28 June, 2017

“Det är det här vi har kämpat för”

Jens Gustafsson och Andreas Johansson från dagens presskonferens.

 

En tuff utmaning men någonting som IFK Norrköping är väldigt glada för att stå inför. I morgon kväll spelas den första kvalomgången till Europa League säsongen 2017/18.

   –Det är en stolthet i föreningen att representera Sverige i Europa. Det är uppbyggt under en lång tid i IFK Norrköping och det ska vi ta vara på, på allra bästa sätt, sa Jens Gustafsson på dagens presskonferens.

 

I förmiddags genomförde IFK Norrköping det sista träningspasset innan morgondagens match. Den sista kvarten var öppen för media där matchspel mellan långsidorna fick avsluta i sommarvärmen.

   På torsdagskvällen spelas det kvalfotboll på Östgötaporten. Inspirerande, spännande och roligt var tre ord som IFK-managern använde för att beskriva uppgiften. Motståndet kanske inte är välbekant. Men han och Norrköping känner sig tillräckligt pålästa.

   –Vi vet hur Pristhina vill anfalla och försvara men vi vet också att de inte är i säsongen vilket gör det svårare att få en bild över hur de agerar. Vi har sett tillräckligt av matcherna de spelat under våren, sa Jens.

   Han räknar med att laget från Kosovo kommer ha ett massivt stöd i returen. Då gäller det att skaffa sig ett så bra utgångsläge i det första mötet och sätta tonen direkt på hemmaplan.

   –Vi är beredda på att möta elva hungriga lejon från Kosovo som är beredda för att göra allt som står i deras makt.

 

Se presskonferensen i sin helhet på IFK PLAY.

 

Förutom långtidsskadade Henrik Castegren och Marwan Bazi (korsbandsskador) är statusen i laget väldigt bra. Andreas Blomqvist är tillbaka i träning men Jens satte ett citationstecken för mittfältaren.

   –Vi känner igen "Blomma" från ett år tillbaka och på det sättet är det ett gott betyg. Men han behöver spela någon match till innan vi kan känna att han är uttagningsbar i A-laget, sa Jens Gustafsson.

 

Förra året tog det stopp i den andra kvalomgången. I år vill Andreas Johansson nå längre än så.

   –Det ska bli kul att gå ut här i morgon och spela Europa igen. Vi är glada att kunna vara med i två turneringar och vi ska göra allt vi kan för att gå vidare, sa "Ante".

   Att göra en bra hemmamatch ser han som en viktig del i att avancera vidare.

   –Allt kan hända och det gäller att ha fullt fokus i det hela och ta uppgiften på största allvar.

   Oavsett vilket lag som står på andra sidan och oavsett vilken nivå de håller eller vilken division de spelar i till vardags är fokus en grundpelare. Vad det står på resultattavlan eller vilken minut matchen är i spelar ingen roll.

   –Det gäller att vara på tå och inte släppa in några onödiga mål som vi kanske gjort någon gång i Allsvenskan. Det får inte ske. Det gäller att vara påkopplad hela tiden.

   Lagkaptenen ser fram emot matcherna när IFK Norrköping för andra året i rad spelare Europakval.

   –Det är det här vi har kämpat för. Vi kämpade för det förra året och nu är vi här. Det är två turneringar och det är klart det skulle vara häftigt att gå långt i Europa. Om vi vill vara med i Europa nästa år så gäller det att det går bra i Allsvenskan också, sa Andreas.

   Han vill nå längre än förra året men behåller ödmjukheten – nu är det Prishtina som väntar och ingenting annat. Det är en bit till gruppspelet.

   –Det vore jättehäftigt att komma dit och man kan drömma om det. Det vore kul för både oss och föreningen – men också för våra fantastiska supportrar att få uppleva häftiga matcher. Där är vi inte nu och vi ska ta oss an den första uppgiften som är nog så svår, sa Andreas Johansson

 

Jimmy Åkesson

jimmy.akesson@ifknorrkoping.se

 

Uefa Europa League 2017/18

Kvalomgång 1 | match 1:2

IFK Norrköping–FC Prishtina

Östgötaporten

Torsdagen den 29/6

Avspark: 20:00

Biljetter:ifknorrkoping.ebiljett.nu

TV: PPV footballtv.org