttare och tröttare och försöker backa hem, men vi drar upp tempot och då kommer målen.

   Emilia Larsson, Alma Sjödahl och Amanda Nordlie avslutade målskyttet i den andra halvleken.

   I den första?

   Tre gånger Lovisa Gustafsson.

   –Det är väldigt roligt att hon får göra mål även om det egentligen inte är hennes roll i år. Hon är en målskytt och forward men jag har valt att använda henne i en lite annan typ av roll som en targetspelare. Det är lätt att stirra sig blind på målproduktionen men hon jobbar i andra delar av planen och har många assist – hon är nyttig i grovjobbet.

   Det blev till slut 7–1 där Emilia Larsson hade en frispark i ribban.

   –Man snackar inte bort 7–1 – vi har en bra period med bra självförtroende. När man vinner stort är det lätt att bara fokusera på det offensiva spelet. Det ska vi göra, vi är effektiva framåt men samtidigt har vi en backlinje som är otroligt stabil igen, sa Anders.

   "Hemma" på bortaplan.

   –Vi var lite fundersamma innan att det kan bli lite krångligt att annorda en hemmamatch på en annan anläggning. Nu hade vi vår vän Jögga Lindström (tidigare klubbchef i IFK Norrköping DFK) som nu jobbar hos Eneby som hjälpte oss med allt från omklädningsrum till speaker. Det kändes jättebra även om vi saknar Östgötaporten.

 

I inledningen av säsongen var uppdelningen av målskyttarna ganska skral. Nu har IFK Norrköping dam gjort 21 mål fördelat på sju spelare på de fem senaste seriematcherna.

   –Under inledningen av säsongen var vissa spelare inte riktigt matchtränade och de tar tid att komma in i det. Vi har laborerat med spelsystem och vi har rullat på spelare. Dessutom hade vi tio nyförvärv och många unga tjejer som lyftes upp. Man behöver ha stora delar av året att spela ihop sig och det är det som visar sig nu. Då lossnar det för flera, sa Anders.

   Tvåa i serien, etta i den regionala utvecklingsserien, final i Danske Banks Damcup och vidare till den andra omgången i Svenska Cupen. Det har hittils varit en väldigt bra vårsäsong.

   Nyckeln är kontinuitet och förtroende.

   –En del av framgången är att vi inte gjort så mycket förändringar i startelvan. En annan viktig del är harmonin i startelvan – att kunna jobba tålmodigt med de spelarna som får förtroende.

   –Vi kan bara göra det vi ska och det är att vinna våra matcher. Med det här laget så har vi chans att vinna de matcher vi ställer upp i och det gör vi när vi får igång spelet. Det är många matcher och jobbet ska göras men vi tränar på bra och tjejerna tar ett bra ansvar, sa Anders Gahnström.

 

Jimmy Åkesson

jimmy.a.akesson@gmail.com


Matchfakta

IFK Norrköping–IFK Värnamo 7–1 (3–1)

Division 1 mellersta Götaland (9:22)

Maxivallen

Målen: 1–0 (10) Lovisa Gustafsson, 1–1 (21) Clara Mona Chahrour, 2–1 (29) Lovisa Gustafsson, 3–1 (38) Lovisa Gustafsson, 4–1 (60) Emilia Larsson, 5–1 (81) Alma Sjödahl, 6–1 (89) Amanda Nordlie, 7–1 (91) Alma Sjödahl.

Varningar: IFK: (61) Emilia Larsson. VÄR: –.

Utvisningar: IFK: –. VÄR: (18) Alma Ingelsten.

Domare: Justus Läsker, Linköping.

Publik: 40.

IFK-laget: 22. Sabina Robertsson –  24. Irma Cajlakovič, 4. Rebecca Stigenhed, 20. Selma Cajlakovič – 5. Olivia Lindgren (79' 26. Beatrice Norén), 12. Tove Werner (85' 27. Ida Andersson), 7. Amanda Nordlie, 16. Kelsey Barton (46' 3. Clara Flenhagen), 9. Emilia Larsson (79' 30. Saga Palffy) – 10. Alma Sjödahl, 16. Lovisa Gustafsson (73' 11. Vanessa Karagöl).

Avbytare: 23. Pernilla Larsson (mv) – 31. Tilda Lundström.