29 May, 2016

”Det här värmer ända in i hjärta och själ”

Janne Andersson: “När jag såg den… Det var bland det häftigaste som jag har sett i mitt liv. Det var helt fantastiskt. Då brast det lite och då kom tårarna.”


NORRKÖPING
0–0 mot Elfsborg, men IFK Norrköping och Janne Andersson hyllades ändå som vinnare av glädjerusiga fans.
   – Vilket bemötande och kärlek jag fått av alla vänliga och fantastiska människor här, log en lycklig Janne.


Managern Janne Andersson fick en avslutning utan dess like. Trots att det ”bara” blev oavgjort ville ändå flera tusentals IFK-anhängare stanna kvar och ge hallänningen en stund han kommer att bära med sig i resten av sitt liv.

   – Helt fantastiskt vad vänliga människor är att ge mig det bemötandet och den kärleken. Jag har ju haft några underbara år, även om dom här första åren tog emot lite grann. Jag har känt ett stort stöd och mött människor som alltid hejat och alltid varit positiva, Det här värmer ända in i mitt hjärta och själ, sa Janne ute på plan med sin mäktiga banderoll i bakgrunden.


"Tack Janne - Grattis Sverige! mötte IFK-managern Janne Andersson efter slutsignalen.

– När jag såg den… Det var bland det häftigaste som jag har sett i mitt liv. Det var helt fantastiskt. Då brast det lite och då kom tårarna. Men sen lyckades jag samla ihop mig, fortsatte han efter en lång överblick på texten: ”Tack Janne – Grattis Sverige!”.
   Med så många människors stöd var det en rörd blivande förbundskapten som blickade ut över den arena och borg som varit hans hem i fem och ett halvt år.
   Hur mår du nu?
   – Jag mår ganska bra, men jag är lite irriterad. Eller irriterad: Vi mötte ett bra Elfsborg som lyckades låsa oss och vi hade inte kvaliteterna i vårt passningsspel för att låsa upp dom. Det stör mig lite grann. Samtidigt så tycker jag att det var en helt okej match som det blev i den andra halvleken. Vi skapade lite för få vassa chanser, svarade Janne Andersson.
   Som givetvis kommer sakna IFK och Norrköping som stad.


Hyllningarna till Janne Andersson ville, av förklarliga skäl, aldrig sina ut.

– Jag har ju själv valt det här och det är mitt beslut att sluta. Nu har jag haft ett par månader på mig att förbereda mig mentalt. Det är egentligen med glädje jag går härifrån. Inte för att jag vill komma härifrån, menade Janne.
   I handen höll han sin present från spelarna: En stor tavla med hela truppen uppställd och iförda den svenska landslagdressen.
   – Ja, dom är roliga killarna och dom underlättar mitt framtida jobb. Så jag kallade dem redan nu kollektivt till första samlingen den 28 augusti, så vi sparar på Svenska Fotbollsförbundets portokostnader och inte behöver skicka ut några kallelser, sa Janne Andersson med glimten i ögat.
   Vad är du mest nöjd med att ha uträttat i IFK Norrköping?
   – Enstaka grejer så är det klart att SM-guldet inte går att bortse från. Men även den här våren och hur mogna vi har varit och hur stabila och rejäla vi är som lag. Den attityden i det som spelarna har jobbat fram i vardagsmiljön med det osjälviska sättet att spela och attityden som finns i omklädningsrummet. Vi är verkligen ett lag som vi skapat tillsammans. Självklart är det jag som varit motorn och pekat ut riktningen, men sen så är vi ju många människor som jobbat varenda dag och satt det här på plats. Att ha fått vara med i den processen är också en häftig grej, avslutade Janne innan han klev av Östgötaporten.


Före avspark hyllade Curva Nordahl Janne Andersson med detta stiliga porträtt.

Tiden i IFK Norrköping är över.
   För Janne Andersson väntar nu en ny och häftig utmaning.

 

Se snacket med Janne Andersson i Peking Inifrån.Matchfakta: IFK Norrköping – IF Elfsborg 0 – 0

Målen: -.
Varningar, IFK: Andreas Blomqvist (62) och Andreas Hadenius (88). Elfsborg: Henning Hauger (29), Simon Lundevall (37) och Simon Hedlund (84).
Domare: Mohammed Al-Hakim, Köping.
Publik: 14 571.
IFK Norrköpings lag (4-4-2): Andreas Vaikla – Linus Wahlqvist, Andreas Johansson, Jón Guðni Fjóluson, Christopher Telo – Nicklas Bärkroth (65), Andreas Blomqvist (87), Daniel Sjölund, Tesfaldet Tekie – Emir Kujovic, Christoffer Nyman.
Avbytare: Kenneth Udjus (mv), Erik Lindell, Marcus Falk Olander, Joel Enarsson, Sebastian Andersson (65), Andreas Hadenius (87), Filip Dagerstål.Jonas Nordholm
jonas.nordholm@ifknorrkoping.se

Foto: Bildbyrån